otєrєzє.cz

Slovenský motoráček


Slovenská a česká průvodkyně naší poutí – MUDr. Danica Caisová a MUDr. Hana Fifková
 
„Vsetko mi plynie tak pomaly, ked som citala blog http://themarketka.blogspot.cz prislo mi az do placu. To ako rychlo sa dostavate dalej a dalej … Navsteva u Hanky a nastupujete na rychlovlak.
Doslovne rychlovlak. V porovnani s Caiskou ktora ma posadila na lokalny motoracik co stoji v kazdej dedinke. Uzivam si vyhlad z okna a cakanie.
Ako to mam urychlit ? Nechce sa mi cakat 2 roky len na nasadenie hormonov …, alebo len trpezlivost a trpezlivost na druhu ?“
 
Tak takovéhle e-maily dostávám často. Ať už jsou od FtM nebo MtF. Vždycky je to o tom, jak je to na Slovensku těžké, dlouho a nekonečné.
Zatímco u nás v Česku nás k cíli vozí rychlovlaky, na Slovensku jsou to lokální motoráčky.
I Hanka mi říkala, jak to tam mají těžké a je mi to líto.
Při jednom z rozhovorů s Hankou mi kdysi řekla, že pokud chci všechno rychle, jsem tu správně. Protože rychleji než u ní to nikde jinde nejde. A měla pravdu.
Už jsem nějakou dobu chtěla tyhle dvě naše nejdůležitější osoby v obou zemích porovnat, ale myslím, že ten úryvek z e-mailu na začátku mluví za vše.
 
Zatímco MUDr. Caisová (slovenská „Hanka Fifková“ z Košic) se striktně drží příruček a daných vzorců charakterizujících transsexualitu (hlavně heterosexualitu, která patřila dříve mezi 4 hlavní znaky, bez kterých jste prostě transsexuální nebyli), Hanka má ke všemu jednodušší postoj: „Cítite-li se být ženou, pak jste žena.“
 
Pokud MUDr. Caisová řekne: „Nikdy z vás nebude 100% žena“, pak bych se ptala sama sebe – je ona ten správný odborník, u kterého teď sedím?
 
Darinka: „Dá sa to i pres Caisovů, ale je to bez empatií, bez toho, aby riešila konkrétne problémy.“
 
FtM:
„Takže som stymto mojim problemom siel ku pani MUDr.Casiovej, o ktorej som počul, že je velmi znama a kvalitna vo svojom odbore. Bol som u nej asi na 5tich sedeniach (viem, že je to ešte malo ale aspon naznak toho že by sme riesili moju identitu) a nemam pocit že rieši moju sexualnu identitu, niekedy mi to pride ako keby ju to ani absolutne netrapilo. Ja som presvedčeny o tom, že som transexual že som muž. Možno to tak ma byt alebo ja neviem. Som z toho zmateny..“
 
Naprosto chápu tu vaši zmatenost. Když v hlavě řešíte 24 hodin svojí sexuální identitu, přijdete na místo, kde vám jako jedni z mála mohou pomoct a místo toho se řeší úplně jiné věci. Čeká se. Neskutečně dlouho se na všechno čeká. I Darinka mi potvrdila, že všechno to, o čem mi klienti MUDr. Caisové píší, tak skutečně je. I ona měla takové pocity.
 
A tak zatímco v Košicích se dostávají k hormonům až po roce a k operaci po druhém roce, u nás se všechno řeší hned. Není na co čekat.
 
Pokud vím, tak se Hanka nebrání schůzkám s klienty ze Slovenska. Dokonce to s ní jeden čas řešila i Darinka, ale nakonec zůstala u Caisové. Jediný problém tak zůstává ta dálka, která se pak musí každý měsíc absolvovat.
 
Takže takový je můj pohled na tyto dvě nejdůležitější osoby na naší cestě.
Na druhou stranu i přes MUDr. Caisovou prošly desítky klientů, kteří se k cíli dostali. Důkazem je i jeden z nich spanile odpočívající teď na matraci kousek za mnou…
 
Důležitý je výsledek.

17 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.