otєrєzє.cz

Dokument ČT: Román pro transky

25.6.2015 odvysílala Česká televize dokument s názvem Román pro transky (Jak se žije dvěma mladým lidem, kteří se narodili ve špatném těle). (Premiéra proběhla už 3.10.2013, takže pro někoho není nové, já na něj ale narazila až teď).
 
Ten název se mi opravdu nelíbí (slovo „transka“ už si stihlo získat negativní zabarvení stejně, jako např. „negr“, které kdysi bývalo neutrální, což je ale přirozený vývoj jazyka).
 
Dokument popisuje život jedné slečny (Vlasty Nomenů z Prahy) a jednoho mladého chlapce (Kristiána Horvátha z Ostravy).
 
 
Kristián je jedním z mých nejoblíbenějších FtM kluků, párkrát jsme spolu byli v kontaktu a nebojí se hlásit ke své minulosti takhle na veřejnosti, což oceňuji (já bych to nedokázala).
 
Vlastu (která si v dokumentu ještě říká Sabina) jsem viděla jednou na společném sezení s Hankou a obrázek si udělejte sami 🙂 Některé její názory sdílím, jiné mi jsou proti srsti, ale tak už to bývá.
 
Video se spustí po kliknutí na tento náhled:
 
Bohužel jsem dokument musela v půlce zastavit, takže dokument rozhodně okomentuji dodatečně později, protože mi právě volali z matriky, že si mám přijít pro nový rodný list, jelikož dorazilo mé nové rodné číslo 🙂 Takže běžím na matriku a to znamená, že se blíží konec mojí přeměny i úplně poslední článek na tomto blogu…
 
——————-
Tak dokument nakonec komentovat nebudu. Kristián moc hezky mluví a není třeba (až na pár nepřesností) něco uvádět na pravou míru. Je to jejich pohled na přeměnu, stejně jako tenhle blog je pohledem mým.

17 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.