otєrєzє.cz

Deset tisíc korun za odběr krve – Welcome in USA

Celý den mi dnes na mobil chodily komentáře k článku „Žádostí o změnu pohlaví je rekordní počet“ (ve kterém popisuji, že to vlastně rekordní není).
Byly to komentáře od úplně cizích lidí a vyjadřovali k němu své názory. Těšilo mě, že se tam rozpoutala diskuse, ale ten článek je z 21.10.
Odkud na něj všichni přišli? Zvedla se i rapidně návštěvnost. To je divné…
 
Dlouho jsem hledat nemusela.
Na úvodní straně serveru blog.cz se totiž každý den zobrazují nabídky na tři blogy spolu s velkou ilustrační fotografií.
No a dnes je tam právě tento blog a výše uvedený článek.
Ilustrační foto, které bylo k článku přiřazeno, je zde:
 
 
Fronta lidí…
A pod tím text: „Pohledem blogerky Terezy“ – což je tedy v pořádku, protože já jsem blogerka Tereza! 🙂
 
Třeba to otevře oči zase dalším lidem, kteří až dosud neměli ani tušení, kdo jsme. I kdyby si měl jen jeden z nich uvědomit, že jsme také lidé, tak to stálo za to.
Očekávám i nějakého toho homofoba, protože se zvýšilo riziko, že sem nějaký zavítá a určitě bude mít dostatek odvahy za počítačovým monitorem vyjádřit svůj velmi rozhněvaný názor.
 
To se uvidí.
Nikdy tenhle blog ani sebe popularizovat nehodlám, nešla bych ani za nic do televize nebo nedala své fotky do novin, i kdyby mi slibovali splacení všech mých hypoték, díky kterým nemůžu příštích 36 let žít tak, jak bych chtěla, ale soukromí je mi cennější.
 
Víc bych to komentovat nechtěla.
 
 
 
Včera mi napsala Ellie Amber z Atlanty, se kterou si občas napíšeme pár zajímavostí pro porovnání. (MtF; na obrázku vlevo. Ona je prostě krásná a pár měsíců jsem si myslela, že si ze mě utahuje, protože není MtF… je MtF 🙂 Psala jsem tu o ní 22.12.2013 a hlavně 4.7.2014 (článek věnovaný jen jí).
Ellie si stěžovala, že byla předevčírem na kontrolním odběru krve kvůli HRT, který nesnáší, (na který já jdu po 9 měsících příští týden k endo-Weissovi do Modřan) a že musela zaplatit 500 dolarů! To je 10.500 Kč!
Nemá totiž pojištění. Kdyby ho měla, tak zaplatí „jen“ 55 dolarů, což je 1155 Kč.
Málem jsem spadla ze židle. (Díky díky díky, země Česká, domove můj).
 
Takže jsme se hned trošku zapovídaly o tom, co platím já, co ona a jak musí na jaře do Thajska na operaci, protože v USA vyjde skoro na půl miliónu korun. (Viděla jsem dokument z Motola, kde byly rozúčtované úkony pro slovenskou pojišťovnu a vyšlo to celkem na nějakých 129.000 Kč).
Vyprávěla jsem jí, co teď čeká mě (jsme na tom tou fází tak na stejno, akorát ona je o 12 let mladší a je to na ní vidět). Postěžovaly jsme si na ohryzek, na který by taky moc ráda šla, ale shání peníze… Nazvala ho „fruit of evil“, protože jsem jí řekla, že už chci to ovoce pryč z krku 🙂
A dozvěděla jsem se, že teď v USA dostávají některé MtF při HRT tyto hormony:
Estradiol, progesteron, spironolacton a finasterid.
Estradiol jsou estrogeny, které my dostáváme také.
V USA (ale i v jiných evropských zemích) berou holky ještě ženský hormon progesteron. Ten také podporuje růst poprsí (vývoj mléčné žlázy). Dočetla jsem se o něm, že jinak nemá na lidské tělo v našem stavu žádný vliv, protože jde o hormon, který se ženám vytváří hlavně v těhotenství, zastavuje menstruaci a zvyšuje množství hlenu v děložním hrdle (ochranná zátka). Je hezké, že se v USA tak starají o poprsí MtF dívek a žen 🙂
Spironolacton je antiandrogen, který potlačuje vznik mužských znaků. My dostáváme Androcur, což je antiandrogen cyproteronacetát, který je trochu od spironolactonu odlišný, ale výsledek je takřka stejný.
Nejvíc mě ale zaujal čtvrtý finasterid. O něm jsem totiž ještě neslyšela.
Jde o další antiandrogen – blokátor testosteronu a DHT (dihydrotestosteronu). Podává se někdy i proti plešatosti. Nesmí se podávat ženám, u kterých může zapříčinit vznik defektů plodu při těhotenství. Nicméně finasterid zatím nebyl z pohledu HRT příliš prozkoumán a důkazy o účinnosti jsou omezené. Ellie má asi fajn endokrinologa 🙂
 
Pro recept k endokrinologovi ani sexuologovi si nechodí. Ten ho posílá přímo do lékárny, kde si Ellie hormony vyzvedává. Posílá ho 1x za měsíc a Ellie za díky tomu, že nemá zdravotní pojištění, platí měsíčně 200 dolarů (4200 Kč).
 
Nechci být rýpavá, ale pokud si u nás někdo stěžuje, že nemá na přeměnu peníze, měl by si vzpomenout na Ellie… Ona se narodila v „zemi neomezených možností“… Zatímco my do stále kritizovaného systému, který nikomu nevyhovuje. Tak často se neumíme podívat s nadhledem na to, jak a kde žijeme.
Musela bych zcela překopat svůj život, abych si mohla dovolit 4200 Kč měsíčně za hormony a 10.000 Kč jednou za půl roku při odběrech krve. I kdybych byla pojištěná, jsou to částky, které si bez příjmu nemůže opravdu úplně každá MtF Američanka dovolit, zatímco u nás ANO, protože za hormony dáme na 3 měsíce nějakých 150-200 Kč a odběry krve? Ty nám hradí celé pojišťovna.
Už zase vidím ty komentáře, co že se zase někomu nelíbí 🙂
 
Ještě bych se chtěla vrátit k finasteridu a jeho historii, protože je zajímavá.
 
V roce 1974 se Julianne Imperato-McGinley z Cornell Medical College v New Yorku zúčastnil konference o vrozených vadách. Poukázal na skupinu intersexuálních dětí v Karibiku, u kterých nebylo při narození jednoznačně určitelné pohlaví. Tyto děti byly zpočátku vychovávány jako dívky, ale později jim začaly vyrůstat mužské genitálie a další charakteristické mužské znaky s nástupem puberty. Bylo zjištěno, že tyto děti sdílí genetickou mutaci, která způsobuje nedostatek enzymu 5α-reduktázy a mužského hormonu dihydrotestosteronu (DHT), který byl původcem abnormalit mužského pohlavního vývoje. Po odeznění puberty bylo pozorováno, že tito jedinci mají menší prostatu, která byla nedostatečně vyvinutá a bylo také pozorováno, že chybí výskyt mužské plešatosti.

 

V roce 1975 si všiml této prezentace P. Roy Vagelos, který byl členem výzkumného týmu výrobce léků Merck. Zaujala ho představa, že snížení hladiny DHT vedlo k redukci velikosti prostaty. Dr. Vagelos se pak snažil vytvořit lék, který by napodoboval stav nalezený v tělech těchto dětí k léčbě starších mužů, kteří trpí benigní hyperplazií prostaty.

V roce 1992 byl finasterid (5 mg) schválen organizací US Food and Drug Administration (FDA) pro léčbu benigní hyperplazie prostaty (BPH), který Merck uvedl na trh pod obchodním názvem Proscar.

V roce 1997 byl Merck úspěšný při získávání povolení FDA pro druhou indikaci finasteridu (1 mg) – pro léčbu mužské plešatosti (MPB), který byl uveden na trh pod obchodním názvem Propecia.

V roce 2005 Světová antidopingová organizace zakázala finasterid, protože laboratoř v Německu zjistila, že tento lék by mohl být použit k maskování požitých steroidů. Mezi vyřazené sportovce tehdy patřili i sportovci užívající finasterid na vypadávání vlasů (skeletonista Zach Lund, sáňkař Sebastien Gattuso, fotbalista Romário a hokejový brankář José Théodore.)

Finasterid byl klinicky testován na plešatost u žen. Výsledky nebyly lepší než placebo.

 
 
Jak už jsem tu jednou řekla: Píšu, co vidím, co cítím a co prožívám. Tohle je můj svět prostřednictvím mých očí. Jsem si jistá, že někde žijí lidé, kterým dobře není, kteří nejsou šťastní a kteří prožívají těžké chvíle. I já jsem je prožívala, setkávala jsem se se smrtí, byla jsem bez práce, mohla jsem ztratit bydlení, ale vždycky si řeknu: „Co chci, to dokážu!“. Teď mám prostě tohle jedinečné období, o kterém píšu a myslím, že každý inteligentní člověk chápe, že jde o můj deníček, co se pocitů a zkušeností týče. Jsem obklopená lidmi, kteří mi neříkají: „Já jsem tak nešťastná a zoufalá z té operace, z té přeměny, z toho života, z toho dnešního oběda, z toho filmu na Nově, z mého nového kolegy… “ Netvrdím ale, že takoví neexistují.
 
Dnes jsem si povídala s kolegyní a ona mi z ničeho nic říká: „Ty máš tak krásný pásek! Ukaž! Tobě se tam třpytí kamínky. Fakt je moc hezký. Mně se na tobě líbí, jak si to teď všechno užíváš.“
Copak mohu nebýt nadšená?
 
To proto je tenhle blog takový, jaký je.
Až začnete psát zase ten svůj, bude třeba jiný.
A já už taky jiná nebudu (tedy na některých místech na těle doufám, že ano :).
 
 
Co jsem tím dnešním titulkem chtěla říct?
Bojujme za svá práva, za své sny a kritizujme, co se nám nelíbí, ale buďme také vděční za to, co máme.
 
Bez boje není vítězství.
Ani nad sebou samým.
 

26 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.