otєrєzє.cz

Stane se to, čemu věříte

Právě teď mám za sebou přesně jeden rok HRT. Je to dokonce i na hodinu přesně, kdy jsem spolkla svojí první kouzelnou pilulku.
Přijde mi to jako včera 🙂 Ale ne, nechtěla bych se vrátit o rok dozadu. Ani o den. Už se neotáčím ani nevracím.
 
Přišlo mi hezké a symbolické, že zrovna přesně do roka dostanu rozhodnutí z komise, která proběhla před týdnem 11.2. na ministerstvu. Je to pár hodin, co jsem si ho přinesla z pošty a překvapilo mě, že celý ten jeden z nejhezčích papírů mého života má šest stránek!
 
Nebudu ho sem dávat naskenovaný, protože chci, aby i ostatním zůstalo alespoň nějaké překvapení, až půjdou ke komisi. Ale některé věci sem uvedu, protože mi přijdou zajímavé:
 
– Rozhodnutí se jmenuje oficiálně „Stanovisko odborné komise pro provádění změny pohlaví transsexuálních pacientů“ a bez něj není možné provést operaci
– Oslovení již není „Vážený pan“, ale „Vážená paní“
– Stanovisko komise je platné pouze dva roky – do 11.2.2017. Do té doby je třeba zahájit chirurgické zákroky směřující ke změně na ženské pohlaví.
– Souhlasila jsem s tím, že není možno žádat o změnu pohlaví k původnímu. (Co to je za otázku?)
– Souhlasila jsem s tím, že operační zákrok nemusí dokonale vytvořit pohlavní orgány pohlaví opačného, může dojít ke zhoršení sexuálního prožívání a nelze určit, že nově vytvořené orgány a tkáně budou plně splňovat anatomickou, funkční a estetickou normu. (Což je nám přeci všem jasné).
– Stanovisko obsahuje podpisy všech členů komise, kterých bylo 8 + vlastní sexuolog, který člen komise být nemohl. Takže celkem bylo přítomno 9 lidí u komise. U mě to byli:
  • Ministerstvo zdravotnictví – Mgr. Irena Köhlerová, MBA
  • Lékař sexuolog – MUDr. Ivo Procházka, CSc.
  • Lékař psychiatr – MUDr. Petr Pokorný, Bohnice
  • Klinický psycholog – prof. PhDr. Petr Weiss, Ph.D.
  • Klinický psycholog II. – PhDr. Tatiana Krulová, Ph.D.
  • Lékař endokrinolog – MUDr. Vladimír Weiss, CSc.
  • Lékař urolog – MUDr. Marcela Čechová
  • Právník – JUDr. Silvie Kunertová
  • (Sexuolog – MUDr. Hanka Fifková) – členem komise pouze pro pacienty mimo vlastní ordinaci
 
Včera jsem byla ještě na plánované návštěvě u Hanky. Hned jak jsem si sedla, už mi Hanka hlásila jednu moc milou informaci od komise, o které jsem nevěděla a ani jsem jí vědět nemohla, protože co se děje po mém odchodu se člověk obvykle nedozví. Říkala mi, jak mě komise hodnotila a já z toho měla radost.
 
Začínám si uvědomovat, že tyhle návštěvy v Praze už brzo skončí. Že ty z vás, které jsem potkávala, už potkávat nebudu, že „léčba“ je u konce a má vyprávění se přesunou na vyprávění u čaje s někým, kdo je mi blízký. Jen na zdi v ordinaci Hanky bude mé návštěvy připomínat nejbarevnější obrázek Kačenky, který jí jednou přinesla. Vždycky, když tam přijdu, musím se usmát, protože ten obrázek je prostě kouzelný.
 
Ještě před pár měsíci jsem na dnešní den plánovala velkou fotokoláž, ve které jsem měla své fotky před HRT až doteď hezky po měsících. Ta koláž zůstala nedodělaná a už jí ani nikdy dodělávat nebudu. Ani video na youtube. Jediné, co mám v plánu je porovnat své míry s těmi před rokem.
Tak dlouho jsem se na tenhle den těšila. Přišel mi tak nedosažitelný, tak vzdálený…
A všechno je najednou tady.
 
Klíčem k úspěchu je právě budování svého snu a představa o cestě za svým cílem. Během této cesty jsem viděla, jak se má budoucnost mění a cítila jsem blížící se příjemné pocity z dosaženého úspěchu. Většina rozhodnutí byla na mně a úspěch mé cesty závisel na mém odhodlání. Pokud se mi něco nedařilo, měla jsem černé myšlenky nebo ztrácela naději, teď už vím, že jsem neměla věšet hlavu, ale jít dál. Protože kdo vytrvá, ten uspěje. A tak jsem šla a došla jsem až sem. Ještě jsem se nezastavila, ale stále běžím nejrychleji jak dovedu. Čím odhodlaněji jsem běžela, tím ubývalo překážek, až nakonec byla má cesta zcela volná.
 
Víra má takovou moc,
že když věříte, že něčím nebudete,
tak tím opravdu nebudete.
Když věříte, že něco nemůžete udělat,
tak to nejste schopni udělat.
 

Stane se to, čemu věříte.

 
(Don Miguel Ruiz – Čtyři dohody)

13 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.