otєrєzє.cz

Sublinguálně, nebo orálně?

Právě si poprvé nechávám rozpustit svůj Estrimax pod jazykem, aniž bych ho spolkla do útrob svého žaludku. Proč to dělám? 🙂 Protože se mi líbí jeden graf! 🙂 Mám prostě grafy ráda.
 
Když mi o tom Darinka včera vyprávěla (ona má totiž vše tak hezky nastudované – jak by taky ne za dva roky s hormony :), tak mě to nesmírně zaujalo. Předala mi (možná i nevědomky) tolik důležitých zkušeností. A dnes mi poslala potřebné odkazy, se kterými se tu s vámi podělím.
 
Nemusíte studovat všechny grafy. Stačí první. Ale mě přijdou zajímavé všechny.
 
Tento graf (který byl původně černobílý, ale já mám ráda barvičky, takže jsem vám ho vymalovala 🙂 ukazuje, jaká je koncentrace estrogenů v těle po podání určité dávky estradiolu dvěma způsoby: SL – sublingual (tzn. nechat rozpustit estrimax pod jazykem – necucat, nevyplavovat… tenhle prášek je na to svou konzistencí i velikostí přímo ideální 🙂 a PO – single oral (normální spolknutí).
 
Zatímco po spolknutí do žaludku přijde většina účinné látky bůhví kam a koncentrace v krvi je hned od začátku jen na nějakých 20-30 pg/mL, u rozpuštění pod jazykem je hodnota v krvi mezi 300-500 pg/mL! To je desetkrát více.
 
 
Tento výzkum sama na sobě provedla slečna, která řešila to, co my a v článku píše:
 
Setkala jsem se s několika transženami, které užívají estradiol jednoduše polykáním (orální podání). Pokud ale chceme zajistit vyšší účinnost, je možné si ho nechat rozpustit pod jazykem. Někdo tvrdí, že „slyšel“, že oba dva způsoby mají stejný výsledek.
 
 
Výše uvedený graf vznikl na základě měření hodnoty estrogenů šesti žen s různými dávkami estradiolu pomocí obou metod. Jejich hladiny estradiolu v krvi byly měřeny 0, 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12 a 24 hodin poté, co jim byla dávka podána. Výsledky byly přeneseny do grafu a jsou zarážející.
 
Za prvé je zajímavá vysoká hodnota ihned po podání estradiolu při rozpuštění pod jazykem a za druhé je vyšší i dlouhodobá průměrná hodnota sérového estradiolu. Obě plošší čáry reprezentující „polykání“ jsou celkově velmi nevýrazné.
 
 
Hodnota estradiolu vstřebávaná do těla během dne rozpuštěním pod jazykem je narozdíl od spolknutí zhruba 3,2krát vyšší.
 
Sublinguální křivka estradiolu má dramatický vrchol, který se vyskytuje v průběhu prvních 4 hodin, následovaný prudkým poklesem za 5 – 6 hodin po užití pilulky. To vyvolává otázku – je lepší vzít všechny své dávky najednou, nebo je brát během celého dne?
 
Případ 1: žena bere 3 x 2 mg estradiolu tablety najednou.
 
Případ 2: žena bere 1 x 2 mg estradiolu tabletu každých 8 hodin.
 
Hodnoty byly měřeny každou hodinu a následující graf znázorňuje úroveň estradiolu v těle v obou případech.
 
(Modře – dávka 3×2 mg přijatá najednou, červeně – dávka 1×2 mg každých 8 hodin)
 
 
 
 
Tento graf je ve skutečnosti poněkud klamavý. I když to může vypadat lépe pro případ, kdy je estradiol přijímán průběžně během dne, ve skutečnosti je průměrná hodnota estradiolu 396 pg/ml při podání jednorázově a 322 pg/ml při podání průběžně během dne. Našemu tělu chybí schopnost vyrovnat se s cirkulující hladinou estradiolu o více než 800-1000 pg/ml. Jinými slovy, jakékoliv množství nad tento limit je zbytečné.
 
Ideální metoda je udržet pilulku pod jazykem tak dlouho, jak je to možné. Ujistěte se, že necítíte její chuť („you taste it, you waste it“ (pokud ochutnáte, ztrácíte účinnost)). Není to těžké provést s jednou pilulkou – někdy může trvat rozpuštění jedné i 30 minut. Máte-li 3 nebo 4 ks 2 mg tablet v ústech najednou, máte tendenci více polykat, což vede ke snížení účinnosti.
 
 
Ověření teorie
 
Mám vynikající zdravotní pojištění a dva různé endokrinology, z nichž každý testoval mé hladiny estradiolu během přeměny. Každý z nich nabízel možnost vybrat si čas odběru, takže jsem se hned od začátku rozhodla zaznamenávat čas, kdy byla odebrána krev a čas, kdy jsem si vzala svou poslední pilulku. To jsem udělala 8krát za sebou během 2 let.
 
Výsledky těchto testů jsem pak srovnala s předpokládanou hodnotou. Byla jsem docela ohromena úzkou vizuální těsností mezi předpokládanou křivkou (červeně) a mými skutečnými vlastními výsledky (modře).
 
 
Kompletní článek s grafy o porovnání orální a sublinguálního podání je ze: http://transascity.org/sublingual-versus-oral-estrogen/
 
Aktualizováno 11.2.2014
 
 
Já jsem o metodě rozpuštění pod jazykem slyšela jen v homeopatii, ale tady mě to nenapadlo. Ty grafy mě přesvědčily, takže si tento fakt ověřím sama na sobě. (Na to mě přivedla taky Darinka, protože je zvědavá stejně jako já).
 
Při prvních kontrolních odběrech, které mě čekají v říjnu, si před odběry nechám rozpustit pilulku pod jazykem a při druhých odběrech ji v úplně stejný čas jako v předchozím případě pouze spolknu.
 
A uvidíme 🙂
Každopádně se výsledky dozvím až v r. 2016 :/ Protože druhé odběry budou zase po dalším půlroce.
Ten rok 2016 bude celkově dost zajímavý 🙂 Už se na něj moc těším.
 
Zajímalo mě ještě, jaké jsou ale normální hodnoty estradiolu v krvi u biologických mužů, žen a dětí. A tady je tabulka:
 
Normální hodnoty ESTRADIOL:
Estradiol (pg/mL)
Muži < 55
Ženy
Střední folikulární fáze 200-300
Preovulační fáze 100-450
Střední luteální fáze 50-250
Ženy po menopauze < 55
Prepubertální děti nad 5 let < 30
(Folikulární fáze – před ovulací, luteální fáze – po ovulaci)
 
Trochu mě zaráží hodnota 100-450 pg/ml u žen. Přijde mi vysoká. Taky bysme chtěly takovou hodnotu 🙂
 
A když už jsem si tu tak hezky vypsala normální hodnoty estradiolu, dám si tu ještě tabulku normálních hodnot testosteronu. To abyste si potom mohly porovnat své hodnoty, až vám zase vezmou krev.
 
Normální hodnoty TESTOSTERON:
 
Testosteron (nmol/l)
Muži 15 – 50 let 5,4 – 30,4
Muži > 50 let 5,4 – 19,5
Ženy 15 – 50 let 0,3 – 5,8
Ženy postmen. 0,4 – 4,5
Ženy po menopauze < 55
Prepubertální děti nad 5 let < 30
 
(Ta vysoká hodnota testosteronu kolem 30 nmol/l, to je opravdu hrůza proti ženským 5 nmol/l. Vůbec se nedivím, že tak totálně devastuje na lidském těle všechno ženské. Což je však u mužů žádoucí 🙂
 
Je trochu zmatek v jednotkách.
Zatímco estradiol tu uvádím v pg/ml (protože se tak nejčastěji uvádí), testosteron je v nmol/l.
I estradiol se dá ale určovat v nmol/l a pokud budete mít na svém potvrzení z vyšetření krve tuto veličinu, tak u estradiolu jsou tyto normální hodnoty:
 
ESTRADIOL v nmol/l:
Ženy (menst.) 0,04 – 1,93 nmol/l
Ženy (postmen.) 0,04 – 0,14 nmol/l
 
 
Takže to nejdůležitější jsem vám řekla a teď si tu budu zase jen plácat své dnešní zážitky, takže kdo chce, může si jít dopít čaj nebo lehnout ke svému miláčkovi (psovi nebo plyšákovi) do postele. 🙂 (Dobrou! 🙂
 
 
 
Opět další den, kdy jsem si nesmírně užívala svoji ženskost.
Věděla jsem, že ráno budu muset projít celou výrobní halou až do skladu, kde na mě čekaly vzorky obalů a nechtěla jsem se schovávat, takže jsem si vzala ty nejženštější kalhoty, které mám (ty bílé) a takovou růžovo-bílo-fialovou košilku s výstřihem, který jsem si ještě nedávno myslela, že nikdy nemůžu ukázat 🙂 Ale ono je to tak hezké!!!
Když jsem procházela mezi těmi davy montážnic a kluků u strojů, neměla jsem žádný strach. Cítila jsem radost. A nadšení z toho, že tu takhle můžu jít. Už konečně sama za sebe.
Běžní zaměstnanci byli naprosto v pohodě. Zdravila jsem všechny s úsměvem a oni zase mě. Většině z nich jsem stejně byla ukradená 🙂 Jen vězni, které naše firma zaměstnává (a mimochodem jsou moc šikovní, protože udělají 90 % práce zaučené dělnice, ale firma na ně vynaloží jen 30 % nákladů), se v těch svých šedých tričkách a černých kalhotách smáli od ucha k uchu. To už poznám, tenhle dotěrný úsměv. Ale já se hezky narovnala, vypnula prsa a usmála se na ně 🙂 To ani jinak nešlo. Mě to totiž ohromně bavilo procházet mezi nimi.
Dokonce mi dnes konečně poprvé řekla vedoucí skladu Terezo a použila ženský rod! Sláva 🙂 (Protože mě viděla. Do telefonu je to pro ní těžší, když jsem jí v hlavě ještě pořádně neaktualizovala můj obraz). Musím tam chodit častěji 🙂
 
V obchodě mě pořád míjel s vozíkem kamarád, který mě tedy nepotkává často, ale znal Toma dobře. Díval se na mě a nic 🙂 Žádné „ahoj“. 🙂 Nepřipomínala jsem se mu. Vychutnávala jsem si ten pocit.
Ani bývalý kolega u kasy v jiném obchodě, ani další bývalý kolega na poště na mě nereagovali.
 
Schválně jsem šla k pokladní, se kterou Tom vždycky popovídal. Nechci se nikomu vyhýbat. Nechci utíkat. To se mám celý život skrývat? Proč? Beztak k ní jednou budu muset, tak proč ne hned?
 
A tak je to se vším. Proč to neudělat teď hned? Vždyť teď už stejně o nic nejde.
Tohle je ŽIVOT!
 
Moc se mi líbilo, když vedoucí výroby vešel do kanceláře a pozdravil: „Ahoj holky!“ 🙂
To bylo poprvé, co jsem od něj slyšela nějaký náznak toho, že respektuje moji identitu a zrovna od něj mě to vážně potěšilo.
 
Dnes jsem si uvědomila, že jsem si začala vytvářet svou ženskou minulost.
Objevují se totiž noví dodavatelé, kteří už se mnou komunikují od začátku pouze jako se ženou, pro ně jsem Tereza a nikdo jiný. Dokonce i kolegyňka (včera, když jsem nebyla v práci) jednomu z nich řekla, že „toto má na starosti paní Nováková (jakože já), zavolejte jí zítra.“ 🙂 A zavolal, chtěl paní Novákovou, já nasadila svůj rozverný hlas bez basů, který se snažím pořád trénovat a žádný problém 🙂 Jůůůů!
Zatím mě tedy neviděli, ale je moc příjemné s nimi mluvit po telefonu a v e-mailech. Ten pocit, že vás někdo automaticky bere jako ženu…
 
Jeden z nich pracuje ve firmě, jejíž jméno znám, protože má bývalá kolegyňka Veronika u nich teď pracuje. Neviděla jsem jí roky… jen jsme si občas napsaly maily, jak se máme, ale asi rok jsem s ní nemluvila a rozhodně neměla nikdy ani tušení, že jsem vlastně celou tu dobu Tereza…
Hned jsem toho využila a píšu pánovi, jestli tam Veronika ještě pracuje a pokud ano, tak ať jí pozdravuje 🙂 Slíbil, že jí bude pozdravovat.
A teď jsem vážně zvědavá na její reakci. 🙂
Co? Jaká Nováková? Já znám jenom Nováka! Z téhle firmy? Fakt? No s Novákem jsem pracovala – byli jsme kamarádi… Ale Nováková? Fakt nevím 🙂
 
Chtěla jsem se po včerejším ponocování, kdy jsem strávila do poslední možné chvíle večer s Darinkou na Florenci, trochu vyspat, ale to počká 🙂
A zítra půjdu spát brzo, protože budu uspávat Kačenku pohádkou a vždycky usneme vedle sebe. Pohled na ní, když usíná, je totiž ten nejhezčí pohled na světě…

15 Comments

  • Majti

    Ahoj Terezko, velice zajímaví dobrý článek rozpustit kouzelnou pilulku v ústech,budu si to pamatovat. A co takhle jí nejdříve rozdrtit? Jinak ti přeji hezkej víkend z Kačenkou.

  • Lucka

    ahoj. já tomu pomalému rozpouštění věřím. při spolknutí je to nadbytek něčeho co tělo nepotřebuje ´´tedy aspon před operací určitě ne´´ a tak přebytek vyloučí, při pomalém dávkování se to dostává do celého těla postupně a tělo to spíš vstřebá, protože toho není jednorázový nadbytek. no aspon si to myslím. ono to takto funguje i u některých jiných podávaných věcí.

  • Majti

    [3]: Ahoj Lucko, no já myslela rozdrtit a rozpouštět. Já před tím než jsem se rozhodla pro ofiko cestu, tak jsem zkusila jedno balení ainterolu v práškové verzi a je o dost účinější než tablety rozpouští se v mléce. Mám to samozřejmě ověřeno dle ostatních holek. Samozřejmě že estrimax to není.

  • Lucka

    [4]: rozpuštěné v menším množství nějaké tekutiny a pomalu to pít třeba hodinu, bude asi podobné jako rozpouštění pod jazykem, a možná méně obtěžující. taky už delší dobu koukám po neofiko prášcích, asi na to jdeme všechny podobnou cestou chi chi. no mám to trochu zruky jak do Brna tak do Prahy ´´ Pražákum těm je tu hej´´.

  • Míša N.

    Čauky holky.S tím rozpouštěním pilulky pod jazykem bude určitě lepší než polykat.Je to jako s vitamíny,kdy tělo zužitkuje jen malé množství a zbytek vyloučí.Jinak přeji všem dobrou noc já jdu spát,zítra jedu domů na moravu

  • Daniela

    Ono ten rozdiel v skutocnosti funguje takto: ked pilulku prehltnete oralne, tak sa dostava do traviacieho traktu ktoreho sucastou je aj pecen ktorej ako vieme tabletky skodia, a z nej sa do krvneho obehu dostane iba mozno nejakych 10-30% estradiolu. Ak pilulku vezmete sublingualne (teda pod jazyk) tak tym ako sa rozpusta tak sa dostava cez sliznice pod jazykom priamo do krvneho obehu a tak obchadza cely traviaci system, zatazuje tym pecen minimalne ked vobec ju nejako zatazuje a do krvi sa dostane aj 80% estradiolu pokial tu sublingualnu techniku robite spravne 🙂

  • Lucka

    [7]:ahoj holky. ono se to i při rozpouštění pod jazykem dostává do trávícího traktu, díky slinám, a určitě ne v malém množství, že vstřebáš celou pilulku přes sliznici o tom pochybuji. ale vstřebávání přes sliznici tam asi bude hrát roli. jste v přesile asi to bude nejučinnější metoda. a když už mě máte na lopatkách mužete mě i lochtat chi chi.

  • Lucka

    holky ještě musím doplnit. neplést játra a ledviny. ledviny jsou součástí trávícího traktu, játra čistí krev, čily co se dostane do těla a tím i do krevního oběhu jde přes játra.

  • Majti

    [10]: Taky si myslím že bez polikání to nevydržíš ale určitě je to lepší než spolknout celou. Taky je prý dobrý v gelové formě, je to šetrnější způsob pro orgány, a účinost je dobrá, ale podceňovaná.

  • Lucka

    [12]: ahoj Majti. taky jsem někde četla že s tím gelem mají dobré zkušenosti, a snad se to používá hodně i v cizině. prý se i něco ´´na název si nevzpomenu´´ implantovalo pod kuži a uvolnovalo to hormony několik měsícu, někdo s tím měl dobré zkušenosti a naopak některé říkaly že to velký zázrak není. ale prý už se to nedělá.

  • Lucka

    [14]: nevím čí informace je novější, ale prý už se to nedováží nebo dokonce nevyrábí. některé holky to prý užívaly a nyní to marně shání a musely přejít na gel nebo tablety, a to některým zabírá výrazně méně, ale zase některé si chválily ten gel a jsou sním spokojeny. ono každé tělo reaguje jinak, a prostě je dobré vyzkoušet toho víc. je to boj.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.