otєrєzє.cz

Dotaz z psych. poradny

Nebudu sem dávat úplně všechny možné dotazy, týkající se transsexuality.
Jenže v téhle odpovědi na klasický dotaz dotaz jednoho 16tiletého FtM je cosi nového… něco moudrého k zamyšlení:
 
Psychologické poradenství: sexualita: sexuální orientace; transsexualita
24.01.2006 13:07
já mám problém!obávám se,že je vážný,nikdo o něm neví kromě mě samé.mám vážné podezření,že jsem transexuální!já o tom nechci nikomu říct,protože si uvědomuju,kolik lidí bych dostala do nepříjemností,svou rodinu bych sklamala a tak to v sobě dusím!snažím se to potlačit,nemyslet na to,zapomenout….ale nejde to!čím dál tím víc se měním.měním své názory,trochu i své chování.děsí mě to!mám pocit,že to nevydržím.párkrát jsem se přistihla,že myslím na bolest,že se potrestám a zmizí to.to je ale samozřejmě hloupost.já nevím co mám dělat.stále se přesvědčuji,že to není pravda,ale čím více se snažím,tím více si uvědomuju,že to nedokážu.často mívám sny,ve kterých je muž a žena,líbají se a mají se rádi.ovšem já hraju roli toho muže.já nevím,proč se mi to zdá,ale nejdřív jsem myslela,že to jsou projevy puberty(přece jen je mi 16),ale to se mi zdá už rok a já nikdy pubertu nijak divoce neprožívala.mám strach.bojím se,že když to někomu řeknu,přijdu o přátele i rodinu,všichni mě budou považovat za zrůdu,za něco nenormálního.dostala jsem se na vysněnou školu(gymnázium),když se tam někdo dozví o tomhle,bojím se,že mě vyhodí.mám dobrý prospěch,na škole se mi líbí,nejsem problémová.já nechci rodičům zničit život kvůli tomu co jsem.dokonce si myslím,že jsem byla zamilovaná-do dívky.prosím odpovězte mi,opravdu nevím,co mám dělat.děkuji
 
Odpovídá MUDr. Ivo Procházka, CSc, sexuolog:
Vážená přítelkyně či příteli,
není nic neobvyklého, že se člověk obtížně vyrovnává se svou odlišností, zejména v sexuální sféře. V jistém směru je to asi horší u transsexuálů než u lidí s homosexuální orientací. Je jich méně, takže hůře hledají někoho podobného, často mají v hlavě zmatek, jestli jsou opravdu transsexuální nebo homosexuální, zvažují, jestli se mají v budoucnu rozhodnout pro přeměnu pohlaví či ne. Doporučuji, abyste se zatím hodně věnoval/a svému sebepoznání, zajímala se o příběhy transsexuálů (ale i gayů nebo leseb, v mnoha směrech jsou zkušenosti podobné) nebo četla populárně naučné články. S kolegy Fifkovou a Weissem jsme napsali i knihu Transsexualita, kterou jsme se snažili psát tak, aby ji mohl čííst i laik. Bohužel je v knihkupectvích rozebraná, ale můžete se zeptat v knihovně. Zkuste si prolistovat webové stránky transsexuálních a transgender lidí (ne každý, kdo má změněnou či nevyhraněnou pohlavní identitu se musí považovat za transsexuála, a pak používáme výraz transgender) – http://transforum.cz/tf/.
Pokud se rozhodnete někomu svěřit, tak se na jedné straně nebojte, reakce většiny lidí nejsou negativní. Na druhou stranu ale buďte ve výběru opatrná/ý, protože negativní reakce by naopak posílila vaše nejistoty a odmítání sebe sama.
V žádném případě si neubližujte, nepokoušejte se o sebevraždu, život transsexuála (transgendera) je sice většinou složitější, ale zase přináší jiné zajímavosti. A pokud byste se přece jen rozhodl/a v budoucnu pro přeměnu pohlaví, tak by vám takové jednání situaci jedině komplikovalo. Určitě se soustřeďte na studium, život není jen pohlavní role nebo sexuální orientace, i když v období dospívání tyto problémy mohou být hodně důležité. Nebojte se, že by vás někdo ze školy vyhazoval nebo diskriminoval, kdyby zjistil, že se cítíte být klukem nebo že jste zamilovaná do spolužačky.
Pokud byste si chtěl/a o svých potížích popovídat s odborníkem, tak je to samozřejmě také možné, v Budějovicích je sexuolog dr. Hrdlička nebo můžete přijet do Prahy za mnou do Sexuologického ústavu (obj. na tel.č. 22496 8231), či za dr. Fifkovou.
 
——————-
Můj komentář:
Škoda, že není možné zjistit, kde tento 16tiletý FtM z roku 2006 žije teď a jak mu je, pokud vůbec žije…
Je mu už 22 a za tu dobu určitě dospěl k nějakému závěru. Bohužel nemohu vyhlásit výzvu typu: „Kdo tento příběh na někom poznává, ať mi dá vědět.“ Tento příběh nemusel totiž nikdy spatřit světlo světa, pokud se dotyčný rozhodl, že si své tajemství vezme s sebou do hrobu (jako já kdysi…)
 
„ŽIVOT NENÍ JEN POHLAVNÍ ROLE NEBO SEXUÁLNÍ ORIENTACE.“
 
Joo tak to je sakra pravda!
Život skýtá i jiné krásy (kupodivu!) a starosti a důvody, proč ho žít… To je, jako (pokud bych byla většinový heterosexuál) kdybych celý život myslela na to, že jsem heterosexuál… taky na to nemyslíte, když jdete ráno do školy nebo do práce nebo když nakupujete chleba. I když to je tím, že jste tím, kým chcete být… mám takový pocit, že tuhle otázku tu nebudu teď víc rozebírat, protože zmatek v hlavě, který cítí homosexuál, transvestita nebo transsexuál není možné nikdy definovat snadno. Co tím chci říct?
Nic. 🙂
Jen tu přemýšlím o životě…

One Comment

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.