otєrєzє.cz

COGIATI test

Nechápu, jak se po dvou letech brouzdání o téhle tématice po netu a vstřebávání informací od vás všech mohu dozvědět ještě o něčem novém a přitom tak zásadním, jako je COGIATI test. 🙂 Děkuji tedy jedné dobré duši, která mi nedávno napsala, za tuto zajímavou informaci 😉
 
COGIATI test (COmbined Gender Identity And Transsexuality Inventory) vymyslela a naprogramovala Jennifer Diane Reitz (nar. 1959), americká spisovatelka a programátorka. Je vlastníkem domény transsexual.org (mimochodem s grafikou tak z r. 1900 – ale zde převažuje obsah nad formou :). V r. 1981 vymyslela spoustu videoher a animovaných komiksů. V jednu dobu byla její stránka Happy Puppy nejnavštěvovanější stránkou s hrami na internetu (již neexistuje, ale je možné okouknout starý archivní otisk od r. 1996 do r. 2007, pokud to někoho zajímá).
Ostatně na stránkách WayBackMachine si můžete najít jakoukoliv stránku, která je do tohoto archivu průběžně ukládána již od r. 1996 včetně podstránek a u některých (i českých) stránek je to opravdu zábava sledovat, jak vypadaly před 18 lety 🙂
Byla jsem zvědavá a tak jsem si do tohoto „stroje času“ zadala i adresu mého blogu a je tam otisk z 13.8.2007, kdy nějaká slečna psala na téhle adrese svůj blog, který byl ale nakonec zrušen.
 
Reitz je MtF, která podstoupila SRS v r. 1982. Než prošla přeměnou, žila v polyamorním* vztahu se třemi manžely.
 
*Polyamorie – osoba žije v několika milostných vztazích za vzájemného souhlasu všech zúčastněných a nejde tedy o nevěru.). (O polygamii jsem slyšela, ale o tomhle slyším prvně :).
 
Nyní se popisuje jako agnostička*. (to je nových slov dneska 🙂
 
* Agnosticismus je názor, že pravdivost některých tvrzení, zejména těch, která se týkají existence či neexistence jakéhokoliv boha, se nedá prokázat ani vyvrátit a že totéž platí i pro další, zejména náboženská a metafyzická tvrzení.
 
A identifikuje se jako bisexuálka inklinující k lesbismu.
 
COGIATI test je test pro MtF (nebo pro ty, co si myslí, že jsou MtF) a má pro nás Čechy jednu nevýhodu – je pouze v angličtině, polštině, španělštině a francouzštině. (Né, tak v polštině už test není, stránka byla zrušena. On je to test z 90. let, takže odkazy na něj jsou opravdu velmi neaktuální, ale našla jsem polskou stránku z r. 2004, kde zůstal alespoň samotný překlad bez testu, který mi pomohl v překladu. Němčina a holandština už to taky vzdala.)
 
Oficiální stránka tohoto testu na stránkách Jennifer je: http://www.transsexual.org/TEST0.html
Nebo přímo na anglickou verzi (s chybami ve dvou otázkách – což je zanedbatelné) ZDE.
 
Na českém a slovenském internetu jsem se dočetla, že každého druhého napadlo test už přeložit do češtiny, ale ještě to bohužel nikdo neudělal, takže to zase zůstane na mně 🙂
Fakt co si člověk neudělá, to nemá.
Na problém zřejmě narazil každý nadšenec, který se o překlad pokusil, se složitými překlady některých otázek, ale hlavně jen nepatrně od sebe se lišících odpovědí. Ale od čeho mám sestru učitelku angličtiny studující angličtinu na VŠ a mé znalosti z polské filologie z minulosti, že? 😉
 
Jelikož teď ale nemám čas ten test naprogramovat a hodit do online podoby na web, jak jsem si hezky naplánovala, zatím si skóre z jednotlivých odpovědí budete muset zapisovat na papír a poté sečíst.
Nebo vytisknout, kroužkovat odpovědi a poté sečíst.
 
 
Pokud v něm najdete nějaký překlep nebo chybu, tak mi prosím napište. Nekontrolovala jsem těch 17 stránek po sobě, ačkoli to běžně dělám, ale mám tu večeři od maminky a tu bych si dnes ráda totiž ještě snědla, takže priority jsou jasné 🙂 Ta večeře je totiž specialita, kterou mi udělal naposledy můj děda, když jsem byla malá. Takže taková trošku nostalgická večeře.
 
Ale protože se vždy najde nějaká dobrá duše, která dobrovolně udělá dobrý skutek, tady je ONLINE COGIATI TEST v ČEŠTINĚ:
(2021: On-line verze testu již bohužel není dostupná. Lze ji pouze stáhnout offline výše.)
 
A děkuji tímto opravdu moc Edovi a Emě 😉
 
COGIATI test neměl žádné vědecké ambice, ale v Pákistánu je používán jako oficiální diagnostický nástroj. Občas je také zpochybňován, ale všech 65 otázek je přesně mířených na rozdíly mezi mužským a ženským myšlením
 
Proto je také důležité neodpovídat tak, jak byste chtěli, aby to bylo, ale tak, jak to skutečně teď aktuálně cítíte.
(Například je známé, že ženy mají menší prostorovou představivost, proto se jim hůře parkuje. Na otázku, jak snadno zaparkuji mezi dvě auta tedy neodpovím „nesnadno“ jen proto, že vím, že ženy nesnadno parkují, ale tak, jak teď doopravdy parkuji. Některé odpovědi totiž přímo lákají k označení jen proto, abychom měly co nejlepší vytoužené výsledky, i když jde jen o přání, nikoli o skutečnost.)
 
Test jsem si samozřejmě dala i já.
Protože jde o test z 90. let, je v něm ještě kladen důraz na heterosexualitu (čili aby MtF sexuálně preferovala muže (na Slovensku i dnes bohužel stále poměrně aktuální podmínka)) a lesbám snižuje skóre. (Ale nepatrně a zanedbatelně a na výsledek to nemá téměř žádný vliv.)
Pár otázek bych klasifikovala úplně jinak, protože neprozrazují nic o naší identitě ani ženském nebo mužském myšlení.
 
Otázka č. 16 byla za trest! 🙂 Pro mě nejtěžší a nepřekonatelnou otázkou 🙂 Zabrala mi půl hodiny a snad jí pochopíte, protože překlad je správný. Otázka něco v tom smyslu: Stojíte a před vámi je jedna krabička, co se vznáší před druhou, která je modrá, ale je vzdálenější, přičemž se roztočí, ale jen třikrát a obě krabičky jsou spojené tyčí, takže otázka zní, kde se teď nachází červená krabička. Uf.
 
Mnoho otázek je podobných a tím, že se opakují, jen násobí výsledek.
 
Nad otázkou č. 32 stále přemýšlím a je velmi nejednoznačná.
V této otázce byl naznačen svět, kde jsou všichni lidé stejní, bezpohlavní (nebo spíše oboupohlavní) a neexistují rozdíly mezi mužem a ženou.
To, že se cítím a vnímám být ženou je v mé hlavě. Ve světě androgynních oboupohlavních lidí nerozlišujících ženy a muže by mě můj mozek stále identifikoval jako ženu a „nutil mě“ chovat se, oblékat a žít jako žena. Aspoň myslím. Nevím. Pořád nad tím přemýšlím. Těžko se mi změní myšlení jen proto, že se změnil svět.
 
Téma otázky č. 35 (kdyby existoval lék, který z nás udělá spokojené muže netoužící po ženském těle) jsem řešila už kdysi a ztvárnila ho svým rádoby komiksem s názvem P.P.P.I. (Pilulka Proti Poruše Identity – anglicky P.A.I.D. (Pill Against Identity Disorder)). Proklínala jsem totiž tehdy to, co mám v hlavě a přála si, aby někdo takovou pilulku vymyslel, která by srovnala tělo s duší a já už se nemusela trápit. A bylo by mi tehdy jedno, jestli bych zůstala mužem nebo ženou, protože by duše byla v souladu s tělem a netrápilo by mě vůbec nic. O transsexualitě bych nejspíš jen okrajově někde slyšela nebo četla. Snažím se zmírnit to utrpení dané nesouladem. Pokud by ten nesoulad zmizel, nebylo by co řešit. Jenže žádná taková pilulka neexistuje a to nutkání mám pořád.
Takže odpovědi u otázky č. 35 jsou tak trochu sporné, i když vím, kam míří.
 
Č. 41 – migrény. Nemám migrény. Nejsem tedy plnohodnotná žena? 🙂 Ubralo mi to skóre, tyjo.
 
Č. 45 – upřednostňování osob se sebevražednými sklony. Nikdy bych tak sobecký čin neudělala. Moje dcera i rodina by se do smrti trápila, jako bych se trápila já, kdyby někdo z nich udělal totéž. Sebevražda je ten nejsobečtější čin, jaký znám, který osvobodí jen sebevraha, ale veškeré okolí vrhne do věčného smutku.
 
Výsledky jsou počítány ve velmi širokém rozpětí, takže je prostor na mírné odchylky a ty pak nemají vliv na konečný výsledek.
 
Test jsem si tedy udělala a výsledek (který mě vůbec nepřekvapil) zní: Mám neprodleně kontaktovat nějakého sexuologa. Situace je vážná 🙂
 
V PDF souboru je pár otázek hnědým písmem. To proto, že jejich odpovědi jsou podle mě nejednoznačné a do poznámky jsem si dovolila uvést jejich alternativu, o které si myslím, že je správná.
 
Nechci tento test vyloženě propagovat jako jasný a jediný diagnostický nástroj, ale za zmínku stojí.
 
 
Neexistuje polotranssexualita ani něco mezi. Transsexualita je jen jedna.
Vy všichni, co se bojíte, zda nejste transsexuální, můžete tento test použít a snad vás uklidní 🙂
S největší pravděpodobností půjde třeba o transvestismus dvojí role, kdy člověku vyhovuje obojí. Ale tento test by měl odhalit alespoň z části vaší genderovou identitu.
Vám všem, co si naopak přejete, aby to transsexualita byla, vám test ukáže, že to transsexualita je. 🙂
 
Test je na mém vlastním serveru a bude tam navěky věků (dokud budu platit účty za webhosting) 🙂
 
Tak. A mám radost. Že ten test je v češtině a taky mám radost z fotek, které jsem si dneska neplánovaně z ničeho nic udělala. Šla jsem původně fotit jen mojí rozkvetlou orchidej. Ale o tom až jindy 🙂
Jo a venku jsem taky byla, když je tak krásně léto, srpen, sluníčko. Jen ráno už vstávám do pološera 🙁
Ale mně to vůbec nevadí. Podzim a zima totiž jen signalizuje, že čas letí. A to já teď výjimečně potřebuji.
 
Doufám, že příští týden bude hezky. Ráda bych jela k Hance v šatech. V těch černých. Protože je léto! A protože můžu!!! A z toho mám vlastně taky radost 🙂
Ještě barvu na hlavu, nové boty k těm šatům… (Kolikáté už? 🙂 a spoustu dalších velmi důležitých věcí.
 
Hezký večer.

16 Comments

  • Eda a Ema

    Ahoj Terezko, moc hezká práce, poslal bych Ti za to kytku (ale moje Milovaná by určitě žárlila – jsi ženská, takže máš smůlu ;)).

  • Šárka

    V naší, nejen české, konzervativní společnosti je pohlaví jediné a bez diskuze to co má každý jedinec mezi nohama a ne to co má mezi ušima. Je to stále celkem primitivní pohled a rozlišení na pohlaví a gender.

  • bluemoon

    Testíky mám ráda, dokonce i přes pár otázek kdy jsem byla na základní škole dysgrafik bych si připsala tak 30bodů navíc. Zároveň jsem i docela zdravě sebekritická, takže test jsem zkoušela udělat poctivě a v případě nerozhodnosti dávala míň bodů. Test by se dal určitě rozvinout o pár věcí a to, že jsem docela na sobě vypozorovala, že na některé otázky odpovídám automaticky s již vytvořeným názorem za tu dobu nebo je dokonce čtu odshora, zprostřed nebo odzdola. Nicméně nejsou právě dobrými účetními právě ženy než muži? Co rozumí matematice? Mám z toho takový pocit, že i ten test se snaží více rozlišit identity. Kdo jsou nejlepší kuchaři? Muži. Kdo jsou nejlepší cukřáři? Muži rozhodně ne. To že někdo rád vaří nebo zpívá a tancuje z něj víc ženu neudělá.

  • Lucka

    ahojík Terezko. tak otázka č.16 mě zabrala 4 vteřiny a ubrala 10 bodu chichi, měla ses mě zeptat já bych ti napověděla chichi chíííííí.. tak moje situace je potencionálně vážná, a durazně se mě doporučuje pokračovat v další činnosti. no ale v jaké chichi. tak mě vyšel výsledek který jsem čekala. opravdu jsou některé otázky tak podobné až jsou zbytečné.

  • Šárka

    Genderové stereotypy. Tradiční a často i diskriminační představy o typicky mužských a ženských vlastnostech a o rolích a pozicích mužů a žen ve společnosti

  • Tereza

    [7]: Lucko a bluemoon, to jsem ráda, že se přeložený test hodil. Už mě vážně štve, jak je všechno v angličtině. Ale na to nemám kapacity, abych přeložila úplně všechno na celém anglickém internetu 🙂 Tenhle test si o to ale vyloženě koledoval.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.