otєrєzє.cz

Proces přeměny pohlaví v Rakousku

Já vím, že dneska už jsem jeden článek napsala, ale aspoň posunu ten můj poslední vystrašený článek o trochu níž 🙂
Teď se mi ozvala má kamarádka Nikita (MtF) z jižní Moravy (ne, to není ona na obrázku – chtěla jsem sem dát něco rakouského… Vtip je v tom, že je to tedy Američanka s bílým tričkem, která se mi líbila kvůli tomu culíčku, ale které jsem na tričko připlácla ten rakouský nápis 🙂
Nikitu už znám asi dva roky a vždycky jí to nesmírně slušelo. Dozvěděla jsem se, že po škole se odstěhovala do Vídně, kde začala podnikat své kroky k ještě dokonalejšímu ženství 🙂
 
Napadlo mě, abychom spolu porovnaly české a rakouské zdravotnictví z pohledu MtF.
 
A fakt mě moc pobavila! 🙂
 
 
Ahojky Terko 🙂
slibila jsem ti clanek o prubehu HRT v Rakousku. Predem se omlouvam za absenci hacku a carek, ale jsem naprosto technicky antitalent a dodnes jsem nenasla, kde se na nemecke klavesnici pisou :))
 
Zacnu asi sebou, denne zobu 1 androcur 50mg, 2 utrogestany 100mg (progesteron) a 4-5x denne se patlam estrogelem. Jsem na samotnem zacatku, tj. 3 tyden, ale spousty zmen se jiz dostavily. Behem par dni se mi neuveritelne zlepsila kvalita vlasu, to moje peroxidovani na Barbie blond jim moc na zdravi nepridavalo, zlepsila se mi kvalita kuze, je takova jemnejsi a trochu jsem se uz i vyprsila, ale myslim ze stejne bez augmentace (zvětšení prsou) se neobejdu, ale to az v zime 🙂
Jo a je mi zima.. Ale kosu sem klepala vzdycky 🙂
 
Co se psychiky tyce, tak jsem naladova, a precitlivela, predevcirem sem se na ulici rozbrecela kvuli bezdomovcovi a vcera me dostal do slz dil Simpsonu, no proste furt rvu 🙂 chtela sem si pustit Titanic, ale to bych asi nerozdejchala :))) Probirala jsem sve pocity s mamkou a ona at jsem v klidu, ze jenom menstruuji, a at sem rada ze nepotrebuju vlozky 🙂 Noo, tak vlastne menstruuji bez vlozek uz treti tyden 24 hodin denne, cimz jsem se pro sve okoli, hlavne muzskou populaci stala nesnesitelnou semetrikou, jak me komentuje muj kamarad: tornado lulu 🙂
 
Jinak jsem se na hormony dostala pres znamost, bouchnutim do stolu. Nikdy nezapomenu svuj zazitek z gyndy.. Sedela jsem v cekarne, kdyz se najednou ozvalo me jmeno: Slecna S.! A je to tu, blesklo mi hlavou.. Zaklepala jsem na dvere a vesla, doktor se na me ani nepodival, neco studoval v papirech.
Vyzval me, at se svleknu a vylezu si na kozu a mezitim se vyparil.. No ja blonska.. Tak sem se svlekla, po dvou minutach jsem zdolala kozu, nohy do praku a rukama si zakryvala rozkrok. Doktor se vratil, prejel me pohledem: Co tady prosim vas delate? No.. Potrebuji krevni vysetreni ohledne hormonalni terapie.
Jezis a proc to nereknete rovnou? No ja pardon, na gynde sem poprve v zivote, skuhrala sem porad s nohama do praku.. Tak sem se zase oblekla, byla mi odebrana krev, asi za tyden dosly vysledky a doktor zacal ordinovat… 🙂
 
Jinak moc rozdilu mezi CR tu neni, jen jsou lekari ochotnejsi. 10 mesicu vysetreni, jak psychologickeho, tak sexuologickeho, potom je mozna hormonalni terapie a po roce prvni chirurgicke zakroky. Je tu velke plus o proti Cecham, ze zde laser a augmentaci prsou hradi na doporuceni lekare pojisteni 🙂
 
Lehci cesta je hradit si hrt sama, kamaradka zasla za praktickym lekarem, opet gynda a vysledky a potom byly ordinovane leky.
 
Nejdrazsi je androcur, 50 tablet 50mg stoji 98 euro (2744 Kč!), ale vystaci 50 dni, takze pohoda 🙂 estrogel stoji 6 euro (168 Kč) (to je jak zadarmo), porad spotrebovavam prvni baleni, takze ten mesic vydrzet muze a utrogestan 100 mg, 28 tablet je taky neco okolo 10 euro (280 Kč) 🙂
 
Jinak tady na lekare hoooodne plati deprese, sebevrazedne a jinak sebedestruktivni chovani (skoda, ze pouziti elektrickeho epilatoru na stehnech a v oblasti kotniku se z medicinskeho hlediska za sebedestruktivni chovani nepovazuje, ja bych na to uz nejakou tu diagnozu hodila:)))
 
Nikita
 
Tak abych to shrnula:
Androcur 50 mg = stejné – ovšem ta cena! 2744 Kč – no těpic. Jakoby Rakušanky mohly za to, že jim jejich tělo produkuje testosteron. U nás je Androcur zadarmo a jsem moc ráda.
Progesteron v ČR nedostáváme (zvětšují se po něm prsa).
Estrogen mám v pilulkách (2x 2 mg denně) – v Rakousku v pilulkách ne – pouze estrogel – ten jsem dostala taky, ale mám ho mazat 2x týdně, zatímco Nikita si ho maže 4x denně, protože jiný přísun estrogenů nemá.
S účinky hormonů – tedy se zimou to máme všechny stejné, dokonce i s pokožkou.
Když si vše chcete hradit sami, stačí přijít za obvodním lékařem a je to.
Nejvíc mě ale překvapilo, že laser a zvětšení prsou je hrazeno ze zdravotního pojištění! V Rakousku!!!
Tak mě ještě zajímalo, jak je to s hrazením operace…
…no a ta je – kdo by to čekal – taky zadarmo! 🙂
Nikita si ale IPL celé tváře platí jednou měsíčně za 120 EUR (3300 Kč).
Jak Nikita píše o 10 měsících diagnostiky a různých vyšetření a až potom může začít HRT, tak u nás je to u Hanky Fifkové možné třeba i za 3 měsíce, pokud se podaří získat všechna vyšetření (nebo mít štěstí).
 
To jsou věci. 🙂
 
Děkuju Niki.
I za to odreagování…

34 Comments

  • Majti

    Ahoj Terezko, zajímavé porovnání. Ano musíš mít štěstí hlavně na endokrinologa. Já bych třeba RLT mohla začít klidně hned, to mi problém nedělá, ale aspoň to neutrální jméno potřehuji.

  • Majti

    Já vím Terezko že to uteče, a jsem váha, mám to v popisu práce pomáhat a podporovat. A navíc to dělám moc ráda. A už vůbec nevím kde se ve mě ta odvaha vzala když jako kluk jsem byla takovej strašpytel, jsem jak vyměněná.

  • Lucka

    Terko ty seš prostě štastná ženská. mě je uplně jasné že ti to v práci všichni pochválili, aby ne však ti to sluší. a při obědě zase měli o čem povídat hihi.

  • Sophie

    Opravdu nikdy nepochopím proč i v ČR pojišťovny nehradí plastiku prsou a laserové depilace… Obzvlášť když obojí stojí stovky tisíc a né každý na to má… 🙁

  • Lucka

    [8]: ahoj Sophie. taky tomu moc nerozumím. pro přeměnu v ženu není duležitý jen pohl.orgán ale i vzhled, což bez poprsí a s vousy dost dobře nejde. a ne každé zcela zabere hormonální léčba. stovky tisíc je přehnané, ale určitě to stojí desítky tisíc. aspon pokud nezaberou hormony by plastiku prsou hradit mohly.

  • Míša N.

    Čauky holky.Já to už psala Terezce,mě chybí dost vlasů a když jsem si zjišťovala kolik by mě stála transplantace vlasů neboli nástřel,tak jsm to vzdala.No 155 000kčje dost velký ranec+laser+prsa,tak to nedám

  • Tereza

    Míšo N. – ale já bych ty vlasy neviděla jako velký problém – jak tu mám nedávný článek o přeměně Sony Avedian, tak ta nemá vlasy žádné, tak nosí paruky, ale tak strašně jí to sluší!!!

  • Majti

    Terezko Ahoj, Já se měla jako vždy v montérkách, ale už mám za sebou procházku s pejskem,a se zastávkou v krámku pro kafe. Jinak já mám taky výkoný laser a možná už půjdu jen jednou a nebude to ani 10000. A mám od přítelkyně syna slíbené prodloužení vlasů tak se těším.

  • Lucka

    Terezko sice mě to jméno Sony nic neříkalo, ale přesně jsem věděla o kom mluvíš. ony ale ty paruky zase takový ideál nejsou, a výš to dobře, sama ses ji zbavila. potom si pořád připadáš že něco skrýváš a že to nejsi ty. já už to mám taky řidší, jediné řešení místo paruk jsou čepice a šátky tzv. pirát hihi. Majti tak to máš super oboje. já s mým štěstím se asi budu motat trochu v jiných cenách hihi.

  • Lucka

    [21]:Majti díky, ale proč myslíš že jsem psala že přísahat nebudu. lhát se nemá hihi. nene já závidím tobě ty seš frajerka. to si dovolím jen výjimečně a  ještě k tomu večer hihi.

  • Nikita

    holky bez vlasu, mrknete na tzv. full lace wigs, to jsou paruky s takovou sitkou, prirovnala bych to k silonkam, ktera se na hlavu lepi, vlasy muzes hazet dozadu, delat si pesinku, kde chces, jsou jak prave vlasy, celkem cenove jsou levne na amazonu.. V cechach bych nic takoveho nekupovala.. Opravdu, bud amazon, nebo ebay 🙂 Ja stale sazim na kouzlo clip in vlasu, jsou uzasne, udrzba je tez super… V brzke dobe si budu otevirat novy youtube kanal v cestine o kosmetice, feminizaci, hormonech, pradle, epitezach bla bla bla no proste ovsem a otevrene, tak se teste 🙂

  • Tereza

    Jj, Nikita je chytrá holka 🙂 A Nikito – já si náhodou pamatuju některá Tvá videa o líčení – takže si myslím, že bys to rozhodně měla rozjet 🙂

  • Lucka

    [27]: Niki super a moc se všechny těšíme na nový kanál. určitě to muže pomoci mnohým z nás. informací, a dobrých nápadu není nikdy dost. takže jak se říká na youtube, palec nahoru.

  • Lucka

    [27]: Niki super a moc se všechny těšíme na nový kanál. určitě to muže pomoci mnohým z nás. informací, a dobrých nápadu není nikdy dost. takže jak se říká na youtube, palec nahoru.

  • Lucka

    holky ještě jsem se chtěla zeptat, jak se to řeší s tím placením na ebay. já se tam dívala ale díky mé perfektní znalosti angličtiny hihi, jsem se moc nedozvěděla. díky

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.