otєrєzє.cz

Fyzická přitažlivost žen nesouvisí s hormonálními hladinami?

 
(Než začnete číst, tak jen upozorňuju, že na konci celou studii vyvracím. 🙂
 
Celý život (kromě miminkovského věku, kdy jsem povídala jen „mňam mňam“ a „pá pá“) si pokládám otázku, co způsobuje krásu ženy. Myslím tím fyzickou krásu ženy. Když má žena charakter, charisma a osobní kouzlo, pak ani tolik té fyzické krásy už nepotřebuje k tomu, aby zaujala. Aby byla krásná.
 
Mluvím o fyzické atraktivitě ženy, která je jaksi nějakým naším vnitřním lidským „dekodérem“ vyhodnocena jako závratná, kouzelná, ženská, půvabná…
 
Když mi bylo patnáct, napsala jsem takovou „knihu“. Nebo spíš úvahu. Obyčejnou tužkou jsem počmárala celý sešit svými myšlenkami o šestém smyslu, který všichni máme, ale nevíme o něm. Podle kterého zhodnotíme krásu čehokoliv. Lidské tváře, vlasů, květiny, západu slunce, motýla… který třeba pro krávu pasoucí se na louce nemusí být vůbec krásný, ale naprosto obyčejný. Což by tedy znamenalo, že krása je výsledek našeho subjektivního vnímání. Jenže není. Stačí do vyhledávače obrázků na googlu napsat „beautiful women“. A je to tady. Líbí se všem.
 
Pak jsem se během přeměny ještě dost často zabývala (krásnou) myšlenkou „Jaké to je být krásná?“. A přišla jsem na to, že je to super. 🙂 Že klidně můžu být úplně pitomá, tupá a nešikovná, zatímco krása mi zaručí štěstí. (Dost často se během těch 4 let přeměny některé mé názory potom měnily. 🙂 Ale fakt, že být krásná je fajn, mám pořád tak nějak v sobě. A troufám si říct, že to máme v sobě tak nějak všechny holky a ženy, protože my prostě krásné být chceme.
 
Naši partneři nám pořád říkají, že krása ženy není v jejím těle, ale v její osobnosti, v jejím kouzlu.
Jooo, tenhle příběh já znám. Nicméně dobře vypadat chceme stejně i tak a ruku na srdce, každý muž je rád, když se kromě toho charakteru své dívky může kochat i krásou jejího těla, tváře, očí, vlasů, prsou… To už tak evoluce zařídila, abysme se my, lidské samičky, těm lidským samečkům líbily a mohli jsme se tak všichni hezky rozmnožit. Evoluci stejně ani nic jiného nezajímá – než nevyhynout.
 
 
Nemám v úmyslu tu začít zase psát články. Tedy ne, že by mi to nechybělo, ale tohle už přeci jen není to, čím bych žila a taky na to nemám bohužel čas. Jenže zrovna dnes vyšel v žurnálu Psychoneuroendocrinology (já to převzala z PsyPost.org) článek o studii, která zkoumala fyzickou přitažlivost žen v souvislosti s jejich hormonálními hladinami. Normálně ten časopis nečtu, ale ten článek na mě prostě prachsprostě vyskočil a přitáhl moji pozornost.
 
Vědci pěkně společně z britské, americké, čínské, holandské a švýcarské univerzity totiž přišli na něco, co mě hrozně rozesmálo. Protože vím, jak se někdy honíme za pořádnými dávkami kouzelného estradiolu, jak mu věříme, jak do něj vkládáme naše naděje, jak mu přisuzujeme magické schopnosti, které nás změní v krásné princezny. Někdy (stejně jako u jiných dívek a žen) „jen“ v princezny…
 
Naděje ale do něj vkládejme i dál, protože už samotná víra má pozitivní vliv na výsledek včetně dílčích vlivů estradiolu na naši pleť, rozložení tuku, vlasy, psychiku (neboť „je to jen chemie“ a náš mozek je konečně přeprogramován na ten správný „systém“), na růst prsní tkáně (nezapomínejme, že i každá žena má různě velká prsa a může se se svým estradiolem vytvořeným přirozeně v hypotalamu stavět na hlavu, ale velikost stejně neovlivní), na zlepšení kvality vlasů, na zakřivení rohovky… 😀 No však ty efekty máme všichni vyčtené. Ale krásu má na svědomí něco jiného.
 
A víte co? On ten estradiol schopnosti má. Já to přeci musím vědět, když už papám tohle kouzlo skoro pět let a je mi moc hezky. Což je asi taky to jediné, co mě odlišuje od žen, které se do ženského těla už narodily, protože ony narozdíl ode mě nejsou tak vyplesklé, že se každé ráno budí štěstím, že jsou ženou. Že to fakt nebyl sen, ta přeměna, a ono se to povedlo. Nespím. Nesním. Žiju.
 
 
„Každá doba má své teorie a všechny stojí za nic,“ řekl Farkaš ve vítězném filmu 51. MFF Karlovy Vary „Rodinné štěstí“, takže za deset let přijde nejspíš teorie další, úplně jiná.
 
No, takže někoho napadlo, jestli souvisí fyzická přitažlivost ženy s hladinou jejích hormonů. A byli tak zvědaví, že se pustili do výzkumu, jehož výsledek je zrovna teď a tady a největší legrace vždycky pro mě je, že ta informace je v Česku úplně první zrovna tady. 🙂 Naložit je s ní ale třeba rozumně. Nestřílet se z toho a hezky papat dál.
 
 
Jestli doteď lidstvo potřebovalo důkaz, tak tady ho má. (Jen si nejsem úplně jistá, jestli ho fakt potřebovalo.)
 
 
 

Neexistují žádné přesvědčivé důkazy, že více fyzicky atraktivních mladých dospělých žen má vyšší estradiol nebo progesteron

 
 
„Nový výzkum (2018) nenalezl žádný přesvědčivý důkaz, že více fyzicky atraktivních mladých dospělých žen má vyšší hladiny pohlavních hormonů estradiolu a progesteronu. Studie, která se objevila v časopise Psychoneuroendocrinology, je velkou ranou pro populární teorii evoluční psychologie.
 
„Během posledních několika desetiletí se uskutečnilo obrovské množství práce, když jsme se snažili pochopit, proč lidé hodnotí určité typy tváří nebo určité tvary těla jako obzvláště atraktivní,“ řekl autor studie Benedict Jones z University of Glasgow a Face Research Lab.
 
„Jedna vlivná teorie spočívá v tom, že atraktivní tváře a tělesné tvary žen jsou ukazatelem jejich hladiny hormonů. Myšlenka je, že ženy s určitými hormonálními profily (poměrně vysoké hladiny estradiolu a progesteronu) mají menší pravděpodobnost, že budou mít problémy s porodem, a proto budou žádanějšími.“
 
„Přestože je tento kontroverzní nápad základním předpokladem velké části práce na preferencích člověka, důkazy pro to se nám nezdály příliš přesvědčivé a byly založeny na hrstce malých studií, které měly obecně velmi malou velikost vzorků. Takže jsme se snažili replikovat tyto předpokládané vazby mezi hladinou hormonů a atraktivitou obličeje a mezi hormonálními hladinami a tvarem těla v mnohem větším vzorku, „vysvětlil Jones.
 
Ve studii 249 žáků (průměrný věk 21 let) poskytlo výzkumníkům vzorky slin a standardizované obličejové fotografie. Vzorky slin byly použity k měření jejich hladin hormonů, zatímco samostatná skupina osob hodnotila atraktivitu fotografií. Výzkumníci také měřili poměr mezi boky a šířkou pasu žen.
 
Výzkumníci však neprokázali, že vyšší hladiny estradiolu a progesteronu byly spojeny s vyššími hodnotami atraktivity nebo nižším poměrem obvodu pasu a boků. Ve skutečnosti vyšší hladiny estradiolu byly spojeny s vyššími poměry pasu a boku – tedy opak toho, co předpovídá teorie.
 
Ženy s nižším poměrem pasu k boku měly tendenci mít vyšší hladiny progesteronu, ale vztah byl slabý.
 
Závěry zpochybňují „předpoklad, že atraktivita žen je úzce spojena s jejich hladinou hormonu,“ řekl Jones.
 
„Přestože naše data zpochybňují tento vlivný názor, stále nerozumíme, proč některé tváře jsou považovány za atraktivnější než jiné. Některá z našich probíhajících prací naznačuje, že atraktivita by se mohla lépe chápat jako vedlejší produkt toho, jak snadno dokážeme zpracovávat obličeje, spíše než odrážet základní fyzické vlastnosti člověka, „vysvětluje Jones.“
 
 
***
Studie “ Neexistující přesvědčivý důkaz, že více fyzicky atraktivních mladých dospělých žen má vyšší estradiol nebo progesteron „, napsal Benedict C. Jones, Amanda C. Hahn, Claire I. Fisher, Hongyi Wang, Michal Kandrik, Junpeng Lao, Chengyang Han, Anthony J. Lee, Iris J. Holzleitner a Lisa M. DeBruine.
 
 
Institute of Neuroscience & Psychology, University of Glasgow, UK
Department of Psychology, Humboldt State University, USA
School of Psychology and Cognitive Science, East China Normal University, China
Department of Experimental and Applied Psychology, VU Amsterdam, Netherlands
Department of Psychology, University of Fribourg, Switzerland
 
 
 
—————–
 
Analýza hormonů ze slin? Já chci taky! Že bych si jako doma vytáhla lakmusový papírek, olízla a hotovo. 🙂
 
Eliška, které jsem o článku řekla jako první, přišla s hypotézou, že pět velkých světových univerzit ve své studii chybovalo, protože zapomněli vzít v potaz „citlivost receptorů na estradiol“. Čili, že ženě, která má citlivé receptory, stačí malé množství estradiolu k tomu, aby vypadala atraktivně.
 
To já nedokážu potvrdit ani vyvrátit. Receptory na estradiol máme všichni a jejich nečinnost (či snížená funkce) je vážnou poruchou citlivosti receptorů na estradiol, která se nazývá Estrogen Insensitivity Syndrome (EIS). Je to jako s chuťovými pohárky. Taky je máme všichni jako takové receptory chuti.
 
Obrázek si tedy (jako vždycky, což je fakt vyčerpávající už, já vím) musí každý udělat sám. Ženská krása je prostě tajemstvím. Krásným tajemstvím, které bylo každé z nás dáno, ať už jsou naše prsa malá, nos velký nebo ramena široká. Je úplně jedno, jak moc jsme princeznami, protože ten náš pravý princ si nás stejně vybere úplně se vším, co máme a úplně z jiných důvodů…
A pokud ne, tak to není ten pravý.
(Ale to víme, ne?)
 
 
 
p.s. Tenhle článek jsem mohla napsat jen díky tomu, že jsem dnes úplně výjimečně sama doma a místo toho, abych šla spát, protože zítra je pondělí, takže vstávám do práce, se tu patlám v psychoneuroendokrinologii. 🙂 A proč? Protože bych stejně neusla, jak by mi v hlavě běhala ta ukrutně užírající myšlenka, že to někomu potřebuju říct a nemám komu.
Komu mám asi tak říct, že hormony nemají vliv na atraktivitu ženy?
Jen vy mě dokážete pochopit… 😀
 
A zítra už zase budu spokojeně pracovat a řešit, co k večeři…
Mimochodem to je přesně to, co jsem si tak moc přála v roce 2012 úplně na začátku, na tom depresivním zdánlivě nezvládnutelném začátku, a vložila to i do mého videoposelství. Řešit holčičí prkotiny byla tehdy má největší touha.
 
Našla jsem to! 🙂
 
 
 
To zas budu dneska usínat sentimentálně. 🙂
 
 
————-
Aktualizováno 24. 10. 2018: Tak jsem po třech dnech přišla na to, s čím souvisí fyzická atraktivita žen a proč jim ta studie nevyšla. Je to jednoduché jak facka. 🙂 Už jim to píšu a ukážu jim, jak se tyhle věci mají zkoumat! 😀 Zapomněli, vážení, totiž na jednu důležitou věc, která je pro nás, kluky a holky procházející (nebo prošlí) přeměnou, naprosto jasná a samozřejmá.
 
Akorát že teď kvůli tomu budou muset zopakovat celý ten výzkumný proces znovu, no. On už ten název celé té studie je špatně. „Fyzická přitažlivost žen nesouvisí s hormonálními hladinami„. Hloupost. Správně by mělo být: „Fyzická přitažlivost žen nesouvisí s hormonálními hladinami estradiolu a progesteronu.“
Takže je to jasné, ne? 😉
 
My všechny holky víme, co to je mít hladiny testosteronu v mužské hladině. Jaký je to (kluci prominou) sajrajt a jaké má na ženské kráse i ženskosti devastující účinky. Ne, že by hladina estradiolu v těle ženy byla irelevantní. Na ženskou krásu vliv má, jenže je to tomu estradiolovému kouzelnému účinku úplně k ničemu, když mu do toho pořád fušuje testosteron a veškerou snahu estradiolovu kazí.
 
Milý Benedict by měl studii zopakovat a změřit také hladiny testosteronu u svých sledovaných objektů. To má podle mě zásadní vliv.
 
Člověk, aby si dneska zkoumal všechno sám, fakt.
🙂
 

8 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.