otєrєzє.cz

Zlehčené společenské uplatnění

Zvláštní pocit, když mi po vyhraném výběrovém řízení řeknou, že jsem byla přijata také díky mému vzhledu, abych reprezentovala firmu před zákazníky a řediteli se líbila moje culíkatá fotka v životopise…
 
A pak že mají ženy na trhu práce ztíženou situaci. 🙂
 
Vždyť já se mám lépe, než předtím.
 
 
Kdysi jsem neustále slýchávala stížnosti (a také se mě někdo ptával) na diskriminaci v zaměstnání, což je i častá otázka vyskytující se v dotaznících studentů vysokých škol píšících závěrečné práce na téma menšin. Bývá to i velmi častým heslem transparentů na různých demonstracích. Jakoby to někdo automaticky předpokládal.
 
Nikdy jsem se já osobně s diskriminací nebo se ztíženým uplatněním na trhu práce nesetkala. Nejspíš jsem fakt z jiné planety, protože zažívám spíš opak: zlehčené uplatnění. Od té doby, co jsem žena i zvenku, mi přijde všechno naprosto neskutečně jednoduché. Možná to bude tím, že ve většině případů jsem na pracovní pozice přijímána muži. Aniž bych musela cokoliv dělat (stačí jen nějak vypadat a usmát se :), jsem zvána na obědy, je se mnou koketováno, je se mnou zacházeno absolutně jiným způsobem, než v době, kdy jsem vypadala jinak… To už snad ani není pravda, někdy si říkám. Jakoby to byl jen zlý sen, který se už pomalu úplně celý nadobro rozplynul.
 
Nestydím se za to a přiznám se, že toho občas i zneužívám.
Ale která žena ne? Aspoň trošičku 🙂
Vždyť se to od nás tak nějak automaticky očekává 🙂
Že budeme zlobivé a drzé holky, které muži chtějí do svého týmu.
 
Je mi jedno, jestli mě za tohle bude někdo kritizovat. Já si to teď nesmírně užívám. Všechno, co jsem nikdy neměla. A odkrývají se mi zážitky, o kterých se mi ani zdaleka nesnilo, že budou tak jedinečné, krásné a silné…

15 Comments

  • Monika K.

    Mam vlastne kupodivu stejne zkusenosti. Mluvi se casto o diskriminaci zen, ale ja si nemohu pomoci, ale me nepotkala. Naopak se mi u pohovoru stalo, ze me obavy byly rozptylovany uz od zacatku tim, ze by radi diverzifikovali kolektiv. Kdyz pak zjistili, ze toho i hodne umim a mam vysokou kvalifikaci, tak  se o me mohli pretrhnout i ostatni pracoviste. A to se jednalo o technickou pozici HW vyvojarky v nadnarodni spolecnosti. Navic si jeste hezky pokecam s personalistkami jako zena se zenou, to by se mi "drive" nestalo. Je to super :).

  • Šárka

    já poznala ve Vídní ochotu jednoho rakušáka, který mi poskytl 20 euro na nákup zboží, chtěla jsem něco koupit, ale protože se mi zboží, které bylo za 40 euro, zdálo drahé tak jsem smlouvala,  já byla ochotná za něj dát 20 euro, rakušák vše viděl a slyšel, a hned mi gentlemansky strčil těch 20 euro do ruky, abych si koupila co jsem chtěla

  • Vypadám jako chlap

    A co mají dělat a jaký mají uplatnění ty s nepassable vzhledem? vypadám dost šíleně a každý den zažívám ponižování mezi lidma.

  • Tereza

    [5]: No jo, to Poselství… rok 2012 – nejzoufalejší moment, který jsem měla. To už je naštěstí minulost. Tehdy jsem měla všechno teprve před sebou… stejně jako to mají někteří právě teď.

  • bluemoon

    Já bych neřekla, že ženy mají snížené pracovní uplatnění na trhu práce. Doby, kdy holky nechodily do školy a nebo zůstávaly doma jsou pryč. Občas se najdou takové excesy jako jeden můj známej(muslim), který nechtěl aby jeho žena pracovala, protože prý když bude chtít, bude mít od něj zlata kolik bude chtít. Jinak pracovní uplatnění je stejné pro všechny.

  • D.

    Dovoluji si tvrdit, že je to tím, že jsi se sebou spokojená. Drtivá většina žen není. Vadí nám, že jsme tlusté, malé, máme nohy čtyřicítky a vlasy nám nejdou učesat. Žena, která sama se sebou žije 35 let je už k sobě dost kritická. Ty jsi "zvenku" dívka chvilku. Počítám, že tak jako ve svých textech na blogu, záříš jako sluníčko i na ulici nebo u pohovoru. "Tady mě máte a jestli mě necháte odejít, uděláte velkou chybu." Toho se drž. To je ten správný přístup, který si ne všechny dokážeme udržet.

  • Vypadám jako chlap

    Ano většina žen  je se sebou nespokojených a při terapii se mi vnucovalo, že mám být spokojená s tím, že vypadám jako chlap. Dokonce se mi vnucovalo, že jako žena vypadám a že se nechápe, co lidi vidí.

  • Gabina

    Nesetkala ses s diskriminaci, protoze jsi nezkousela hledat praci kolem 20-30, v 'nejrizikovejsi' dobe na otehotneni. Ja pracovala vzdycky v korporatu, kde je lidi hromada a tymy to natolik nezatizi, ale v malych firmach je to problem a do pozic s realnou zodpovednosti (tzv kvalifikace presahujici peknou tvar) mladou zenu obsadi mene casto.

  • Tereza

    [13]: …a ještě jedna věc je, že já si vlastně tu diskriminaci částečně i užívám, jelikož jde o diskriminaci ženy a pokud mě někdo diskriminuje proto, že jsem žena, pak mě zřejmě vnímá jako ženu 🙂 Co může být lepšího, než když se mě někdo zeptá, zda plánuji ještě dítě nebo co dělá můj manžel?

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.