otєrєzє.cz

Můj velký průzkum: Jaká je česká žena? (4/4)

4. část – pokračování výsledků průzkumu Jaká je česká žena?
Předchozí části 1/4, 2/4 a 3/4.
 
Tuhle trošku ujetou část jsem do dotazníku prostě vložit chtěla, protože mě zajímalo, co na to říkají ostatní. Názory druhých jsou pro mě vždy cenné. Trochu se dívkám omlouvám za tak divnou otázku, snad jsem je moc nevyděsila (očividně některé ano), ale položila jsem ji přímo, bez servítků tak, abych zjistila, kolik biologických žen touží mít něco, co bych nikdy u ženy nečekala. Prostě jsem tu ženu, která po tom tak strašně moc touží, chtěla najít a přijít na to, kdo je ta žena, protože já to nechápu. A existuje vůbec? (Vynechám-li pornoprůmysl, kde je motivace jasná.) Není to jen výplod něčí fantazie? Nedohadujeme se tu tak náhodou nad čistě hypotetickými možnostmi, které jsou ve skutečnosti nereálné? Tomu jsem chtěla přijít na kloub. Oslovit však jen 1147 žen s touto otázkou je příliš málo. Musela bych oslovit tak 114.700.000 žen, abych možná tu jednu objevila. Kdo ví? Každopádně tak velký průzkum už neplánuji. Stačí mi totiž odpovědi z tohoto.
 

27. Toužíš dlouhodobě (celoživotně) mít celý život místo ženského genitálu penis?

(Jde o opravdové celoživotní vyjádření touhy na celý život, nikoli o vyzkoušení penisu na pár dní, proto zde není možnost odpovědi „ano – občas“. Existence penisu u ženy by s sebou nesla velkou spoustu problémů (viz další otázka). Tato otázka je záměrně položena takto, byť ti může přijít sebeabsurdnější, jako mně).
 
 
 
Jů! Zaradovala jsem se. Našla jsem 26 holek, které touží celoživotně mít penis a nejsou to FtM kluci. Hned jsem se těšila, jak je vyzpovídám a zjistím, jaká je jejich motivace. 26 dívek mi však připadalo nějak hodně a tak jsem pro jistotu prozkoumala jednotlivě jejich dotazníky a musím bohužel říci, že všech těchto 26 žen uvedlo možnost „ano“ nerozvážně, protože hned v dalších otázkách připouští (asi když jim došlo, co to vlastně pro ně znamená, protože tam toto téma rozpitvávám), že by ho tedy nechtěly na celý život a některým to přijde dokonce „divné“ až „úchylné“. Čímž mi tedy 100 % žen odpovědělo, že mít celoživotně penis netouží.
 
Jiný výsledek jsem vlastně nečekala, ale třeba někdy v životě potkám ženu, kterou po tom touží, není FtM a řekne mi, proč chce být ženou s penisem.
 
Otázka zněla záměrně „žena, která touží mít penis„, nikoli „která má“ či „která se bojí ho nemít„. Těch se to netýká. To jsou ženy (např. před přeměnou či před operací v přeměně), které kdyby to bylo možné a jedním zaklínadlem měly kompletní ženský genitál, tak by do toho šly. Zbavit se penisu jim brání například strach z operace, za což nemohou, nesplňují tedy podmínku „toužení po penisu“ a jsou ženami (alespoň v mých očích – úředně bohužel jedině až po operaci nebo po orchiektomii).
 
Toto téma jsem do dotazníku zařadila záměrně, protože (jak jsem psala v jednom z předchozích článků) Ministerstvo řešilo žádost o zpřístupnění možnosti změny pohlaví pouze na základě žádosti bez zdravotní dokumentace. Přijdete na úřad, řeknete, že jste žena a změní vám jméno na ženské, rodné číslo na ženské a pohlaví v dokladech. Je jedno, jak vypadáte, jak se prezentujete, jak vás lidé oslovují, co máte mezi nohama. Najednou jste žena. Nechcete z nějakého důvodu absolvovat povinný proces změny pohlaví nebo se podřizovat podmínkám stanoveným zhruba stejně ve všech vyspělejších zemích, kde zatím možnost změny pohlaví pouze na základě žádosti povolena není.
 
Já s tímto procesem souhlasím, nikdy jsem proti němu neprotestovala, byla jsem od začátku srozuměna se vším, co mě čeká, chtěla jsem operaci a nevadí mi, že je podmínkou pro úřední změnu pohlaví. To je můj postoj a názor.
 
Sdílí ho sice většina, ale jak je vidět, pár hlasů se ozvalo, že je to nesmysl a že by měl každý mít v dokladech takové pohlaví, v jakém se cítí, že je.
 
Jaký na to má názor 1147 českých žen se dozvíme dále.
 

28. Chtěla bys mít penis alespoň pár dní na vyzkoušení (zjistit, jaké to je)?

A tady už máme jinou situaci. Mít penis jen na chvíli – to je pro ženy docela pokušení – zjistit, jaké to asi je 🙂
 
 
 
21,8 % žen „penis na chvíli“ striktně zavrhlo, 26,7 % připouští, že by si jej možná na chvíli vyzkoušelo, ale 51,3 % by jej vyzkoušelo určitě. To je více než polovina žen, což mě vlastně ani nepřekvapuje, protože tady hraje hlavní roli zvědavost.
2 ženy uvedly, že by penis chtěly na celý život, ale podle jednotlivě vyplněných dotazníků jde opět o nezodpovědně vyplněné dotazníky, protože v dalších otázkách se k penisu na ženském těle nestaví příliš pozitivně.
 
A dostávám se k tomu nejzajímavějšímu – k vlastnímu názoru na toto téma:
 

29. Napadá tě, s jakým problémem (nebo problémy) by ses mohla v životě setkat, kdybys byla (krásná a velmi ženská) žena s penisem? (Nemusíš odpovídat)

 
 
784 dívek (58 %) sice na tuto otázku odmítlo odpovědět, ale ostatní holky tu odvahu vyjádřit svůj názor a zamyslet se našly.
 
Po kliknutí na výše uvedenou tabulku se zobrazí v původní velikosti.
 
Nejčastěji uváděný problém je problém s nalezením dlouhodobého partnera (33,7 %) a hned potom předsudky okolí, nepochopení, šikana (19,3 %).
Na třetím místě vidí dívky problém s oblékáním (9 %), který považují za závažný, neboť penis prostě do riflí, slimek, minišatů, sukní, plavek, legín, kalhotek, tang, punčoch nebo šortek prostě narvat nejde.
 
12 dívek uvedlo, že pokud má žena penis, není žena, ale muž, nebo že ženy nemají penis.
 
Zmiňována je také nemožnost otěhotnění, psychická nevyrovnanost nebo nechtěná erekce.
 
Vybrané odpovědi:
 
„Kdybych byla žena s penisem… Tak nejsem žena, ale muž.. Co se obléká, krášlí a chová jako žena :)“
„Kdybych měla penis, je jasné, že s tělem muže, takže je otázka blbost. Buď s tělem muže nebo vůbec.“
„Lidé by si mysleli, že jsem divná, byla bych osamělá.“
„Měla bych ve společnosti problém být zařazena pod jedno pohlaví, protože společnost neumí zatím přijímat „jiné“ pohlaví než mužské NEBO ženské.“
„Nikdo by mě nechtěl za přítele ani za přítelkyni.“
„Penis bych si chtěla vyzkoušet jen jako celek spolu s mužským tělem, ne jako shemale.“
„Pokud by to byla krásná a velmi ženská žena, tak nemá penis :D“
„Problém bych viděla, sexuální praktiky a výběr partnera. Který chlap by chtěl ženu s penisem a pak moc se mi nechce šťouchat někoho do análu…“
„Proč by chtěla mít žena penis? :D“
„Slimky by pěkně tlačily do koulí :D“
„Smrt. Zabila bych se.“
„Penis v krajkách nic moc.“
„Skončila bych jako Suzukiho Sadako Yamamura z hororu Kruh * (znásilnil ji (před tím, než začala hororově zabíjet) nějaký doktor, ale zjistil, že má syndrom testikulární feminizace (XY osoby neragují na testosteron a tak se vyvíjí a identifikují jako žny) a má i penis, ona se s ním začla rvát a on jí přepral, hodil do studny a zavřel ji tam).“
„Vadil by mi úplně při všem :D“
 
 
Odpověď „Smrt. Zabila bych se.„, docela charakterizuje transsexualitu jako takovou, protože se to občas z tohoto důvodu bohužel stává. (Doufám a věřím, že už bude ale co nejméně). Až takové může být zoufalství z uvěznění ve špatném těle. Je to neustálé nekonečné trýznění lidské duše, dokud s tím něco neuděláme, dokud nepřijmeme sami sebe a nezačneme se mít konečně rádi.
 
Ony ty odpovědi vlastně odpovídají všeobecné představě, kdy žena nemá penis (muž nemá vagínu). V další otázce se začaly objevovat názory, že pokud jde o ženu v přeměně („čekatelku“ na vagínu), pak je vše vpořádku a společnost je ochotna ho respektovat, protože po operaci je to žena (či muž). Ne někdo „mezi“. Přijetí ale končí ve chvíli, kdy si žena penis touží nechat.
 
Není to tedy transfobie. Transfobie by to byla tehdy, kdyby došlo k odsouzení či nepřijetí osob i během přeměny nebo po přeměně, ale tady jsou tito lidé přijímány celkem bez problémů.
 
Tak co to tedy je? Penisofobie? To ne. Na mužích nám ale penisy nevadí, chceme je. Jde tedy o strach z neznáma? Neznáme nikoho, kdo by byl takový, jak se bude chovat? Co to udělá se společností? Je to vůbec správné? A není to náhodou hnusné, proti Bohu nebo úchylné, jak někdo uvádí?
 
 
Co by to přineslo této společnosti a jak by se na takové lidi dívala, jsem se zeptala v další předposlední otázce.
 

30. Jaký máš názor na „ženy s penisem“, které by se po schválení takové změny, začaly v naší společnosti objevovat?

U otázky byl doprovodný text:
Tyto intimní otázky jsou zaměřeny na toto téma kvůli diskusi o možnosti změny pohlaví pouze na základě žádosti na úřadě na základě svobodné volby člověka.
Tato možnost je v současné době zvažována na Ministerstvu vnitra a takový člověk by automaticky po podání žádosti dostal doklady na zvolené ženské jméno, ženské rodné číslo a F (female) v kolonce pohlaví bez ohledu na to, jak vypadá nebo co má mezi nohama.
(Prosím odpověz podle svého přesvědčení a pocitu. Nikdo ti nebude vyčítat, zda jsi pro nebo proti. Dotazník je zcela anonymní a každý názor je důležitý.)
 
Udělala jsem si vlastně takové referendum 🙂
A jak dopadlo?
 
Hleďme, jak by české ženy hlasovaly pro ženy s penisem:
 
 
To je dobrá zpráva pro naší společnost.
Největší zásluhu na kladném výsledku měly odpovědi typu „je mi to jedno / je to jejich věc / každého volba / hnusné, ale respektuji to“ (399 odpovědí z celkových 507 pro).
 
Dívky tedy zaškrtly PRO, ale jen za určitých podmínek. Například, pokud je dotyčný nebude obtěžovat, pokud se nebude ukazovat na veřejných místech (např. bazén, šatny) nebo paradoxně přiznávají, že se jim představa ženy s penisem hnusí, ale jsou ochotny je tolerovat nebo je jim to jedno.
 
Jednoznačně PRO bylo 94 respondentek.
Proti tomu bylo jednoznačně PROTI 207 respondentek.
 
Jde tedy o jakési tiché tolerování typu „neobtěžuješ mě, tak si dělej, co chceš“.
 
Nicméně důležitý je vždy výsledek a ten je pro umožnění možnosti změny pohlaví pouze na základě žádosti.
 
—– Následující odstavec vyjadřuje můj názor —–
Pokud bych se referenda zúčastnila i já, změnu pohlaví pouze na základě žádosti bych u MtF dívek nepodpořila, u FtM kluků ano (což by byl u referenda problém a nejspíš bych se ho kvůli tomu nezúčastnila). Myslím si totiž, že není důvod, proč by dívka měla toužit mít penis. Pokud jde jen o změnu pohlaví v dokladech, ale dívka se operace bojí, stačí k tomu znemožnění reprodukce, tedy orchiektomie, která není tak těžkým zákrokem, jako klasická operace pohlaví. Penis jí zůstane. U MtF dívek rozhodně podporuji současně nastavený proces přeměny, nevidím na něm nic diskriminačního ani špatného, vyhovoval mi, absolvovala jsem ho vlastně ráda, protože jsem si šla za svým cílem a nikdy by mě nenapadlo ponechávat si na svém ženském těle něco, co tam nepatří. Volba pohlaví pouze na základě žádosti mi u MtF dívek přijde naprosto zbytečná a pokud bych ho podpořila, byla bych pro předchozí vyšetření a doporučení sexuologem. Stále ovšem nechápu motivaci ženy chtít mít na svém těle penis a proč bych nemohla absolvovat kompletní přeměnu, když jsem žena.
—– konec prezentace mého názoru —–
 
Zde je podrobný přehled jednotlivých odpovědí:
 
 
Po kliknutí na graf se zobrazí v plné velikosti.
 
Ještě bych chtěla upozornit na 6. příčku, ve které dívky vyjadřovaly naprostý souhlas s kompletní změnou pohlaví, tedy hormonální terapie, splnění stanovených podmínek a poté operaci, ale odsuzovaly nedokončenou přeměnu.
 
To je ale vlastně pozitivní pohled, protože nás většina, co se jako ženy cítíme a usilujeme o kompletní změnu pohlaví, přijímají jako ženy.
 
Vybrala jsem zase pár konkrétních odpovědí pro představu, co si dnešní dívky o ženách, které dobrovolně touží mít penis, myslí. Je to tedy občas počteníčko.
 
„Je mi to jedno, protože nejsem muž, který se snaží sbalit ženu s penisem. Ačkoli pro chlapy to může být docela nepříjemné. V některých státech existuje tzv. třetí pohlaví.“
„There are no chicks with dicks, just guys with tits“
„Absolutně NE, hnusí se mi, je to proti přirozenosti člověka a považuji takové lidi za nemocné – stejně tak nemocné lidi, např. blázny nenecháváme volně, aby si dělali co chtěli…“
„Aby si člověk určoval pohlaví podle nálady je hloupost. Transexuály respektují. Ale ženy s penisem…?“
„Když už chce mít penis, ať taky jako chlap vypadá.“
„Domnívám se, že pokud se žena cítí býti mužem je jejím největším cílem „proměnu“ zcela dokončit a proto se domnívám, že není třeba, aby byla změna pohlaví jen na základě žádosti na úřadě.“
„Je to blbost, protože potom si to tam chlap může napsat a chodit třeba „okukovat“ na dámské záchody, sprchy atd.“
„Je to divné. Když jsem žena, mám být hrdá na to, že jsem ŽENA.“
„Je to každého volba, nikoho nesoudím, pokud jsou tak šťastnější tak proč ne, beru to jako třeba zvětšení prsou nebo operaci nosu, která má pomoct ženě cítit se lépe.“
„Znám jednu ženu s penisem a nikdy se s tím 100% nevyrovnám, předsudky budu mít pořád.“
N“elze přeci vydávat ženské doklady mužům.“
„Je mi jedno, co má mezi nohama. Hlavně, ať se chová slušně.“
„Je to nedotažené. Většina transsexuálů chce vypadat, jako ženy a pak přijde transvestita, který si změní pohlaví jen na základě žádosti.“
„Někdy si tyto ženy užívají ženství víc, než my, které jsme ženy celý život. Já nosím častěji kalhoty než sukni a upřednostňuji pohodlí. Jen když se někam chystám, snažím se vyzdvihnout svoje ženství. Mám se v čem zlepšovat.“
„Nemám s tím žádný problém, brala bych to jako něco pozitivního a zajímavého.“
„Nevadili by mi, i když některá setkání by mohla být nepříjemná.“
„Nevím, jsem zmatená. Celý svět by byl zmatený. Chlapi by si říkali: jsi opravdu žena, položena, polochlap nebo chlap převlečený za ženu??“
„Nevím, zajímalo by mě, jak se takové osoby samy přijímají, jestli více jako ženy nebo jako muži.“
„Nevím, ale jak píšeš žena s penisem, zní to strašně… Já mívala pár kamaradek/ů travestitů a neměla jsem s tím problém, naopak mě stvalo, když se k nim lidi chovali jak se chovali… Ale s tím úřadem mi to přijde zvláštní, nějak mi to jde proti srsti…“
„Nic moc.. Jakou by pak měly orientaci?“
„Podle mě je to dost absurdní a pro mě nepředstavitelné. Takový člověk je pro mě nechutný. Není normální (a doufám, že se toho nikdy nedočkám), aby si lidé měnili své pohlaví jen na základě nějaké žádosti. Pozor – mám na mysli „ženy s penisem,“ nikoliv lidi s poruchou identity.“
„Pochopila bych, kdyby žena chtěla být mužem a podstoupila by tedy přeměnu genitálu na penis. Výsledek by měl být ale jednoznačný. Nepodpořila bych „zvrácenost“, kdy vypadá jako žena, ale má penis.“
„Pokud jde o celkovou proměnu ženy v muže i vzhledově, tak proti tomu nic nemám, ale aby měla žena penis…. fíhá to by se mi upřímně asi hnusilo.“
„Pokud je to pro někoho nezbytně nutné, ok. Já sama bych ale nepřežila zjistit, že můj partner byl dřív žena.“
„Pokud to bude poctivý a milý člověk, je mi jedno, co má v občance nebo mezi nohama.“
„Pro mě nechutná představa, nicméně každý je něčím krásný. Kdyby moje kamarádka měla penis, tak by u mě neklesla.“
„Takové věci bych zakázala, jak jen to jde. Žena má být ženou a ničím jiným. Spíše bych zřídila střediska pro duševně nemocné, přesně pro tyto lidi, kteří si chtějí měnit pohlaví a dělat podobné kraviny.“
„Těžko říct, myslím, že vůbec nezáleýí na tom, jestli je někdo muž nebo žena.“
„Zcela s transexuály nesouhlasím, považuji to za zdegenerování lidské rasy!“
 

31. Vadilo by ti, kdyby se zrušilo rozdělení toalet na muže a ženy a byly by pro všechny jen jedny?

 
Společné toalety by v referendu neprošly 🙂
 
 
 
A na závěr se zeptám sama sebe: Kdo řekl, že tu budou ženy toužící po penise?
 
No já.
 
Vyvolala jsem diskusi a paniku a některé z hysterických čtenářek ze mě udělaly transfobní maniačku zavrhující ženy, které touží po penisu. Vlastně jsem podle nich měla zavrhnout všechny ženy, které mají penis (tedy i ty, které čekají na operaci nebo mají z operace strach), což jsem nikdy nenapsala (stačí jen pozorně číst). Takové jsou pro mě ženy stále a vždycky byly, vždyť jsem byla kdysi jednou z nich a nemám problém s tím vnímat je jako ženy, protože je tak vnímám a ani by mě nenapadlo vnímat je jinak. Ten rozdíl je, že po penise netouží, ale trpí ho na sobě. Kdyby nemusely, tak ho nemají.
 
Žena toužící po penisu je tak výjimečný a zvláštní úkaz stejně, jako muž toužící po vagíně. Možná se na světě pár jedinců najde, ale rozhodně se nemusíme bát, že budou všude kolem nás.
 
To, že tři FtM kluci vyvolali jednání na Ministerstvu proto, že chtěli dosáhnout úřední změny pohlaví, aniž by museli na složitou (protože pro kluky složitá je) operaci s nejistým výsledkem, je z jejich strany pochopitelné. Oni by taky rádi měli penis, kdyby to šlo tak jednoduše, jako u nás vagína.
Bohužel by se ta úřední změna pohlaví pouze na základě žádosti musela aplikovat i na MtF holky, takže mě logicky napadlo, kdo budou takové holky, které žádají o úřední změnu pohlaví, aniž by chodily k lékaři, aniž by byly v přeměně, aniž by braly hormony, aniž by měly vagínu? Cítila jsem, jakoby byl porušen nějaký pořádek či pravidlo, které se porušovat nemá (přesněji řečeno není důvod ho porušovat) a snažila se pochopit, proč by někdo měl ta pravidla obejít jen proto, aby byl ženou, která nechce (netouží) po vagíně. (A stále jsem na to nepřišla).
 
Takže vše, čím jsem tu zamotala hlavy 1147 holkám, je zatím na čistě hypotetické úrovni. Vynechám-li pornoprůmysl a holky čekající na operaci nebo se z nějakého důvodu (těch je minimum) operace bojí tak, že jí neuskuteční, nechodí v ČR žádná MtF slečna, která by řekla: „Jsem žena a mám penis, protože ho toužím mít.“
 
 
Na serveru g.cz vyšel shodou okolností nedávno článek, ve kterém muž píše o 20 věcech, které muži nemají u žen příliš v lásce. Penis u ženy opravdu nebude úplně ideálním vyhledávaným objektem na ženě 🙂
 
 

 

Ale když na to má někdo chuť… 🙂

 
 
To jsem si tedy ale na pár dní hezky zaměstnala mozek a vyblbla se, takže předpokládám, že se statistikami si dám teď nějaký čas pokoj.
 
(Kompletní výsledky v jednom pdf souboru je možné stáhnout zde.)

7 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.