otєrєzє.cz

Coming Out Diaries (BBC Three)

Britská televizní stanice BBC Three v lednu 2012 odvysílala svou tak trochu reality show a současně dokument Coming Out Diaries.
 
Původně jsem tu o tom psát vyloženě nechtěla, protože ten pořad je v angličtině a nějaký šikovný angličan jeden díl (rozdělený do 4 částí) vložil na youtube, ale po skouknutí celého dílu mě něco napadlo. A co, o tom se s vámi tady podělím 🙂 Samotný pořad je podle mě dost originální a ještě žádná evropská televize něco podobného nikdy neodvysílala.
 
Překlad oficiálního textu na stránkách BBC Three:
 
Coming Out ​​Diaries sleduje konflikty a dilemata, jimž čelí tři mladí lidé při jejich cestě sdělování svých pocitů a svěřování o svém problému rodině a přátelům, že jsou gayové nebo transsexuálové.
 
17-letá Natalie se narodila jako chlapec, ale nyní se chce oblékat a žít jako dívka. Její maminka Arlene se vzpamatovává z šoku a zjišťuje, že je velmi obtížné přijmout skutečnost, že její „syn“ je nyní její „dcera“. Arlene nedovolí Natalie oblékat se doma jako děvče a stále jí oslovuje svým rodným chlapeckým jménem Kieran. Natalie může nosit ženské šaty daleko od domova, takže kdykoliv se dostane do města, na dámských veřejných toaletách se převlékne. Film sleduje její bitvu o přijetí a její maminka se pokusí ji pochopit.
 
17-letá Tori má pocit, že byla ve škole šikanována za to, že lesbička. Chce se dostat ke svým novým přátelům na škole kosmetiček, ale po jejích předchozích zkušenostech se toho bojí. Je to ještě umocněno skutečností, že v kosmetické škole jsou všechny procedury intimní a ona se obává, že ostatní holky nebudou chtít, aby si na nich nacvičovala kosmetické procedury.
 
19-letý Jamie nikdy neřekl svým spolužákům na univerzitě, že se narodil jako dívka. Je šťastný, když je přijat jako jeden z chlapců a je nadšený, že poprvé nikdo neodhalil jeho tajemství. Ale na druhou stranu má Jamie celou dobu starost, že podvádí své spolužáky a uvažuje o coming outu, aby se zbavil pocitu, že žije ve lži.
 
 
Kamera sleduje postupně osudy těchto tří mladých lidí, kteří si píší svůj deník a kteří bojují se svým problémem a snaží se s ním svěřit svým nejbližším.
 
Nejsmutnější je asi případ Natalie, jejíž matka jí nedokáže nejprve vůbec přijmout, ale jak to dopadne nebudu prozrazovat 🙂
 
Tak se mi to líbilo a tak mě to nadchlo, že jsem si řekla, že by bylo hezké, kdyby se tenhle pořad odvysílal i u nás. Nebo natočil v Česku!
 
Takže jsem napsala do TV Prima , která má na podobné pořady „čuch“ a která to umí moc hezky zpracovat. Myslím si totiž, že za prvé v naší zemi není žádná osvěta v téhle oblasti, lidé o tom vážně nic nevědí (přitom tu nejde o žádné odborné termíny, ale o lidskost, která vás chytne u srdce) a také je to napínavé od začátku do konce 🙂
 
Neříkám, že to odvysílají nebo dokonce natočí, ale dneska mi přišla odpověď, že to posoudí útvar vlastní tvorby TV Prima.
 
Je to něco nového, nepoznaného, jiného… A najednou by lidi viděli, že transsexuál není jen výstřední divný extravagantní člověk, který to všude rozhlašuje, ale také třeba obyčejný kluk, který má své starosti i slzy…
 
Chápu, že ne každého to zajímá, ale kdyby si ten jeden díl (rozložený do čtyř částí) chtěl někdo prohlédnout a také poslechnout (v angličtině), najdete ho tady:
 
 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.