otєrєzє.cz

Pošta a neutrální jméno

To mi přijde legrační 🙂
Když něco objednám na votocvohoz, píšu holkám: „Prosím odeslat na tuto adresu a toto jméno!“ (Zdůrazňuji „toto jméno“, protože celý profil mám samozřejmě plně holčičí jako Tereza Nováková).
„Terry Nováků“
Tj. mé jinak nikdy nikde jinde nepoužívané neutrální jméno v občance, protože na jiné mi doporučené zásilky pošta nechce vydat. (Ach jo.)
Počítám každý den, kdy tohle jméno bude už minulost – ačkoli mi takové trápení jako to předchozí mužské už nezpůsobuje. Přesto není ideální, protože někteří lidé moc dobře vědí, koho neutrální jméno označuje. V téhle souvislosti mě napadá, jak úžasný je můj zaměstnavatel, který mi od první chvíle vyšel vstříc a přesto, že jsem předložila nové doklady s neutrálním jménem, dal mi jmenovku s holčičím jménem, zavedl mě do systému objednávek s holčičím jménem a hlavně i do mé pracovní pošty, takže když komunikuji s dodavateli a desítky osob po celý den, jsem Tereza, nejsem Terry. Teď už pro většinu dodavatelů úplně normální ženská!
 
Na poště je to ale jiné – tam musím tu občanku vytáhnout a ještě jsem si to „M“ nenechala přelepit strhnutou samolepkou (zkoušela jsem to, ale ty samolepky bohužel lepily hrozně, takže šly samy zase sloupnout a já potřebuji takovou, co po ní zůstane ten škraloup), takže tam (alespoň pro mě) září to M jako pěst na oko. (To je jako kdyby některé biologické ženě spletli občanku a omylem jí tam napsali „M“ – umíte si to představit? Nemůžu si pomoct. Připadá mi to ponižující, že v některých zemích lze tohle písmenko změnit ještě před SRS. Ve většině ale pořád ještě ne a na druhou stranu chápu důvod… byl by v tom zmatek).
 
Ale abych se vrátila k votocvohoz 🙂
Přijde mi balíček a tam „Tereza Nováková“ 🙂
(Tak mě se to moc líbí! To ano. Ale poště ne 🙂
 
Stává se mi to pořád!
 
Pak mi na poště pořád říkají: „Nechávejte si to posílat na Terry – takhle vám to nebudu moct vydat!“
„Ano prosím. Když já jim vždycky napíšu Terry a oni stejně napíší Tereza… víte?“ 🙂 A usmívám se, protože se mi to „Tereza“ opravdu opravdu opravdu moooc líbí 🙂
Naštěstí když na poště sedí ten milý úředník, co nic neřeší, tak mi to vydá i na Terezu. Jinak bych si to musela nechat přeposlat k mamce, která je taky Nováková a ta by mi to vyzvedla, protože při roznosu to dají komukoliv, ale na poště u okénka už ne.
 
Ale tohle budu řešit už jen pár měsíců… 🙂 To už nějak doklepu 🙂
 
Když jsem dnes jela na poštu poslat balíčky, u té co bydlím nešel bankomat a pošta je pořád jediným místem, kde pořád musím platit hotově. Bylo půl hodiny do zavíračky, takže honem s lehce nadprůměrným stresem do auta a jet k jinému bankomatu na druhém konci města a na jinou poštu.
 
Na téhle jsem nebyla už půl roku. Jako Tereza jsem tam ještě nebyla nikdy a s tou blonďatou veselou pošťačkou si tam vždycky Tom mile rád popovídal. Vždycky probrali děti, víkend, práci…
 
Ale mě se poslední dobou líbí zkoušet na lidech, kteří mě půl roku (a více) neviděli, jak dopadnu. 🙂
 
Už ve frontě jsem viděla, jak na mě jen mrkla a věnovala se dál své práci. Když na mě přišla řada zrovna u vedlejšího okénka a já chtěla do zásoby samolepky na Balík do ruky, křičí na mě právě tahle úřednice: „Nemáme a nebudou! Ať si paní vždycky vypíše celou adresu na balík!“ 🙂
 
Jasně.
Paní si adresu vypíše. Nevadí jí to.
Měla totiž zase radost 🙂
 
Dnes jsem v obchodě málem spontánně pozdravila bývalého spolužáka, co mě taky půl roku neviděl. Šel proti mně a já už chtěla říct „ahoj“, ale uvědomila jsem si, že on Terezu přeci nezná! Pro ní je úplně cizí člověk.
 
O kolik lidí jsem takhle asi přišla?
 
I když … to je oběť, kterou poskytnu ráda.
Mnohem větší hodnotu, než pozdravit fajn kamaráda, kterého vidím 2x ročně a už se s ním vlastně nikdy nemohu dát do řeči, má pro mě fakt, že ve mně žádného Toma nevidí a nikdy mě sám nepozdraví.
To je přeci to, po čem toužíme.
Bez ohledu na to, zda jsou to cizí lidé nebo známí.
 
Potom by se s trochou nadsázky dalo přeci jen říci: „Minulosti se zbavíš!“
 
A co že bylo vlastně nakonec v tom balíčku? 🙂
Něco, co jsem si už hodně dlouho přála, vždycky se mi to na jiných holkách líbilo, ale teprve tenhle podzim je můj první, takže jsem si to konečně mohla koupit – krásný béžový podzimní kabátek s páskem!
Když jsem si ho běžela doma honem rychle vyzkoušet, nechtěla jsem ho svléknout 🙂 Chtěla jsem v něm chodit celý večer po bytě 🙂
Ale pak mi došlo: „Terezo neblbni. Teď už se nemusíš skrývat. Už nemusíš utíkat domů, aby ses rychle převlékla do holčičího a byla sama sebou aspoň na chvíli. Teď už žádná maska neexistuje a je od tebe očekáváno, abys chodila žensky oblékaná. Takže si ho hned zítra vezmi ráno do práce.“ 🙂
 
Ten pocit je tak blažený a krásný, že pokaždé vyvolá úsměv na mé tváři…
 
Já můžu, já smím, já dokonce musím!
 
Jak jsem mohla tolik let vydržet nosit všechny ty věci, které mi byly protivné?
Nechápu to.
Co to bylo za život?

14 Comments

  • Tereza

    [1]: tuším, že to M nebo F nikdo moc neřeší a spoléhám na to, ale je nepříjemné, když ho tam vidím. Je to to první písmenko, které mě vždycky praští do očí.

  • Lucka

    [2]:no jak říkám, já například nevím co tam mám, a určitě to neví spousta lidí. čili, možná to F třeba pár mužu má a ani o tom neví chichi. protože to prostě neřeší.

  • Markétka ♥

    Ještě jsem nedočetla ani celý článek a hned mě napadl komentář… já votoč řeším jednoduše tak, že si nechávám posílat balíčky na adresu babičky, která je totožná s mojí, jen jméno babičky je pak určitě vždycky v pořádku, navíc babička je pořád doma (skoro), takže se nestane, že bych musela pro balíček na poštu, a navíc když bydlí ve dveřích vedle nás… Yay! Akorát jednou se stalo, že to slečně při nadepisování adresy nedošlo, a jako oslovení uvedla "slečna", což babičku pobavilo 🙂

  • Tereza

    [6]: To máš perfektně zařízené s tou babičkou 🙂 Teoreticky bych si to taky mohla nechat posílat třeba k mamce nebo sestře (obě mají jiné křestní jméno, než já), ale když já to nechci obcházet – mě se líbí, když to chodí mně přímo na mé holčičí jméno 🙂 Tak trochu zkouším, kam až mě pošta pustí 🙂

  • niki

    Terko, me bylo na matrice receno ze pohlavi, rodne cislo atd ti mohou zmenit i pred operaci. Staci jim nejake potvrzeni o procesu zmeny pohlavi.. ikdyz zalezi na matrikarce.. toto tozhodnuti nepodleha zadnemu organu, jen a pouze matrikarce 🙂

  • Tereza

    [8]: paní matrikářka byla zřejmě trochu zmatená, což se v těchto případech stává 🙂 později by zjistila, že vydat nový RL, nové r.č., nové rodné jméno, aktuální jméno a hlavně pohlaví smí od ledna tohoto roku jakákoli matrika až po předložení "potvrzení o ukončení léčby pohlaví". Vystavuje sexuolog po operaci.

  • Tereza

    [8]: věřte vždy sobě nebo někomu, kdo ví co říká. Ne všichni, co něco vědět mají, to vědí (viz úřednice) a bohužel některé z nich ani nepřiznaji, že to nevědí a řeknou vám blbost,kterou pak musí opravovat a tím vám vše komplikovat.

  • Lucka

    [12]:Terko, ber to tak, že ty se nesnažíš utéct před svou minulostí, nechceš se odstěhovat do jiného města, přestat se stýkat se svými přáteli a rodinou, tedy začít uplně od začátku nový život někde jinde.

  • Aneta

    [12]: Terez to chápu, určitě je dobré to zvážit. Zrovna nedávno se mi stalo, že jsem na živo potkala jednu blogerku, co sleduji, čuměla jsem na ni opravdu "nenápadně" :D, chudák. Je to jen na tobě a pokud nebudeš chtít zveřejňovat fotky tebe samotné, na kabátek na věšáku se vždycky ráda mrknu i tak 🙂 a jsem zvědavá na tvůj budoucí styl!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.