otєrєzє.cz

Lucy a Andrea – dva nové blogy

Rozhodla jsem se na můj blog přidat mezi ostatní odkazy na transgender blogy další dva nové. Jde o dvě inteligentní přemýšlivé MtF slečny na začátku, z nichž jedna překonávala hluboké deprese (Lucy) a druhá je budoucí nadšená psychoanalytička (Andrea). Ta jezdí k Hance, zatímco Lucy ke svému lokálnímu sexuologovi, takže můžeme porovnat i rozdílné přístupy k přeměnám obou z nich. Blogy se tedy velmi liší a uvidíme, jak to holkám vydrží. (Myslím to psaní. O tom, zda vydrží v přeměně nemám nejmenších pochybností :).
 
Lucy z Vysočiny se raduje ze svého krásného jména, Andrea zase z maličkostí, které na své cestě začala zažívat.
 
Lucy (Hotaru):

http://dreaming-mind.blog.cz/

 
Andrea:

http://mojekrizovatky.blog.cz/

 
Jak mi Andrea prozradila, je dyslektička a dysortografička.
To už tady jednou bylo – u blogu Lucky, která nejprve psala blog s transgender tématikou, ale poté ho zase zrušila, což je plně v její kompetenci, takže teď s touto tématikou nemá už společného vůbec nic (proto ho nemám uvedený v přehledu v levém menu, odkud jsem ho musela vymazala jako jediný transgender blog v historii toho mého), což je samozřejmě na rozhodnutí každého z nás, ale já si prostě myslím, že je to škoda.
Nicméně z druhého pohledu to škoda není. Lucka má informaci o své dyslexii napsanou dokonce v záhlaví (s textem, že se omlouvá za své gramatické chyby). Její blog bych ovšem (tehdy i teď) s klidem prohlásila za vítěze soutěže Gramatické peklo nebo Češtinářovo utrpení. Na takto veřejně prezentovanou nejhorší formu dysortografie, jakou jsem kdy ve svém životě měla „štěstí“ poznat, si tu ale nechci stěžovat, ačkoli mé češtinářské srdce trpí. Nejde ani tak o vyjádření mých názorů, jako o fakta. Její blog prostě takový je.
Netvořím sochy ani nenahrávám cédéčka se svým zpěvem, protože by to nejspíš dopadlo stejně, jako Lucky psaní. Každý známe své slabiny a své přednosti. A na své přednosti bychom se měli zaměřit, protože v nich jsme přece dobří. Nezpívám, protože to neumím, i když hudbu miluju a tak si jen brnkám na to, na co umím. Doma v koutku pokoje si pak zabrnkám i na to, na co neumím, protože se mi to líbí a naplňuje mě to. Když budu chtít, budu se v tom zdokonalovat, ale nejdu s tím mezi ostatní lidi, protože vím, že to neumím.
 
Moje sestra studuje speciální pedagogiku, tak jsem se na ní obrátila s nadšením a s dotazem, co může dělat dospělý člověk s dysortografií (tj. když člověk nedokáže správně používat český pravopis a dělá malé či obrovské gramatické chyby, za což nemůže, ale může za to, že s tím nic nedělá). Dostala jsem od ní dlouhý dokument „Aspekty dyslexie dospělých“ (autor Jana Swierkoszová, 79 stran), ve kterém se píše, že dyslexii ani dysortografii nelze zcela vyléčit, ale existují různé pomůcky, které těm, kteří svou poruchu chtějí řešit, pomáhají a tak i jejich písemný projev může být srovnatelný s pisateli bez této poruchy. To jsem tak trochu tušila.
 
Podívejte se na blog Andrey, která je také dyslektička a dysortografička, jak krásně svou poruchu zvládla. Tu do soutěže „Gramatické peklo“ přihlašovat nebudu. Jde o dvě osoby s toutéž poruchou (Lucka a Andrea) a přesto je jejich písemný projev tak dramaticky odlišný. Moc hezky se Andrea čte. Navíc je důkazem, jak může vypadat písemný projev skutečného dysortografika.
Andrea se nikomu (ani v záhlaví svého blogu) za svou dyslexii neomlouvá. Protože to nepotřebuje.
 
 
Víc už prozrazovat nebudu. To je na samotných autorkách, co prozradí světu kolem nich 🙂
 
Jsem moc ráda, že tyhle blogy s trangender tématikou jsou. Jsou totiž vzácné. Díky za ně!
V roce 2012, kdy jsem začínala přeměnu já, jsem našla jen dva úplně mrtvé (což je pochopitelné) blogy a v zoufalé touze kontaktovat kohokoliv, kdo prožívá totéž co já, jsem poslala dva e-maily oběma autorkám, ale po nich jakoby se slehla zem. A tak jsem si začala povídat sama se sebou. Tady.
 
Dnes už si každý může vybrat, čí slova si přečíst, komu nahlédnout do srdce i do duše a komu třeba i napsat. Aktivních blogů je mezi FtM i MtF naštěstí teď dost.

43 Comments

  • masek

    Chcete li zachraňovat kulturu v ČR možná bych začal něčím jiným, než děláním gramer naci na blogu pro 10, 20 lidí. Když jsme u příměru s hudbou, taky obcházíte táborové ohniště a říkáte trempům, že hrajou falešně?

  • Nikita

    Terko, s tou Luckou jsi to přehnala. Máte spor, ale to semi nelíbí, neměla špatný blog, a já aspoň vím proč ho odstranila a ty taky. To se nedělá, a ta omáčka kolem toho to opravdu nezachrání. No co, snad to mezi sebou urovnáte.

  • Tereza

    [3]: Opravdu nechtěj vědět, co Lucka píše mně nebo Vlastě. Myslím, že by ses rozbrečela, protože takovou jí neznáš. Takhle jí ničit ale nikdo nepotřebuje a zabývat se jejími názory je ztráta času. Jakmile se ale objevila dysortografička Andrea, musela jsem je obě porovnat. Andrea se svojí poruchou pracuje. Proto si může dovolit psát.

  • Nikita

    [7]:  Svým blogem jsi pomohla mnoha holkám, tak pomáhej dál, to se mi na tobě líbilo, ale nevím co se stalo? Nechápu to. Máš zkušenosti, co jiné nemají a jen stačí je předat, aby jsi ty i já a další nedělali zbytečné chyby a předcházeli skutečnostem vyplývající ze změny pohlaví. Sama víš, že to není snadná cesta.

  • Nikita

    [9]: Ona žije ženský život, jak i já a další holky. A nechce prezentovat svoji proměnu. To, že máme diagnózu F64.0 MtF neznamená alespoň pro mě oddělovat se od společnosti, spíše s ní splynout a žít život v roli jaké jsem vždy chtěla, a já o sobě neříkám, že jsem TS, jsem ženská jako každá jiná,  ikdyž ještě před dvěma měsíci ta identifikace nebyla jednoznačná, ale tři měsíce na HRT udělalo svoje. Dnes mě již všichni oslovují paní a je to nádherný pocit, na který jsem se moc těšila. A teď je tady a dlouhá cesta před námi. Již moc kecám. Pá a někdy napiš.

  • Tereza

    [12]: Já už na Lucku úplně zapomněla, kdyby se neobjevila dysortografička Andrea. Tak mě napadlo, proč to u jedné jde a u té druhé ne? Je tedy dyslexie jen výmluva? Tak jak to tedy je? To není útok, to jsou nezodpovězené otázky tápající čtenářky, která o dysortografii neměla doteď ani tušení (a jak je vidět, tak ani Lucka, zatímco Andrea ano).

  • Ezechiel 2517

    [15]: já žil v naivní představě, že máme svobodu slova. On nějaký zákon zakazuje psát o výměně pneumatik? A když jsme u toho, nařizuje mi někdo psát blog spisovně?

  • Tereza

    [19]: Náhoda je spíš to, že mi do života vešla Andrea. A žádnou jinou slečnu s touto poruchou neznám. Takže u Lucie o náhodu právěže nejde. Tu jsem jen cíleně a nenáhodně porovnala s někým jiným. (Mluvíme stále o dysortografii, jako už od samého začátku.)

  • Andrea

    Píšu svůj blog, ale asi přestanu. Poprvé jsem se rozhodla přečíst nějaké komentáře, když se to týkalo mě a asi blog psát přestanu. Vím, že o tom co teď napíšu, tato diskuse vlastně není, ale něco o mě – na pravou míru. Časem by se to objevilo stejně na mém blogu.

  • Andrea

    Z tou tvojí funkcí vrby, je to možná trochu škoda. Zvlášť když vyhledávač najde tvůj blog téměř jako první (stalo se). Dělám pracovně, omezeně i podporu – mám málo času. Dokonce mám aktuálně i dva případy TS (ještě že zatím neví nic o mě! Poprvé v životě boží anonymita!). Zkušenosti, tebe i ostatních, jsou totiž moc fain věc. K nezaplacení.

  • Roman

    Holky moje zlaté,co mi to děláte? Pravidelně-nepravidelně navštěvuji vaše blogy,dokonce jsem si troufnul vám i psát občas do diskusí ,děsně jsem vám fandil ve vaší cestě k sobě samým..a teď tohle .Přestřelka jak v bulváru.. :-(

  • Roman

    Dobře,tak jen za mně: Chodil jsem na vaše blogy načerpávat tu radost ze života,tu energii a těšení se na "nový život",to překonávání překážek..Přestože se mi zdálo,že z některých věcí se dělá větší věda,než to ve skutečnosti je.ALE..některé výměny názorů v komentářích vedou k tomu,že si budete předhazovat ne to,jak kdo a co píše,ale která z vás má větší zadek , menší prsa a kdo se hůře obléká atp.A to je bulvár jako kráva..

  • Nikita

    [25]:  Věty ze slov složené, význam a jejich obsah odráží částečně náš stav, naší náladu, způsob vnímání okolí, chceme se vyjádřit a sdělit informace dalším. Způsob a formu jakým informaci ztvárníme je na samotném pisateli. Dle mého názoru stačila jen pochvala Andrejky a popis jak se s tím dokázala vypořádat, ale přirovnávat ji s Luckou a říct, že jsi to musela. Kritizovat za vrozenou vadu. Chtít a muset je velký rozdíl. Musíš na velkou, ale chceš zmrzlinu. Dvě rozdílné věci. Chtěla jsi to tak, tak jsi to tak napsala. Jen pořád opakuju, že pomáháme a neškodíme, tak v tom pokračujme. Vlastní spory se řeší jinak, třeba na kávě z očí do očí.

  • Roman

    Správně!Gdiš neumýte česki,tag ňyc rači nepyšte nebo sy uděláte z ostudi kabát.A gdiš ňyc nenapýšete nemusíme Ňyc číst a pag se tady dohadovovovovat

  • Tereza

    [27]: To už jsem zkoušela. Několikrát jsem psala do ČT, aby si laskavě kontrolovali, co vypouští na ČT24 do spodní lišty za chyby. Ani na Nově nepřišla náprava a to je v titulku ve zprávách vždycky jen pár (2-5 slov). Je tak těžké si to po sobě zkontrolovat? Nejde o žádný dlouhý text. Zřejmě tam někdo pracuje pod tlakem a na kontrolu nemá čas. Tak proč tu práci potom ale dělá, když jí nedělá dobře?

  • Skrytá

    Tak mi připadá, že jsi poslední dobou nějaká urejpaná. Lucku sis mohla odpustit, ať už je jakákoliv a jakýkoliv spory mezi sebou máte. Nám do toho nic není, že? A shazovat jí takhle na blogu, to ses snížila na její úroveň.

  • bluemoon

    Aby se tak trochu nezapomnělo, tak Lucky starý blog byl prostorem pro hejtování jiných holek. Stačilo mi CTRL-F a "terka" a běžně pod posty bylo víc jak 30 nadávek na sluníčkovatou a růžovou Terku. To co si jiné TS holky nedovolily na jiných blozích, to si ventilovaly tam.

  • Roman

    [32]:Já se nedivím..Jen jsem trochu podlehl těm růžovým stránkám,tomu růžovému optimismu a začal to vše vidět víc růžově ..Možná jsem v těch vztazích zabloudil.A "mí předkové" říkávali : "Když zabloudíš,  Neztratil ses ty, ztratilo se tvoje týpí…" Tak jdu hledat své týpí :-) :-)

  • Petra

    Práve včera sme s priateľom (ftm) prezerali pár blogov iných ľudí prechádzajúcich si niečím podobným a keď sme videli, ako sa tu riešila dysortografia, a ako to jedna zvládla a druhá nie, tak sme sa len tak na seba pozreli a začali sa smiať, že toto môže zaujímať len ženskú :D (tj. môžeš to brať ako taký zvláštny typ komplimentu).

  • lavidawn

    Mnoho lidí, kteří ani poruchu nemají, stejně neumějí psát – např "vytáhla jsem S trouby". Rozeznávat -s- kým čím a -z- koho čeho asi není až tak těžké. Jo horší může být shlédnout × zhlédnout, ale to umí názorně vysvětlit internet. Jinak vestavěnou kontrolu češtiny má i Google Chrome, je to dost fajn 🙂 Spisovně by se mělo psát proto, aby to pak od nás někdo nepochytil, čtením se učíme a v dnešní době čteme bohužel více internet než knížky. Občas se splete každý, ale nad některými chybami zůstává rozum stát.

  • Tereza

    [35]: Taky jsem nad tím takhle přemýšlela – že psát si deníček je fajn a člověku to moc pomůže, ale psát si deníček veřejně není jen deníček. Některé komentáře jsou pak jen pro otrlé 🙂 Člověk si řekne: budu psát blog o tom, co cítím. Jenže ony se na to nalepí takoví snad paraziti nebo jak to nazvat (no hejteři, i když to slovo nemám ráda) a čím víc jsi šťastná, tím víc jsi jim trnem v oku.

  • Roman

    [37]: Z pohledu českého jazyka jsi těch chyb udělala dost..Ale na to kašli.Snad jen :hovořím o mne.má být mně..Je to dáno 6.pádovou otázkou.hovořím o kom,čem? Mne se dnes nechce..mi nebo mně 3.pád komu,čemu?  Ale např.co se mne týká (může být mne i mě),protože to je zase 2.pádová otázka koho,čeho?..

  • Tereza

    [38]: 🙂 Vysvětlil jsi to hezky, ale zapamatovat si to jednoduše se to stejně nedá. Jen naučit nazpaměť. Mně dokonce nepomáhaly ani pomůcky, co se mně/mě týče. Prý že když jde říct "tobě" (místo "ti"), je tam "mně", jenže mně se to pletlo s "tebe", které je také dlouhé a tak jsem si to do té hlavy prostě musela vložit jako básničku. Proč má češtině dvě mě/mně se mi doteď vypátrat nepodařilo. Sice mám češtinu ráda, ale některé věci jsou oříškem pro většinu Čechů. Super jsou třeba velká písmena, která používají odlišně v ČJ, NJ i AJ 🙂

  • Roman

    [40]: Určitě..čeština je zajímavá.Umožňuje variabilitu a stejně jako ostatní jazyky se vyvíjí.Nevím kdo z nás by ještě uměl přečíst "staročeštinu",když i knížky z mého dětství jsou psány oproti dnešku zvláštní mluvou..Tvary anžto,ježto,nýbrž..nebo novější Zboží bylo zlevněno ?? Přitom je SLEVA..My jsme se ještě učili že S se používá,když je směr Shora dolů..Takže já jsem ještě Slevňoval :-) A je toho mnohem více.Dnešní  SMSková doba potřebuje rychlost :-) takže opět může být o5 atd.Pak je celá řada mnemotechnických pomůcek ,ale zkomoleniny a novotvary i celá nová slova se běžně objevují v rozhlase,TV,časopisech a prostě se vžijí..Například na pochod se vydalo mnoho "POCHODNÍků".Češtinářka padala do mdlob .Nebo sněhové přeháňky =sněhánky.. :-)

  • lavidawn

    Ten papírový deníček je fajn, je tam všechno v bezpečí. Ale tím, že si to nikdo nemůže přečíst, tak to nemůže nikomu pomoci nebo poradit. Ale asi u toho hold raději zůstanu. Jsem dost citlivá na to, jak spolu lidé jednají, takže bych to asi dobře nezvládala.

  • Beata

    [37]: [40]: Mně na "mě/mně" pomohla pomůcka: když jde ve stejné větě nahradit za "mne", pak už do varianty s háčkem "n" nepatří. Když to nejde, do varianty s háčkem patří to "n" patří.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.