otєrєzє.cz

Často kladené otázky translidem (CZ video Trans Ísland)

Organizace Trans Ísland včera zveřejnila video, ve kterém jsou pokládány otázky, na které se lidé často ptají translidí.
Stojí za ním opět Ugla Stefanía, mluvčí této organizace a přizvala si k sobě několik islandských transkamarádů a kamarádek.
 
Výborný nápad! A hlavně jsem se i pobavila.
 
Video je v původním znění v krásné islandštině a tak jsem prostě neodolala myšlence ho přeložit do češtiny 🙂 A co se mi dostane jednou do hlavy, už z ní jen tak nevypadne.
(Kdo přijde v ČR první s podobným videem?)
 
Nějak jsme se s tím s Monikou popraly, naše české titulky jsem poslala na Island, kde je do videa vložila jeho editorka Sandra (zobrazena ve videu) a společné počeštěné dílo si nyní může pustit a doufám, že mu bude i rozumět, kterýkoliv Čech nebo Slovák. Organizaci Trans Ísland i všem ostatním moc děkuji za spolupráci.
Miluji nadšené lidi pro cokoliv a musím říct, že komunikace s Uglou a Sandrou mi byla opravdu velkým potěšením. Určitě to nebyla poslední spolupráce s holkama z „ledového ostrova“. 🙂
 
Hotové video s českými titulky mi dorazilo ke schválení tři minuty před odchodem na dnešní schůzi vlastníků bytových jednotek a tak jsem nadšeně zhlédla první minutu a musela běžet ven na tuto důležitou schůzi, jejímž hlavním bodem bylo vyřešit, kdo namazal dveře jednoho bytu lejnem. (V domě, ve kterém bydlí jen důchodci.)
 
Což bylo jednoznačně důležitější než poselství Trans Ísland celé této planetě, které muselo počkat 🙂
 
Teď už je ale po schůzi, takže příjemnou zábavu 🙂
 
 
 
Pokud si video spustíte přímo na YouTube, můžete tam klidně nechat i nějaký ten komentář (i v češtině). Sandra s Uglou na něj čekají a spolu s nimi i ostatní islandské hvězdy z tohoto videa 🙂 Stejně tak je možné toto video sdílet, pokud se vám líbí, jako mně. Čím více lidí ho uvidí, tím lépe.
 
 
Myšlenky obsažené v tomto videu se mi moc líbí.
Jen kratičký výběr:
 
„Jestliže někoho miluji, tak bez ohledu na to, zda je nebo není trans.“
 
„Především – tvoje holka nikdy nebyla kluk.“
 
„Neptejte se na naše jméno před přeměnou. Neexistuje. Teď jsem tu já s tímhle jménem. Ne s takovým, jak jsem se jmenovala před změnou jména.“
 
„Říká se tomu „porucha identity“, ale já sakra moc dobře vím, jakou mám identitu!“ 🙂 Tohle není žádná duševní choroba. Je proto těžké někomu vysvětlit, že nejsem nemocná.“
 
„Lidé se nemusí nutně definovat jako trans. Jestliže však chtějí, pak prosím.“
 
 
Ani některé z nás samy o sobě neříkáme, že jsme trans. Neboť jsme ženy či muži. To je podstata transsexuality. Přesto jsou lidé, kteří se jako trans definují.
Kdo jsou tito lidé?
 
Tvoje holka nikdy nebyla kluk. Takhle přesně to totiž je a není na tom nic nepochopitelného.
 
V tomto článku nechávám jen toto video. K tématu „definice trans u některých translidí“ se dostanu brzy v jednom z příštích článků, protože si myslím, že už je na čase to vytáhnout na světlo světa a pořádně probrat, jak to tedy s „těma transkama“ je 🙂
 
Každopádně tohle se Ugle a jejím kamarádům povedlo.

13 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.