otєrєzє.cz

BMI a ideální hmotnost

BMI – body mass index. Taková ta zkratka, kterou všichni známe a kterou ženy nemají moc rády.
Vůbec bych se tím nezabývala, ale dnes se mě ptala Míša N., jestli po hormonech dochází také k úbytku svalové hmoty, protože jsou mi všechny věci malé (jak píšu na blogu).
Malé mi jsou, ale ne kvůli hormonům. K úbytku svalové hmoty (a to často dost razantnímu) dochází tak po roce a více během HRT.
 
Svojí váhu jsem musela řešit, protože se mě ještě v létě snažila jedna slečna patřičně vykrmit. Měla ráda mužné typy, co nosí kanady, maskáče, jsou to silní chlapi a tak jsem si myslela, že když si takovou slečnu najdu (byla vážně moc krásná a hodná), tak se mi povede v sobě tu ženu zabít. Přihrál mi jí osud, abych si zkusila, jaké to je být tím 100% mužem! To proto jsem šla (byla odvedena) do kadeřnictví, kde mě kadeřnice ostříhala jako nikdy v životě na 1 cm. Měla jsem radost, jak tu ženu v sobě zabíjím a všechno bude fajn. (Tehdy jsem tu psala, že asi tenhle blog brzo skončí :). Přísahala jsem kadeřnici, že už si své vlasy nikdy nenechám narůst do takové délky, s jakou jsem tam přišla (přerostlé přes uši až ke krku). 🙂
 
Z mých původních 70 kg jsem se díky extrémně dokonalému kuchařskému umění té slečny (ona byla snad čarodějka! 🙂 za dva měsíce dostala na 78 kg a viděla jsem sama, jak začínám tloustnout. Což se slečně líbilo. Měla takové urostlé muže ráda. Můj poslední pokus… který jsem si asi musela prožít, abych se dostala tam, kde jsem teď.
 
Když jsem šla potom v prosinci na Laser klinik a sestřička viděla, jaký mám krásný přetékající faldík na břiše, bylo mi hrozně. Věděla jsem, že s tím něco musím udělat. A měla jsem obrovskou motivaci.
 
A tak jsem si v BMI kalkulačce nechala spočítat rozmezí, kdy je při mé výšce optimální váha (měla bych říkat hmotnost, ale budu říkat váha 🙂
Na 177 cm je to 58 – 78 kg. Jo, bylo to přesně do 78 kg, které jsem měla, ale rozhodně jsem se necítila dobře a ty faldíky a sádlo všude na břiše. Hrůza! Takhle jsem tedy vypadat nechtěla.
Takže jsem se odhodlala dostat se na podle mě optimálních 65 kg (které mám čerstvě asi týden).
Začala jsem chodit do práce pěšky, denně nachodila asi 10 km, snídaně a obědy jsem množstvím neřešila, ale večeře jsem si dělala lehké (třeba jen jogurt, zelenina, apod.) a nejpozději v 18 h. To byl celý ten zázrak.
 
Sestřička v Laser klinik si všimla toho, jak jsem teď štíhlá. A v práci taky.
 
Napadlo mě ale, že musí existovat kalkulačka, která bere v potaz pohlaví a věk. Tedy ne pouze výšku a váhu.
 
I v takové kalkulačce mi vyšly podobné hodnoty (samozřejmě jsem tam zadala ženu).
 
Ale podařilo se mi najít jinou zajímavou kalkulačku – a kvůli tomu tenhle článek píšu.
 
Když se tam vyplní váha, výška, věk a pohlaví, zobrazí se, zda máte podváhu, normální váhu, nadváhu nebo jste obézní.
 
Ale to není všechno.
 
Tahle kalkulačka vás totiž porovná s výsledky americké populace (která jak známo není zrovna nejštíhlejší – ale to Češi také ne).
 
Dá se tedy dozvědět, jak moc jste výjimečně štíhlí nebo tlustí nebo je váš BMI srovnatelný s průměrným Američanem.
 
Nevýhodou pro někoho je, že jde o kalkulačku v angličtině. (Škoda, že není žádná taková v češtině, která by porovnávala českou populaci). Tak jsem tu do náhledů doplnila české termíny.
 
Je potřeba si tam přehodit americké jednotky na evropské (kilogramy a centimetry):
 

BMI + porovnání s americkou populací

 
Hned se vám zvedne sebevědomí, když zjistíte, že jste mezi 1. – 49. percentilem, protože tím pádem vážíte méně, než většina americké populace. Čím nižší číslo, tím více se vzdalujete od průměru. Je mi divné, že jsem na 12. percentilu a 88 % všech Američanů mého věku váží víc než já.
 
 
Pořád jsem řešila, KDE je ta moje IDEÁLNÍ HMOTNOST?
Abych to nepřepískla a nebyla vychrtlá jak vyžle – s malýma prsama a žádným zadkem. Já chci zadek! Potřebuju zadek! 🙂
(Mimochodem přemýšleli jste někdy, co to ta vyžle, když už je ve vyjmenovaných slovech, je? 🙂
Já nikdy! Ale teď mě to tedy začalo vrtat hlavou.
Hodně dávno byl termínem vyžle označován slídící pes (ve staročeštině jedno z menších plemen loveckých psů s hubenýma nohama a přišlo k nám z maďarštiny). Postupně se ale jeho význam dost posunul a teď ho všichni používáme ve smyslu hubené. (Neboť vyžle je rodu středního. Ne „ta vyžle“, ale „to vyžle“.)
 
Takže jsem nechtěla být žádný slídící lovecký pes, ale spíš hezká urostlá kočka 🙂
 
A tak shodou okolností na téže stránce byl odkaz na výpočet IDEÁLNÍ VÁHY.

Ideální hmotnost

 
(Kdyby se vám tam jakože pořád nic neukazovalo, tak musíte kliknout vlevo nahoře na to tlačítko „calculate“ 😉
 
S těmi svými odhadovanými 65 kg jsem se skoro trefila do představy lidí mého věku, váhy, výšky a pohlaví (protože ti považují za ideální váhu 64 kg). Pod tím je hmotnost, kterou doporučují lékaři jako ideální (na základě výpočtu BMI).
 
A to je celé.
 
Už v tom mám jasno.
Takže letím do sprchy a taky prohlédnout si své tělesné proporce, jak to s nimi vypadá.
Začala být pěkně citlivá má prsa. Na endokrinologii mi Dr. Weiss říkal, že ucítím takový tlak a občas i bolest.
Jen ať hezky rostou, holky! 😉

8 Comments

  • Tereza

    Ludsiko, uvidíš, jak budeš vypadat na 65 kg 🙂 Pak to přizpůsobíš. 59 kg mi přijde ještě ok, ale nebudu mít prsa 🙂 To už budu fakt vychrtlice vychrtlá 🙂 A to taky nechci.

  • Majti

    Ahoj holky, já mám teď při výšce 178 63kg a to na vojně jsem měla těch 59 co by chtěla ludsi.Měla jsem i 70 ale za poslední 2 měsíce to jde dolu a jím furt stejně tak zřejmě stres nebo nevím.Ale myslým Terko že i při téhle váze by to z tou hezkou prdelkou a prsama jít mohlo.Vychrtlá ještě nebudeš, muž by už vychrtle vypadal to vím a pamatuji.

  • Linda

    Tak já mám při 180cm 73kg což je pro doktory v pořádku, nicméně mít po 70, budu ráda. A to nejsem nikde při těle. Vždy jsem vážila víc než vrstevníci ikdyž jsem byla menší nebo míň "udělaná" …. asi mám těžký kosti 🙂 Jinak mám 47 percentil což mě zprvu překvapilo, ale je fakt, že ve 23 ještě amíci tak vyžraný nebývaj 🙂

  • Míša N.

    Čauky holky.Já mám docela těžký kosti,ale na začátku ledna při výšce 178cm jsem měla 97kg a teď mám 87kg.Jen jsem omezila sladké i když občas zhřeším.

  • Zuzi

    Tohle jsem nikdy moc neřešila, ale když jsem narazila na tu kalkulačku, tak jsem to samozřejmě musela hned zkusit a vyšlo mi to ok 🙂 Kdybych přestala jíst bílé pečivo a sladké, bylo by to ale ještě lepší…

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.