otєrєzє.cz

Žádostí o změnu pohlaví je v Česku rekordní počet?

Já bych řekla, že rekordní není, ale popořádku. 🙂
 
Asi měsíc jsem nečetla žádné internetové noviny a než jsem chtěla jít spát, říkám si: kouknu na novinky.cz, jestli se něco nestalo 🙂
Před hodinkou vydaný článek na serveru novinky.cz:
 
Žádostí o změnu pohlaví je v Česku rekordní počet
V České republice v poslední době přibývá žádostí o změnu pohlaví. Odborná komise pro provádění změny pohlaví transsexuálních pacientů jich letos zaznamenala rekordní počet. Ten se poprvé začal blížit stovce.
 
„Zatím bylo v roce 2014 vyřízeno 87 žádostí, z toho jedna zatím negativně,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Za neúspěšné vyřízení žádosti může podle Čechové nesplnění podmínek, které jsou uvedeny ve Věstníku ministerstva zdravotnictví.
Zajímavé je rozdělení letošních žádostí. Touhu stát se ženou mělo celkem 37 mužů, naopak o to stát se mužem zažádalo 50 žen.
Počet žádostí je v letošním roce rekordní. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví za celou dobu své existence komise projednala 148 žádostí, z čehož, jak už bylo zmíněno, 87 letos.
 
Zasedají čtyřikrát ročně
Komise vznikla v roce 2012 na základě zákona o specifických zdravotních službách. Do té doby žádosti posuzovaly komise přímo v jednotlivých nemocnicích. Podle Štěpánky Čechové zasedala komise v roce 2014 zatím čtyřikrát.
Pro změnu pohlaví je nutné, aby žadatel splnil několik podmínek. Lékaři se například musí přesvědčit, že transsexuál je schopen žít v opačné pohlavní roli. Zákrok nemůže být proveden, pokud pacient trpí akutní fází psychotického onemocnění, mezi něž patří například schizofrenie.
Touhu po změně pohlaví také mohou zhatit právní překážky, mezi něž patří trvající manželství nebo registrované partnerství a nedosažení plnoletosti.
Celkový počet transsexuálů v České republice není přesně známý. Odhaduje se, že jich je mezi tisícem až patnácti sty. Například na Slovensku je situace odlišná. Na internetových stránkách pravo-medicina.sk odhad uvádí, že v roce 2011 tam žilo přibližně 300 transsexuálů.
 
 
Tak a teď si ten článek hezky okomentujeme 🙂
Chci říct, že to je dobrá zpráva – že do toho jde stále víc a víc lidí.
 
Ta jedna zamítnutá žádost byla zamítnutá proto, že jedna sexuoložka z Moravy poslala ke komisi slečnu, která byla pouze půl roku v RLT s tím, že ten půlrok předtím už jako žena vystupovala – ale kromě v zaměstnání. Což samozřejmě nejde obejít a RLT znamená žít v téhle roli minimálně 1 rok. Bez výjimky. Zaměstnání, kde trávíme nejvíce času během dne je (podle mě) právě tím nejdůležitějším bodem.
Takže se opravdu není čeho bát, pokud každý splní podmínky, které jsou dané a které všichni známe. Není to žádný rozmar komise. Ta nemá prakticky šanci operaci neschválit.
 
Zajímavý údaj je o rozložení FtM a MtF, kdy letos opět převažuje FtM (57 %). Kluků je prostě víc 🙂
 
Když autor článku uvádí, že za celou dobu této komise bylo projednáno 148 žádostí, zatímco jen v letošním roce už 87, pak tím myslí komisi v této nové podobě, která funguje asi dva tři roky (teď nevím přesně).
Ještě nedávno zasedaly komise v jednotlivých nemocnicích a nebylo třeba vše centralizovat do Prahy na Ministerstvo zdravotnictví. Jednou ale někdo vymyslel komisi a teď k té jedné jediné musí zkrátka všichni.
Takže údaj o dosud projednaných 148 žádostí v historii komise je opravdu neskutečně zavádějící.
Navíc podle statistik (i toho, co říká Hanka) je počet transsexuálů už dvacet let zhruba pořád stejný. Množství se nemění. Počet žádostí se letos mírně zvedl, ale komise (nezvyklá na takové množství) v tom hned vidí rekord 🙂
Navíc operací je ročně něco přes 100 (jsou do toho započítané i operace cizinců z okolních zemí, kde se tyto operace neprovádí, takže jezdí k nám (zrovna při mé návštěvě Dannie po operaci v Motole tam kromě Slovenky ležela i Běloruska).
 
Je tu snaha, aby komise zasedaly každé dva měsíce. Tedy 6x ročně a ne jen 4x.
 
A rozesmál mě závěr, který uvádí, že na Slovensku je oficiálně asi 300 transsexuálů. 🙂 Samozřejmě je jich víc. Ale tohle bude zřejmě myšleno „registrovaní transsexuálové“ (nebo jak to nazvat). Navíc počítá se do kolonky „transsexuál“ také člověk po přeměně? Podle mě by neměl. Ale přesto se s námi tahle diagnóza táhne pořád. Jakobychom stále trpěli, ale není to tak.
 
Diskusi pod článkem nekomentuji a obvykle nesleduji.
Teď jsem ze zvědavosti jen nakoukla a můžu říct, že: ženy = pozitivní přístup, muži = otřesnost, homofobie, netolerance!
Do této diskuse pod jejich článkem se já rozhodně zapojovat nebudu. Je to smutné.
 
Josef Goldman, Plzeň: „Hlavně, ať na nějakýho nenarazím. To bych nevydejchal a už vidím tu černou kroniku.“
 
Jsem si jistá, že takových Pepíků potkávám denně desítky 😉
 
A tuhle polovinu lidstva ta druhá (včetně mě) miluje…

129 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.