otєrєzє.cz

Estradiolové kutululum

 
To, že poslanci občas zvednou ruku, aniž by věděli pro co, se stává běžně. Není se čemu divit. Jejich práce je extrémě náročná, vyčerpávající a podhodnocená. Vždyť v Poslanecké sněmovně tráví veškerý svůj čas, obětují své milované práci úplně všecko a poctivě dodržují docházku, čímž tak jdou příkladem všem lidem v celé této zemi.
Únava a nepozornost po takovém výkonu přichází rychle, což snadno způsobuje, že se do reality může dostat nádherná kapitální blbost, kterou je pak nutné složitým způsobem opravovat a schvalovat její opravu.
To se neděje jen v Poslanecké sněmovně, ale na každém úřadě. Nemohu si však na ně stěžovat. Úředník je důležitá intelektuálně přetížená osoba, které prostě někdy něco uklouzne či se vytratí, prostě zmizí, sem tam slůvko, sem tam věta nebo obyčejná čárka, která zcela změní smysl celého sdělení, aniž by to někdo postřehl (kdo by to taky četl?), ale jednou se objeví vždycky někdo, jakýsi úřednický Bůh, který si toho bohužel vždycky všimne a komedie je na světě.
 
 
Podle SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv) nesmí sexuologové nově předepisovat jeden jediný hormon. Tím je estradiol. Nějak nám u kolonky sexuologie vyklouzl a nikdo neví kam. Bylo po něm vyhlášeno pátrání. Zůstal jen v kolonce gynekologie a endokrinologie. Zde jej předepisovat mohou i nadále.
Sexuologům veškeré původní kompetence zůstaly. Ostatní hormony, jako například i testosteron, předepisovat mohou. Jen ten estradiol… chudák malý kulatý šedivý či modrý odkutálel se z ordinací sexuologů a čeká, až se tam bude moci přikutálet zpátky.
 
To nevadí, že tomu nikdo nerozumí. Prostě je to tu napsané a co úředník napíše, to platí, takže v současné době v ordinacích sexuologů svůj Estrofem či Estrimax nečekejte, protože se tam předepisovat nesmí! „Bububu“, řekl úředník.
 
Vedení sexuologické odborné společnosti jedná se SÚKLem, aby dostali zpátky kompetenci jej předepisovat, ale nikdo neví, jak dlouho to bude trvat.
 
To však pacienta či již ženu po přeměně docházející k sexuologovi (mužů se to netýká, ti své „téčko“ dostanou) nezajímá. Takže co teď?
 
Panikaaaaa!!! 🙂
 
Ale ne.
Vždycky je nějaké řešení (což lidé v přeměně či po přeměně vědí moc dobře :).
 
V praxi to tedy momentálně dočasně funguje tak, že estradiol sice může sexuolog předepsat, ale pojišťovna ho lékárně neuhradí. Sexuolog totiž neví vůbec nic o sexuálním zdraví svého pacienta, je v tomto rozhodování podřadný a tak mu byla odebrána tato kompetence, protože gynekolog – to je teprve ten pravý kádr! Kam se na něj nějaký sexoš hrabe.
 
Trošku nám to tedy způsobilo komplikace, protože nejedna z nás nemá ještě (a ještě třeba dlouho mít nebude) svého gynekologa, takže postup je následující:
 
Sexuolog tedy může napsat recept „k samoúhradě“ klienta.
V případě Estrofemu (1×28 tbl.) uhradí při samoúhradě pacient 120 Kč (na předpis je momentálně jinak bez doplatku). V případě Estrimaxu (3×28 tbl.je ho v balení třikrát více, než Estrimaxu) téměř 500 Kč, ale to jen proto, že je ho tam třikrát více, takže na plato 28 tablet vychází cena kolem 166.60 Kč. Na předpis je jinak Estrimax s doplatkem pacienta zhruba 150 Kč za balení (3×28 tbl). Tyto doplatky ale SÚKL často mění a tak se Estrimax či Estrofem předepisuje aktuálně podle toho, který z nich je zrovna bez doplatku (ač jsou oba stejné). (Neptejte se mě proč :).
Estradiol na pojišťovnu může napsat endokrinolog nebo gynekolog.
Holky, které chodí k Hance Fifkové (což je většina v této zemi) mají tyto tři možnosti:
1. nechat si napsat recept od Hanky jako dosud a uhradit plnou částku
2. zajít si pro recept k dr. Weissovi (endokrinologie Praha Modřany), se kterým spolupracuje a je s ním domluveno na přechodnou dobu předepisování i bez objednání (po předchozí domluvě s Hankou)
3. nechat si od ní vystavit doporučení a najít si endokrinologa nebo gynekologa (holky až po úřední změně), který bude estradiol předepisovat.
 
A Hanka Fifková ještě dodává: „Androcur psát mohu a ráda budu, protože je drahý a kolegům, kteří by ho začali psát (samozřejmě jen ve vyšší míře) by neúměrně stouply náklady na léky ve srovnání s předchozími lety, což bude pojišťovna „trestat“.“
 
Holky z Moravy, které dojížděly k sexuoložce MUDr. Entnerové v Olomouci a jsou již převedené k MUDr. Turčanovi (taktéž tam, na fotce vlevo), což je současně sexuolog a gynekolog, mají tu výhodu, že jim hormony předepíše tak jako tak on (ze svého postu gynekologa).
 
K MUDr. Entnerové a jejímu plánovanému odchodu do důchodu tu mám ale ještě jednu novinku. Původní plán převést postupně všechny holky k MUDr. Turčanovi paní Entnerová změnila. Malou část pacientů si nechá a k Turčanovi je převede až po SRS.
Na MUDr. Turčana mám od holek velmi dobré reference, je empatický, milý a holky od něj chodí spokojené :), což je opravdu dobrá zpráva, že máme dalšího LGBT friendly lékaře.
 
 
Co se týče gynekologie pro holky od Hanky Fifkové, tak mám zprávy, že pražská gynekoložka MUDr. Pavlína Marešová (soukromé zařízení MEDA na Bulovce), která s Hankou spolupracuje, výjimečně přijímá nové pacientky, ale pouze ty, které prošly kompletním procesem přeměny pohlaví u Hanky Fifkové na základě jejího doporučení.
Třeba jak mi řekly kolegyně, v našem okresním městě žádná gynekoložka už nikoho nového nebere (stejná situace je se zubaři), takže jsem dostala kontakt na gynekologii do 20 km vzdáleného města.
Tím chci říct, že nám opravdu po tu dočasnou dobu, než SÚKL vyřeší situaci s estradiolem, nezbývá nic jiného, než jezdit pro recept do Prahy do Modřan k MUDr. Weissovi nebo najít nějakou volnou gynekoložku či gynekologa.
 
 
Pozn. V úvodní fotografii je zobrazen originál modrého Estrofemu Moniky a můj šedý Estrimax 🙂

25 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.