otєrєzє.cz

Hormony aneb nejmužnější tvor na světě

Nedávno jsem byla na třetím kontrolním odběru na endokrinologii v pražských Modřanech (6 měsíců po operaci) a moc mě zajímaly výsledky hladiny hormonů v mém těle. Požádala jsem endo Weisse, aby mi vytiskl hodnoty:
  • před začátkem HRT (tedy ještě po přímým vlivem testosteronu aneb jak moc jsem byla „vopravdovej chlap“)
  • 9 měsíců na HRT
  • a teď 21 měsíců na HRT a současně 6 měsíců po SRS, kdy by mé tělo už mužské hodnoty testosteronu nemělo vyrábět
Tři týdny před odběrem jsem si zkušebně zmenšila o polovinu dávku androcuru z původních 50 mg denně na 25 mg, abych tak zjistila, jestli je testosteron v mém těle i tak na ženské úrovni. (Androcur se příšerně půlí!)
 
Před odběrem jsem tentokrát androcur a estrimax nespolkla, abych věděla, jak ty hladiny vypadají u androcuru 24 hodin od posledního podání a u estrimaxu 14 hodin. U předchozího odběru 9 měsíců na HRT jsem před odběrem spolkla pouze estrimax, protože jsem měla přijít na lačno a androcur se užívá pokud možno s jídlem, takže i tehdejší hodnoty jsou 24 hodin od posledního podání androcuru.
 
Zajímalo mě, jestli bude hladina testosteronu i tak nízká a také jak vysoká bude hladina estradiolu, která (i v těle biologické ženy) přes den různě docela dost kolísá (v mezích ženských hodnot).
 
(Do tohoto článku jsem 24.11.2016 vložila hodnoty hormonů také ze čtvrtého odběru krve a také okolnosti, za kterých k odběrům došlo).
 
 
  • Normálními hodnotami jsou v různých zemích či laboratořích uváděny lehce odlišné hodnoty, které jsou ale ve výsledku podobné, jako v této tabulce.
  • Dále USA používá odlišné jednotky od zbytku světa, proto jsou v tabulce uvedeny i jednotky americké, protože se na internetu často uvádí právě tyto.
  • Hodnoty testosteronu pro muže i pro ženy jsou hodnotami pro věk 15-110 let.
  • Hodnoty estradiolu pro muže jsou hodnotami pro věk 0-110 let.
  • Hodnoty estradiolu pro ženy jsou hodnotami pro věk 0-55 let (před menopauzou). Po menopauze jsou normální hodnoty u žen 0,04 – 0,14 nmol/l, čili jde o podobné hodnoty estradiolu jako u mužů.
  • Některé české laboratoře uvádí normální hladinu testosteronu u žen 16-50 let v rozmezí 0,29 – 1,67 nmol/l.
 
Hodnoty testosteronu u mého 2. a 3. odběru jsou nižší, než je spodní hranice normálních hodnot testosteronu u žen, což znamená, že mé tělo by klidně trochu toho testosteronu sneslo. Některým ženám po menopauze je dokonce předepisován jeden dražší lék, ve kterém je obsažen i testosteron, protože „jim dělá dobře“ (jak mi dnes řekla obvodní doktorka, když jsme se na toto téma spolu bavily). Je tedy důležitý i testosteron u žen, pokud se to nepřehání.
 
Podle těchto laboratorních výsledků bych klidně mohla zkusit androcur vysadit úplně, ale po dohodě s endo Weissem budu brát dále jen 25 mg pro případ, že by začaly víc růst chlupy a vše se zhodnotí při dalších odběrech zase za rok, ale očividně mé tělo už testosteron v nijak zvlášť závratné samčí výši neprodukuje :). Jupí. Sbohem Téčko! Nebudeš mi chybět 🙂
 
Hodnota estradiolu kolísá během dne v různých hodnotách. U 2. odběru jsem spolkla Estrimax dvě hodiny před odběrem, takže je hodnota vyšší, zatímco u 3. odběru uplynulo od poslední dávky estradiolu 14 hodin, ale jak je vidět, hodnota je stále v ženských mezích a vysoko nad mužskou hodnotou, i když jsem si ranní dávku nevzala a v těle byl ještě estradiol z večera. U 4. odběru už jsem měla pět měsíců také zcela vysazený androcur, abych zjistila, kolik testosteronu vytvoří mé tělo, aniž by bylo ovlivněné androcurem. Podle výsledků je hodnota 0,67 nmol/L stále nízkou ženskou hodnotou, takže androcur už opravdu není potřeba a aspoň se hodnota dostala na normální ženskou hladinu (nikoli ženskou podlimitní, jako u předchozích odběrů s androcurem).
 
A protože jsem chtěla mít kontrolu nad svými hladinami hormonů v těle i nadále, rozhodla jsem se vytvořit takové čtyři tabulky, které třeba pomohou i někomu jinému v orientaci, jak na tom je a které umožňují vzájemný přepočet v různých jednotkách. Tabulky jsou pro muže i ženy, takže se v nich může najít klidně i nějaký FtM kluk a řeknou mu, jestli už je na tom s hladinami dobře nebo je potřeba třeba zvýšit dávku.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I vaječníky produkují testosteron. Ten je u žen zodpovědný za chuť na sex, sílu a pocit pohody.
 
U mužů jsou hlavním zdrojem testosteronu varlata.
 
Za jednu vteřinu muž vytvoří 1000 spermií.
(Tak to by jim šlo.)
 
Porovnání množství testosteronu u mužů a u žen:
 
 
 
 
 
Přírůstek testosteronu má vliv na hlubší hlas, růst ochlupení a vousů, zvýšení svalové hmoty.
 
Úbytek estrogenu má vliv na zmenšení poprsí, rozšíření ramen a boků, omezení menstruace.
 
 
 
Z běžných hodnot testosteronu u mužů a u žen je vidět, jak moc produkuje mužské tělo testosteron proti ženskému. Mužská hodnota přes 1000 ng/dL proti ubohému ženskému maximu 70 ng/dL. To je jen 7 % mužské hodnoty. Ale může být dokonce jen 1,5 %. To proto se muži a ženy fyzicky tak liší.
 
Na druhou stranu estradiol může být u některých žen tak nízký, že dosahuje mužských úrovní. Tato skutečnost se ale také může podepsat na fyzickém vzhledu ženy.
 
 
Tím, že jsem se konečně začala orientovat v hladinách testosteronu jsem ale mohla jít ještě dál a zajímalo mě, jaké hladiny testosteronu mají zvířecí samci. Který z nich je ten „nejmužnější chlap na planetě“?
 
A nestačila jsem se divit.
 
Tak to je on, dámy 🙂
Největší chlap – samcem všech samců na planetě – Mr. MLOK! 🙂
 
Množství testosteronu je u mloka 20.000 – 40.000 ng/dl! Což je naprosto šílená hodnota.
Pro porovnání, běžné hodnoty u lidského samce jsou 270 – 1.070 ng/dl.
 
Mlok má největší množství testosteronu ze všech tvorů na světě. No není sexy? 🙂 Ta postava! Hmmm! 🙂 A jistě ten jazyk…
 
 
Pro ukázku další vhodní adepti do soutěže Mr. Samec Planety:
 
ŽRALOK BÍLÝ – 260 – 35.000 ng/dl
SLON – 200 ng/dl, 6430 ng/dl v říji
MEDVĚD – během zimního spánku 40-60 ng/dl, po probuzení 1240-6320 ng/dl
PES – 100-500 ng/dl
 
Jenže příroda je mocná čarodějka a „vyrobila“ ještě jednu zajímavost, ze které mi trochu vstávají vlasy na hlavě – hyenu skvrnitou.
Protože je tento článek o hormonech, není lepší adept, který by stál za zmínku o testosteronu, než právě hyena. A kupodivu samička.
 
To je takový krásný divoký „pejsek“, kterého bych si nechtěla pohladit:
 
(Bojim bojim).
 
Samice hyen skvrnitých (Crocuta crocuta) mají tu zvláštnost, že jejich vaječníky vyplavují vysoké hladiny androstendionu. Placenta pak konvertuje tento hormon na testosteron, který je odpovědný za maskulinizaci plodu až do porodu. Maskulinizace samic je pak výhodnou strategií při lovu a obraně mláďat, kde se rozdíly mezi pohlavími naprosto ztrácejí.
 
Všechny samice jsou extrémně maskulinizované, včetně jejich genitálu. Samice jsou zhruba o 10-20 % větší než samci a je obtížné u nich rozeznat pohlaví. Samice totiž díky zvýšené hladině testosteronu mají výrazně vyvinutý klitoris, který připomíná i svojí velikostí samcův penis a je také schopný erekce. Hyeny skvrnité žijí ve složitých, hierarchicky uspořádaných klanech, kterým vládnou samice a vše v klanu je ovlivněno matriarchátem. Samci jsou méně agresivní a jsou na konci společenského žebříčku, dokonce i některá mláďata si na ně troufnou. Sežerou všechno: koncentrované trávicí šťávy obsahující kyselinu chlorovodíkovou v žaludku stráví kůži i kosti. Hyení srdce je dvakrát větší, než lví.
 
Hyeny skvrnité se rodí s kompletní sadou zubů a mláďata jsou tak agresivní, že se do jednoho či dvou dnů po narození často navzájem požerou.
 
Hladina estrogenu u hyen je pod detekovatelnou úrovní.
 
 
Tohle by se stalo, kdyby testosteron vládl lidstvu. (Možná by nastoupil i matriarchát, jako je to u hyen, kdo ví? :). A ženy by měly erekci… To nééééé…
 
Četla jsem studii o jednom malém roztomilém křečkovi, která vyvracela, že testosteron je přímo zodpovědný za agresivitu. Důležité je tam ale to slovíčko „přímo“. On totiž za agresivitu zodpovědný je, i když nepřímo a zpravidla platí, že čím větší hodnota testosteronu na hmotnost živočicha, tím se zvyšuje agresivita.
 
Často na internetu narážím na na dotazy zoufalých dívek, které řeší své kluky s otázkami:
„Můj přítel pořád lajkuje všechny ty čůzy na facebooku, stráví u toho hodiny, proč to dělá?“
„Můj partner pořád sahá holkám na zadek. Jenže chodí se mnou!“
„Až teď jsem se dozvěděla, že za půl roku, co chodím se svým klukem, se vyspal asi s deseti holkama…“
Proč to dělají?
 
Odpověď je jednoduchá: testosteron.
 
Takže oni za to vlastně nemohou.
 
Příroda to tak naprogramovala.
Když tak přemýšlím nad absolutistickou nadvládou samic hyen nad svými samčími partnery (jsou-li to ještě vůbec partneři), kteří jsou úplně těmi nejposlednějšími členy smečky, tak mě napadá, že příroda stvořila tyto samce jen proto, aby mohla zajistit reprodukci. Žádný jiný význam pro hyeny prostě nemají. Hyeny své samce prostě na nic jiného nepotřebují. „Co chceeeš? Pářit se jo? Grrrrr! Vypadni. A přijď v sedm, to se nechám oplodnit, abych měla další potomky a pak vodprejskni nebo tě sežeru, ty budižkničemu!“
 
Snažila jsem se opravdu hyenu pochopit a respektovat tak, jako se o to snažím u každého, ale u ní mi to prostě moc nejde. Jsem tedy žena s předsudky proti hyeně a stydím se za to. Fuj, já jsem tak hyenofobická!
 
Představa přenesení způsobu života hyen do lidských měřítek mě ale děsí. A stejně tak to, když ženy nebo dívky užívají ve velkém testosteron.
 
Kdyby vycenila „takový ty zahnutý zuby nahoru“, byla by z ní docela hezká hyena skvrnitá…
 
 

41 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.