Přeměny

Červený bez modré

RED WITHOUT BLUE
 
Intimní pouto mezi dvěma identickými jednovaječnými dvojčaty – bratry – je ohroženo, když se jeden z nich rozhodne pro přechod z muže na ženu, což je příběh jejich vyvíjejícího se vztahu a vzkříšení jejich rodiny z temnější minulosti.
Mark byl odmalička oblékaný do červených věcí, Alex do modrých. A bylo mezi nimi vždy obrovské pouto. Z Alexe je nyní půvabná Clair. Film dokumentuje dvojčata během tří let i jejich rodiče a obsahuje i množství rodinných domácích videí. Byla to typická americká rodina: obrázky z perfektní dovolené, pozorní rodiče, kteří se radovali na každém kroku jejich vývoje. V době, kdy bylo dvojčatům 14, se rodiče rozvedli a bratři se identifikovali jako gayové. Jejich společný pokus o sebevraždu urychlil nucené oddělení Marka a Alexe.
Clair se v rozhovoru s Markem v lese ptá, co se změnilo, že ona je stále tentýž člověk, jen má jinou tělesnou schránku. A Mark odpovídá, že Clair je někdo jiný, než Alex. A Mark také říká, že s rozhodnutím Alexe přeměnit se v ženu začal také uvažovat o svých dvou stránkách sexuální identity, ale dospěl k názoru, že transsexuální není, ale je zřejmě gay.
 
A svoji roli tam hraje také Praha (4. část), kam Mark odjíždí studovat (což mile překvapilo i mě :).
 
Clair říká, že se Mark také změnil. Už to není ten bratr, se kterým si hrávala v dětství. A Mark na kameru přiznává, že se o Clair bojí, myslí na ní každý den.
 
Mark bydlí v San Francisku, Clair zase v New Yorku, který je považován za nejosamělejší město v Americe. Tady se můžete opravdu skrýt za svoji identitu.
Letí spolu navštívit své rodiče do Montany. To je pro Clair velmi těžké, protože zde žije mnoho lidí, kteří vědí, že byla dříve Alexem.
Clair: „Naše babička je křesťansky založená. A křesťané věří, že tělo je dokonalým vytvorem Boha.“
Na návštěvě u babičky Clair skoro nemluví. Babička hovoří stále jen s Markem. Říká, že oba bratři byli vždy dobří jedlíci a také že se chovali slušně.
Na břehu jezera matka vypráví, že v mateřské školce se jí jednou učitelka zeptala, jestli jí přijde, že Mark a Alex jsou vpořádku? Věděla jsem, že se chovají více žensky, že jsou takoví roztomilí. Před třemi lety jsem tu učitelku potkala a řekla jí, co se stalo. Vlastně jí to ani nepřekvapilo.“
 
Červený a modrá jako Mark a Alex
 
Červený a modrá jako Mark a Clair
 
 
Jejich otec 6 měsíců po rozvodu ztratil práci. Mark se vlastně nikdy nedozvěděl pravý důvod, proč se rozešli. Matka vypráví, že má přítelkyni. Opravdu si spolu rozumí a jsou si blízké, ale netvoří lesbický pár.
 
Jejich matka spolu s přítelkyní – současnost.
 
Matka: „Pamatuji si, když se mi Clair poprvé přiznala ke své transsexualitě, jak mi říkala: Mami neboj se! Vždyť si vždycky chtěla holku!“
Clair: „Je pro mě vždycky těžké vracet se domů. Máma ve mě nikdy neuvidí osobu, kterou jsem teď. Vždycky pro ní budu její syn, který tu vyrůstal.“
Matka: „Lidé mě začali potkávat a říkat: Ach Jane, ty to nemáš lehké, ty nemáš normální děti. Ztratila jsem mnoho přátel, začali se mi vyhýbat. Vraceli se cestou z obchodu raději oklikou, než aby šli se mnou.“
V sedmé třídě se Alex přiznal veřejně k tomu, že je gay. Markovi spolužáci se domnívali, že Mark je také gay, přestože to skrýval.
Oba bratři byli trýzněni jak studenty, tak učiteli. Jejich vztah začínal mít trhliny.
V osmé třídě Mark i Alex potkávají Caseyho – sedmnáctiletého dýdžeje, který byl gay a byl také mladý. Bylo to velmi vzrušující pro nás oba. Ale raději měl Alexe.
Clair: „Zkoušel se mnou mít sex, ale řekla jsem ne a začala jsem křičet.“
Mark: „Šel za mnou, ale řekl jsem mu, ať přestane, že nemohu, ale on přestat nechtěl. Byl to opravdu otřesný zážitek…
Začali jsme mít deprese. Bylo nám 10! A odmítl jsem vypovídat. Nebyl dostatek důkazů pro jeho stíhání.“
Clair: „Snažila jsem se ho víc chránit“.
Mark: „Ale začali jsme být stále více osamělí a tak jsme začali přemýšlet o sebevraždě.“
Matka: „Já nebudovala kariéru. Moje kariéra byla rodina! A najednou jsem měla přestat být manželkou i matkou zároveň?“
Po protidrogové léčbě byli oba bratři odděleni a přeřazeni do internátní školy pro problémovou mládež. Více než dva roky nebyli schopni komunikovat jeden s druhým. Když se poté znovu setkali, Alex řekl Markovi o svém rozhodnutí stát se Clair.
 
Mark se svým přítelem Davidem
 
Mark: „Nebylo lehké začít nějaký vztah, protože ještě nikdy jsem nepotkal člověka, ke kterému bych měl blíž než ke Clair.“
Matka: „Mark je velice pyšná na to, že získal lásku Davida a také že je schopný ho milovat.“
 
Clair se stále rozhoduje, zda je operace pohlaví pro ní tím správným rozhodnutím: „Chtěla bych to udělat i z toho důvodu, že se budu cítit lépe a také vzhledem k navazování známostí v budoucnu. Nebudu se muset bát, že se jednoho rána probudím, někdo se na mě podívá a řekne: Co to proboha je? Muž nebo žena?“
Clair nyní stále podstupuje elektrolýzu, která odstraní chlupy na tváři i na genitáliích.
 
Při setkání se svým otcem přiznává, že otec ji přijal velmi dobře: „Říkal mi, jak jsem krásná a že jsem jeho dcera.“
Otec: „Podpořit své vlastní dítě v čemkoliv je to nejlepší, co můžete v životě udělat.“
 
Mark dostává od Davida knihu. Hovoří o tom, že David se chystá učit angličtinu v Paříži, zatímco Makr bude v Praze. „Prague je česky Praha… což je hezčí,“ vysvětluje Markovi.
Clair: „Bude mi smutno, až odjede do Prahy.“
 
Mark v Praze – po kliknutí se nespustí část z Prahy včetně silvestra z nočních pražských ulic, jak to tu bylo původně, protože původní záznam na youtube byl smazán a v novém by trvalo dlouho najít tenhle okamžik, ale můžete se na to podívat sami a najít ho:)
 
Mark: „Jsem teď v Praze na několik měsíců a budu tu studovat Czech Financial Academy. V Praze jsem našel opravdu spoustu kamarádů a navázal nějaké vztahy, takže se tu necítím sám, ale občas si s Clair zavoláme.“
Telefonní hovor Marka s Clair:
„Jsi ospalý?“
„Trochu. Tolik ti závidím, že můžeš být na Vánoce doma.“
„Já vím, není to lehké… Představ si, dostala jsem e-mail od mého kamaráda… ale teď už se jmenuje Rachel!“
 
Kamera sleduje Clair, jak jde navštívit Rachel (MtF) a povídají si o operaci pohlaví, jestli to byl traumatizující zážitek a Clair si o tom vyhledává co nejvíce informací.
Rachel ukazuje fotografii svého pohlaví 2 týdny po operaci. (Video zobrazuje nahé části těla, proto ho sem přímo nevkládám, ale kdo chce, může se podívat tady na 4. část – 13:45 – mimochodem vypadá to dobře 🙂
 
Clair si povídá s Rachel o operaci pohlaví
 
Rachel před přeměnou ještě jako muž
 
Clair: „Strašně ráda s ní trávím čas. Ona mi rozumí a víc, čím procházím.“
Vydávají se spolu nakupovat a pak Rachel učí Clair střílet z pušky.
 
Markovi se v Praze stýská po Davidovi – po kliknutí se otevře část v Praze
 
Mark říká, že se mu v Praze po Davidovi stýská, dost často si volají a mluví o své krásné budoucnosti.
Mark: „Tady v Praze cítím, jak je pro mě David důležitý. Zítra ho poletím navštívit do Paříže a pak se vracím do San Franciska“
 
Clar s Rachel jedou zatím na Vánoce navštívit matku Clair.
 
Mark se vrací do San Franciska, ale David zůstává v Paříži, kde chce strávit ještě minimálně 3 roky.
 
Za dva měsíce se Clair stěhuje za Markem do San Franciska.
 
Čtyři měsíce od přestěhování do San Franciska dostává Clair od táty dárek k promoci. Navštíví chirurgické centrum v Montrealu v Kanadě.
Mark: „Nezáleží na tom, co se stane. Vždycky budeme dvojčaty.“
 
17. října 2006 Clair prochází chirurgickou změnou pohlaví.
Mark je u ní, aby se o ní postaral.
Matka: „Jsem extrémě pyšná na Marka i Clair.“
 
Clair u Marka v San Francisku
 
 
 
 
RED WITHOUT BLUE – dokument
anglicky – celý dokument

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.