otєrєzє.cz

Muži vymřou, tvrdí australská genetička

Je to starší článek z r. 2009, ale zaujalo mě na něm, že existují na téhle planetě tvorové slepušky z východní Evropy, které se rozmnožují i bez chromozomu Y.
 
A předem se omlouvám všem biologickým ženám, které touží stát se muži. Nic proti vám! A také nic proti ženám, pro které muži znamenají hodně.
Mě se prostě ta představa bez mužů na světě tak trochu i líbí 🙂 Proč někdo nenatočí nějaký film, jak by tohle dopadlo? 🙂 Asi si teď proti sobě poštvu spoustu žen i mužů, ale já si svět bez mužů představit dokážu. Tedy kromě onoho rozmnožování… 🙂 Nenapadá mě jediná věc, kterou by žena nezvládla! 🙂
 
 
Muži vymřou, tvrdí australská genetička
22. května 2009
Jsou muži na vymření? Jejich specifický chromozom Y, který určuje pohlaví mužů, se stále zkracuje. Jednou zmizí zcela a pak se muži přestanou zřejmě rodit, tvrdí australská genetička, profesorka Jennifer Gravesová.
 
Současníci se ale příliš vzrušovat nemusí. Eroze genu a jeho úplné vymizení přijde až za pět milionů let.
 
A profesorka Gravesová si myslí, že možná ani potom nemusí být osud mužů plně zpečetěn. Dívá se totiž na model některých hlodavců, kteří se stále rozmnožují kopulací dvou opačných pohlaví, přestože nemají vitální geny tvořící chromozom Y.
 
„Aby byl člověk mužem, musí mít chromozom Y. Před třemi stovkami milionů let měl chromozom Y asi čtrnáct set genů, dnes jich zůstalo jen pětačtyřicet. V tomto tempu to znamená, že geny chromozomu Y zcela zmizí za pět milionů let,“ uvedla Gravesová na konferenci v Irsku.
 
„Chromozom Y mizí a velkou otázkou zůstává, co se stane potom,“ dodala Gravesová, podle níž může mužské pohlaví vznikat na základě jiného principu.
 
Vylučuje však, že by se ženy rozmnožovaly přirozeně bez oplození.
 
„Lidé se nemohou rozmnožovat asexuálně jako někteří plazi, protože potřebují některé pro život důležité geny od mužů. Ale dobrou zprávou je, že některé druhy hlodavců, například slepušky z východní Evropy, nemají žádný chromozom Y. A přitom mají pořád dost zdravých samců. Funkci musel přijmout nějaký jiný gen a my bychom moc rádi tento gen odhalili,“ uvedla profesorka Gravesová z australské Canberry.
 
 
A na závěr tu máme jednu krásnou slepušku!
(Prostě takový příbuzný krtka.)
Tak jak to teda dělaj? 🙂 To se mi zjistit nepodařilo, protože český web se o tom nezmiňuje, takže se budeme muset podívat na stránky v angličtině. I když oni to vlastně vědci ještě přesně nevědí!

4 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.