otєrєzє.cz

Jste dost transgender?

Záměrně jsem dala do titulku slovo „transgender“.

To je dneska IN.

Co je transgender, to lidi chtějí.

Čím míň transgender, tím větší nuda,“ jak jsem se mohla dočíst v jednom z komentářů pod článkem „I misionářská poloha může být zábavná„. (Pro rýpaly: Článek mi mimochodem nepřinesl žádné nové informace a to, že jsem si ten článek přečetla neznamená, že by pro mě misionářská poloha až dosud nebyla zábavná. Je jedna z mých nejoblíbenějších. Jen mě zajímalo, jakým způsobem redaktor zezábavnil misionářskou polohu ještě víc, než je. 🙂

Pan Červinka měl ale pravdu. Já něco takového ani neočekávala, ale článek o misionářské poloze nebyl vůbec transgender! A takové články nikoho nezajímají.

Tohle přesně vystihuje dnešní dobu.

Nastala „doba hladová“ po transgenderech. Ale současně pro někoho taky „doba otrávená“.

V největší světové databance obrázků na internetu vypisují pro fotografy pět nejžhavějších témat, po kterých je obrovská poptávka, ale nízká nabídka. Na prvním místě ze všech nejžádanějších jsou fotky s tématikou „transgender“. Všichni je potřebují, ale nejsou. (Kdo by se taky mimo transaktivistů nebo osob toužících po věčné slávě dobrovolně fotil? Ale jestli si chce nějaký fotograf vydělat, ať řekne kamarádovi, vezme s sebou pár věcí ze šatníku svojí ženy a můžou vyrazit ven fotit modelové situace chlapů v sukních. To budou ty pravé „echt transgender“ fotky, které svět hledá.)

To je takový pech, když se někde objeví holka jako lusk a prohlásí, že je transwoman. Za prvé jí to nikdo nevěří a za druhé tohle nikdo vidět nechce. Ženu. Těch je všude dost. A co jako? Absolutně žádný náznak mužnosti. To neplatí! My chceme vidět pořádný transky! (To slovo je fakt nepěkné.)

Bulvár, společnost… všichni chceme obludky. Čím víc obludka, tím víc máme dobrý superpocit, že zrovna my, necis- i cislidé, nevyčníváme. Zato ona vyčnívá. „Koukněte se na ni! Senzace! Odpad! Hrůza!“

Čím víc obludka, tím víc nás to pobuřuje. Ukazujeme, diskutujeme, diskriminujeme.

Čím víc transgender, tím víc vzrůšo! A taky víc hluku a vášní.

Čím víc vášní, tím víc diskriminace a tím hůř se pak transgender cítí. A to chceme! Ať trpí! Dělá nám to dobře. On trpí, my ne. My máme naštěstí svůj klidný život.

A čím hůř se ten transgender cítí, tím víc poukazuje na to, jak ho tahle společnost diskriminuje.

Nějak se nám to zacyklilo a stále se to stupňuje.

Čím víc se ozývají odpůrci, tím víc transgender lidé. Čím víc transgener lidé, tím víc odpůrci.

Čím víc se transgender témata probírají, tím víc mám chuť se k nim přestat hlásit a tím víc mlžím. Nemám zájem, díky.

Co? Transgender? Joo jasně, znám taky nějakého. Takže jsem IN.

A dobrý, tyjo.

Fajn kluk je to teď.

Jsem dostatečně tolerantní?

Díky. Uf, už jsem se bála, že bych byla za homofobku nebo transfobku.

Je dobré znát aspoň nějakého transgendera. Znamená to, že jste tolerantní.

Asi jako když si v USA bílé matky alibistky berou černoušky sirotky jen proto, aby ukázaly, jak jsou tolerantní.

Kdykoliv potkám krásnou holku, která mi sama prozradí, že je po přeměně, nepřemýšlím o ní nijak jinak, než jako o ženě. Dokud mi tedy ona sama nezačne opakovaně vštěpovat do hlavy, že ona žena není, protože je transženou. Má to taky leckde napsané přeci. Nevšmila jsem si toho snad? Je to její právo, které respektuji a přijímám. Co víc mám ještě udělat?

Omlouvám se tímto všem transženám, že vás vnímám jako ženy.

Přiznávám, že se prostě často ztrácím v tom, co mám říkat, jak se k vám mám chovat a co si mám o vás myslet.

Budu respektovat jakoukoliv vaši identitu, jen mě omluvte, pokud vás budu považovat za ženu, když jako žena (a mnohdy krásná žena) vypadáte. Nevím a nemohu vědět, jak moc zrovna vy chcete být ženami a jak moc transženami, nebo včera ženami, dnes muži (bigender), nebo někde uprostřed (non-binární). Toto si určujete vy a jedině vy. Ne já ani tato společnost.

A to v tom tápu já, která si přeměnou prošla a poznala stovky holek i kluků před přeměnou, v přeměně i (několik (třeba i desítek) let) po ní.

Co má pak dělat někdo, kdo o tom neví vůbec nic? Na koho se sypou články o transgenderech ze všech stran?

Jsi dost transgender? Tak to se nudit nebudeš. Ale to je přesně to, co chceš. Být „jenom“ ženou je nudaaaaa.

A po pravdě – jelikož jsem si přeměnou prošla, tak mi bylo dovoleno poznat motivaci veřejných coming-outů i jiných holek – neznám příjemnější kompliment, než když někomu spadne čelist a řekne takové hezké holce: „Tyyyjo! Ty žes byla chlap? Taková kočka!?

To zahřeje.

To potěší.

To zvedne sebevědomí.

Někomu to stojí za to i přes ty davy hejterů a nenávistných komentářů nebo dokonce probírání v bulváru. Já to chápu.

Jak by taky ne. Každou ženu potěší, když jí kdokoliv složí kompliment na její krásu.

Na její vlasy, na její prsa, na její tvářičku nebo postavu. Když budu „jenom“ žena, není to ono. Není to tak hromadné a masové.

Jak být slavná?

Stačí říct, že jsem transgender. Ať už jím jste nebo ne.

Nikdo vám to neuvěří, ale všichni z toho budou paf. 🙂

Můžete tak zažít spoustu legrace. Nebo taky dostat trošku na budku.

Zatímco společnost prahne po transkách a dokonalé ženy po přeměně nikoho nezajímají, já se ráda podívám na hezkou ženu. Nerozlišuju u toho, zda je po přeměně nebo se tak narodila, jelikož všichni jsme ze stejného základu (jak jsem psala v předchozím článku).

Koukala jsem, jak Jan Kraus nemohl ve své show rozdýchat, že jeho host Péťa Nitka byla mužem.

Pokud bulvár napíše k fotce Andreji Pejić, Ivany Talackové nebo Petry Nitky titulek „Neuvěříte, že se narodila jako muž!„, tak je to sice moc hezká a velká poklona pro takovou ženu, ale taky je to absolutní nesmysl, protože ty ženy se nikdy jako muž nenarodily. O takové poklony já nestojím.

V tom právě tkví zkreslené vnímání transžen touto společností.

Tuto společnost ale netvoří jakési neurčité bytosti (tzv. „oni“ nebo „ti druzí“), ale my. My všichni jsme tato společnost. Stejně, jako když vyjedu před Vánoci nakupovat do Globusu a stojím v kolonách, ve kterých si stěžuju, že se nehýbou. To je tak absurdní. Já tvořím tu kolonu! 🙂 My všichni, co tu jsme v té koloně a stěžujeme si, jsme přesně ta kolona, na kterou si stěžujeme. Nikoli „ti druzí„.

Zdroj článku: idnes.cz

Správná transgender žena má vypadat aspoň trošku jako chlap! Prostě musí! Jinak to nestojí ani za řeč.

Je tento článek dost transgender?

Je tento blog dost transgender?

A jak moc transgender se rozhodnete být vy?

23 Comments

  • Juhani

    No, ono to s tím “je to transžena” není na druhou stranu tak veselé… V USA a UK jsou na vzestupu trendy typu “transženy jsou muži a nemají mít přístup do ženských prostor” BEZ OHLEDU na to, v jaké části přeměny jsou. Tedy klidně i po všech operacích a s F v dokladech. Netuším sice, jak to chtějí propagátoři těchto trendů zjistit, ale taky nejsem vševědoucí… Původně jsem si myslela, že jim jde o to, že do ženských prostor nemají mít přístup lidé v průběhu diagnózy nebo před operací, ale zjevně jim vadí pouhý biologický fakt..

  • NEW WORLD ORDER

    [1] Ony si ty biologicky čisté cis ženy na to nechají časem vybudovat na míru umělou inteligenci, která bude se 100 procentní jistotou odhalovat a určovat kdo je bioligicky „čistá trans žena“ a kdo je jen transka, respektive pro ně jen fake žena / přešitý muž / odpad společnosti, který nerodí děti a pro cismuže ten přešitý muž není nic dobrého. Toho se opravdu nebojím, že se to tady do budoucna nezavede. Lidi mají totiž stále zvrácené primitivní myšlení, ve smyslu „já jsem víc, já jsem ten nadčlověk“, jen já budu rozhodovat a určovat co je správně a co ne.

  • Juhani

    No opravdu těžko říct… U WC opravdu nevím… (leda by to bylo v nějaké firmě, kde by to někdo roznesl) Např. u sauny a převlékacích kabinek možná podle jizev? Fakt mě nenapadá, jak to chtějí uvést do praxe…

  • NEW WORLD ORDER

    [10] Rozumím moc dobře, co nás může čekat a potkat. Segregovat a separovat trans lidi, respektive hlavně trans ženy (MtF), a pokud na tom bude politický zájem tak i trans muže (FtM).

  • bluemoon

    Myslím, že tím opakuješ hloupé názory jiných lidí. Těch lidí, kteří vidí nebezpečí v Istanbulské ůmluvě, v LGBT lidech všeobecně, v tom že dítě nemohou vychovávat lidé stejného pohlaví, v tom že ženy nemohou být rovnocenné a tím jim ještě zametáš cestu k jejich vlastní omezenosti. Jsi žena, užívej si, že jsi ženou a ostatním přej, aby to v životě měli jednodušší.

  • Tereza

    [21] Tedy bluemoon, tos napsala moc krásně! Až jsem to tu z toho teď musela okomentovat. 🙂 Dovolíš-li, použiji tvoji poslední pravdivou větu v jednom z budoucích článků.

  • Tereza

    [23] Čí zájmy hájím? Všech těch bytostí, které nefňukají, neškodí svými subjektivními demagogiemi, ale dokážou se zvednout, sebrat síly a dokázat, že to jde.

  • Michelle

    [24]Ráda občas pročítám tvůj blog…občas díky němu získávám i další energii do své přeměny.Nosila jsem si to v sobě čtvrt století …stejně mne to dohnalo…a nehodlám až budu mít po finální operaci o sobě uvažovat jinak než o ženě…jistě …nebudu nikdy dokonalá…jistě , zůstanou mi mužské rysy v obličeji …protože nechci podstupovat operace co by mne měly ještě více feminizovat …budu se mít ráda taková jaká jsem a budu …. ale tak jak píšeš …ukážu lidem kolem sebe – dokážu se zvednout, sebrat síly a dokážu, že to jde – bez ohledu na věk – je mi 46 …a bez ohledu na to jaké na mne stihl testosteron za ta dlouhá léta lhaní sama sobě napáchat ….když jsem stála před 25 lety v nemocnici před ordinací Hanky …tak jsem to vzdala …byla jiná doba a já jsem se bála …. teď jsem rozhodnutá a zbytek života si chci každý den užít ..jako žena …a nepřemýšlet jestli jsem dost transgender …

  • NEW WORLD ORDER

    [24] „…dokázat, že to jde.“ Co jde? Mít ze života jen peklo a nervák, dokazovat si neustále a myslet na to každou vteřinu svého života zdali procházím jako skutečná cis žena za všech okolností ve svém životě? A že mám ženskou identitu (hlas, chování, oblečení, vyjadřování, vizuál atd.) permanentně plně pod kontrolou? Co je tohle za život mi řekni…? TOTO JE JEN ŠÍLENSTVÍ!

  • Tereza

    [25] Johanko, děkuju i já. Že vím, že je někdo taky na mé straně. [27] Michele, to je úžasně emotivní komentář, na který musím zareagovat. Spousta z nás ví, jak ti teď asi je. Jak to chce dlouhé roky ven, ale nemohlo. A teď najednou přicházejí myšlenky, jako takové, které nám tu píšeš a spousta z nás se v tom určitě taky pozná. Líbí se mi, jak přemýšlíš. Líbí se mi tvé ženské odhodlání, ta radost, která je na spadnutí. Ve mně se to v roce 2012 nějak hnulo a došlo mi z ničeho nic, že už můj život nikam nesměřuje, že už nemám co ztratit a že i kdyby na mě celý svět jen štěkal a ukazoval si, stejně do toho půjdu, protože je to pořád lepší, než být sakra v tomhle nemožném těle a probouzet se každé ráno jako chlap. I kdyby mě měli kvůli tomu zabít, chtěla jsem do toho jít a zemřít jako žena. Byť bych tou ženou měla být jen jeden den. A jak teď vidím, z toho jednoho jediného dne už je skoro PĚT let! (od operace) Všechny tyhle dny jsou pro mě BONUS, který mi byl dán. A každý další den, do kterého se probudím, je zase dalším bonusem. Protože já už vím, že jako žena zemřu. A moje duše i tělo má teď klid, po kterém jsem tak toužila a nebylo možné ho docílit jiným způsobem, než který popisuješ ty. Takže ti moc držím palce a věřím, že ten klid v duši přijde i k tobě. Byť to bude cesta trnitá, ale o to víc si pak vážíme dosaženého cíle. <3

  • NEW WORLD ORDER

    [29] Jasně, kopni si do mě i s těmi za které kopeš, protože není pro vás nic jednoduššího nežli vaše jednoduché prostředky k upevnění vašich nekorektních názorů.

  • New World Order

    Také se cís lidi hloupe neptam a nestuduji je zdali jsou a vypadají dostatečně cisgender, co maji mezi nohama a co to obnáší byt cisgener žena cisgener muž.

  • Johanka

    [31] Pokud někdo neustále nastavuje zadek, nechť se nediví, že mu do něj každou chvíli někdo kopne. Pokud se někdo permanentně chová jako debil, nechť se nediví, že se k němu ostatní chovají jako k debilovi. Jenže psát ti to je házení hrachu na stěnu… [34] No tak nějak. V poslední době mám pocit, že se už všichni z podpory menšin zbláznili. Já to vždycky brala jako svůj problém, který si musím vyřešit sama. Takhle jsem to od začátku prezentovala. A světe div se, moji změnu bez řečí akceptovali i lidi velmi konzervativní, u kterých jsem to fakt nečekala. Jenže já se nechovám jako transgender, já se snažím chovat jako ženská. Protože to je to, co chci. A funguje to. A to prosím mám metr devadesát a s hlasem si stále tak úplně nevím rady (naštěstí asi jediný člověk, který to řeší, jsem já)…

  • NEW WORLD ORDER

    [34] Také nemám chuť se stýkat s trans, kteří májí názory jako zdejší blogerka Tereza a jí podobné kteří jí notují, a proto ani nikdy už nepřijdu na žádné setkání s trans k Fifkový ani nikam jinam, protože tam chodí akorát většina trans s nepřijatelnými názory na tranzici, tak jako je má zde Tereza.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.