otєrєzє.cz

První manželství dvou žen v Rusku

Dnes se u jednoho z článků tady objevil komentář (díky za něj!), který popisoval akt uzavření manželství (ano manželství, ne partnerství) dvou žen v ruském Petrohradě. To bylo (a stále je) v Rusku nemožné. Navíc slovo „homosexuál“ se tam totiž nesmí skoro ani vyslovit nahlas. Jenže jedna z nevěst má stále ve svých dokladech pohlaví „muž“, takže úřady nemohly odmítnout jejich žádost. Úředně tedy nejde o manželství dvou žen… ale jaká je vlastně skutečnost? 🙂
 
Existují země, kde je možné uzavřít manželství dvou osob stejného pohlaví a není jich málo (ty evropské: Portugalsko, Španělsko, Francie, Nizozemí, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Belgie, Velká Británie, Island, Dánsko, Švédsko).
Alespoň registrované partnerství lze uzavřít v těchto evropských zemích: Irsko, Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko, Německo, Česko, Estonsko a Finsko. A tím je seznam zemí s možností uzavření manželství nebo alespoň partnerství kompletní. V ostatních zemích mají prostě smůlu.
Budu moc ráda, když se tenhle seznam bude během příštích několika let rozšiřovat.
 
Opravdu mě moc potěšilo, že to ty dvě holky dotáhly tak daleko! Chtělo to hodně odvahy udělat něco takového zrovna v Rusku a vážně mě zajímá, jak si povedou dál, protože uzavřít manželství před úřední změnou pohlaví (a ještě k tomu v Rusku) ve většině zemí sice jde, ale následně je vyžadováno zrušení tohoto manželství (tak, jako je vyžadován rozvod každé osoby, která podstupuje operaci změny pohlaví, ačkoli o tom neexistuje žádná právní úprava a toto zrovna řeší Sára, kterou bych chtěla také moc ráda podpořit. 😉
 
Původní článek v ruštině je možné najít třeba na soboka.ru a na lifenews.ru.
 
7.11.2014
Dnes uzavřely v Petrohradu oficiálně manželství dvě nevěsty – Irina Šumilova a Alena Fursova. Nejde ale o změnu v ruských právních předpisech. Důvodem pro úřední registraci zdánlivě stejnopohlavního manželství je jeden malý detail: Irina, jedna z nevěst, je transgender žena. Tato dívka nyní prochází přeměnou změny pohlaví z muže na ženu. Ve svém každodenním životě již vystupuje jako žena, obléká se jako žena a takto chodí i do práce. Pracuje jako programátorka. V současné době prochází Irina hormonální terapií a v blízké budoucnosti změní své pohlaví z muže na ženu i operativně. Alena, její manželka, je biologickou ženou.
 
Jak jim to sluší, holkám! 🙂
 
 
 
 
Na svatbu už si stěžoval státní zástupce. (Nechápu na co!) Členové zákonodárného shromáždění prohlásili, že budou usilovat o zrušení tohoto LGBT svazku.
 
Krátký videozáznam, ve kterém úřednice prohlašuje tento pár za „muže a ženu…“
 
Je tak absurdní (ale z právního hlediska nutné) oslovovat Irinu jako „ženicha“ a v mužském rodě.
 
Nicméně důležitý je výsledek a tenhle se mi líbí 🙂
 
Troufne si někdo u nás jednou na tohle?
 
 
Hledala jsem dále trochu statistiky o registrovaném partnerství (ne manželství) v ČR a našla jsem, že:
Zákon o registrovaném partnerství od 1. července 2006 do 31. prosince 2013 využilo celkem 1692 gay a lesbických dvojic. Tj. v průměru 247 homosexuálních párů za rok.
Svůj vztah se rozhodlo zpečetit 2284 gayů (68 %) a 1100 leseb (32 %). 206 párů (12 %) tvoří i partneři jiné národnosti. 191 registrací (11 %) bylo zrušeno, což je v porovnání s rozvodovostí manželství (52 %) stále nízké procento.
Nejpočetnější skupinou cizinců i nadále zůstávají Slováci. Tam žádný zákon o registrovaném partnerství neexistuje a nedávno schválený zákon o rodině naznačuje, že ještě hodně dlouho ani nebude.
 
Irina s Alenou mě ale nadchly!

16 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.