otєrєzє.cz

Co tomu řeknou lidi?

Měla jsem v plánu dnes po vyzvednutí Kačenky ve školce zajít na akci pro děti, která se koná ve stejném městě, kde bydlí.
Už ráno mi ex napsala, že Kačenku vyzedává ve školce dříve a mám si pro ní přijet k nim domů. To jsem čekala.
Takže do školky už se letos nepodívám. Vlastně jsem tam ještě tak, jak už chodím od 7.4., nebyla. Chodila jsem tam pro Kačenku v době před mým full time oblečená neutrálně, ale ne jako žena. Od doby, co jsem už taková, jaká mám být – tedy ženská – se ex zasekla a Kačenku vyzvedává dřív, abych do školky nechodila.
 
Chtěla jsem ex napsat, čeho se pořád bojí? Aby mě děti neviděly jako ženu? Aby se pak Kačenky neptaly, to byl tvůj táta?
Psycholožka, kterou zorganizovala moje ex nám řekla, že na tom nic není – Kačenka prostě řekne: Ano, to byl můj táta. (Já s tím problém nemám, Kačenka s tím problém nemá – tak KDO S TÍM MÁ PROBLÉM?)
Ty děti se jí můžou smát nebo pošklebovat, ale jsou tam učitelky, které to mají dětem vysvětlit.
V mateřské školce to bylo jednoduché. Kačenka byla teoreticky chráněná před zlými dětmi mojí švagrovou a tchýní, které žádný problém nemají.
Ale jak je vidět, ochranu Kačenky vzala moje ex do svých rukou v záchvatu příšerného strachu, aby mě takhle někdo neviděl. V záchvatu strachu o Kačenku.
Co když mě takhle uvidí rodiče? A co děti? A pak budou Kačence ubližovat?
 
Já budu přeci ženou už do konce života! Nezmění se to.
Nemůžu a nebudu a nechci se schovávat nebo utíkat. Je nesmysl oddalovat kontakt s Kačenky prostředím ve škole (nebo teď momentálně ve školce, ale tam jde za týden už naposledy) jen proto, že se moje ex bojí reakcí dětí (nebo koho vlastně? Nesvádí tak trošku svůj strach na Kačenky možný problém, který neexistuje? – Nesoudím, jen přemýšlím). Ve své hlavě si vymodelovala situaci, kdy bude na Kačenku někdo moc zlý a tak se jí přirozeně snaží chránit. Ale tohle je extrém. Nikde není psáno, jaké ty děti v jejím okolí budou a jak se zachovají.
 
Připojila se k ex i švagrová, ale tu mám ráda za její dlouholetou nestrannost (která právě teď skončila), takže jsem zatla zuby, mojí ex nic nenapsala, pokorně Kačenku vyzvednu u nich doma a na žádnou dětskou akci nepůjdu, protože jak mi bylo doporučeno, není teď vhodné pohybovat se mezi dětmi a rodiči z města, kde bydlí. Když si moje ex nepřeje, abych chodila jako Tereza do školky, nepůjdu přeci po školce na akci, kde všechny ty děti a rodiče budou?
To má být logické…
Jsem asi jiná. Vidím to jinak. Věřím těm, co mají 20leté zkušenosti s dětmi a lidmi, jako jsme my. A taky věřím tomu, co cítím, když jsem s Kačenkou. Vnímám jí celým svým srdcem a miluji její nadšení pro mou ženskost, kterou mi připomíná každou chvilku.
Nejdřív jsem švagrové odepsala, že s jejím názorem ovlivěným mou ex nesouhlasím a není správné couvat. Ale pak jsem tomu tlaku ustoupila, protože mi jinak moudrá švagrová napsala do sms úplně nepochopitelně na výběr tyto dvě možnosti: chceš ubližovat Kačence nebo ti na ní záleží?
 
To je tedy úhel pohledu. :/ Typická ex. Vidí jen tyto dvě možnosti. Převrací co jde, má svojí hlavu (já i ona jsme tak tvrdohlavé, že jsme s tím obě měly odjakživa problém).
 
SMS od švagrové (ona je ve skutečnosti exšvagrová, ale to slovo mi přijde divné a všichni mi rozumí) mě tu náladu rozhodně nezvedla. Když si přečtete o nevhodnosti odpolední návštěvy dětské akce a poznámce, že za rok už to bude něco jiného, protože budu vypadat jinak, ale teď, to si můžu vyložit jako: Teď vypadáš děsně, vůbec nechoď mezi lidi jo? A Kačence tím ubližuješ! Neubližuj jí ano? Neber jí na dětské akce ve městě, kde bydlí. Uvidí tě tam jiní rodiče a jiné děti. Ti rodiče, co vidí denně mě, když jdu pro Kačenku do školky. Co si pak pomysl?
 
Myslím si toto:
Moje ex má panický strach z toho, že někdo uvidí Kačenky tatínka, který přichází v sukni. Bojí se, že pak bude kvůli mě terčem posměchu. I přesto, že jí její psycholožka řekla, že tak to prostě je, ale dá se s tím vyrovnat. Je to fakt, který nemůže být změněn, protože já už jiná nebudu. A taky se (podle mě především) bojí, že jí někdo spojí se mnou – s „tím, co se nechal předělat“. To je tak strašné. (Všechno to, o čem tu teď píšu jsou jen mé osobní názory, které nemusí být pravda. Jen si tu tak přemýšlím.)
 
Kačenka s tím nemá takový problém, jak si ex myslí. Vy všichni nemáte pravdu! Ani ty, ani psycholožka – to já musím nejlépe vědět, že Kačenka trpí. A neříkejte mi tu, že je to tak pozitivní dítě!
Měla jsem takovou radost, že to ta psycholožka řekla, přestože jsem věděla, jak je Kačenka pozitivní člověk.
Nemám pocit, že by Kačenka byla utrápená. Nevidím jí takovou. Radujeme se spolu od první vteřiny, co mi skočí kolem krku až do poslední chvíle v neděli navečer. Ale moje ex jí vidí jinak. Všichni kolem ex mají teď stejný pocit, protože se pohybují kolem ní a tak jim nemůžu dávat za zlé, že jsou na ně přenášeny tyhle podle mě zkreslené názory.
A ta psycholožka je divná, když to přeci nepotvrdila.
Útěky a skrýváním se to nedá řešit věčně.
Nechápu argument, že za rok to bude jiné, protože já už budu jiná.
Stejně budu přeci pořád její táta, jakým jsem teď. Nevidím v tom rozdíl jít na tu akci teď nebo až za rok.
Šlo mi o Kačenky zážitek. Nic jiného jsem neřešila. Tak, jako jsme byly na spoustě jiných akcích, ale zatím tedy ne ve městě, kde Kačenka bydlí (což bylo vpořádku, ale teď jsem narazila).
Moje ex si myslí to, co jsem si myslela já, když jsem byla na začátku: že mě všichni lidé budou řešit.
Nikdo mě neřeší. Lidem jsem úplně ukradená. Nezajímám je.
 
To, že děti jsou zlé víme všichni.
U Kačenky mají důvod být na ní zlí a posmívat se jí.
 
Ale kvůli tomu nás ex hnala k psycholožce, kvůli tomu mě hnala k psycholožce do Motola i Hanka a všude jsem slyšela jen jediné: Ona to zvládne. Jen je přirozeně potřeba dávat pozor, aby jí nikdo neubližoval. To musí učitelka, se kterou si promluvíte a ona to dětem vysvětlí. Ale nejde tomu předejít. Vy Kačenku budete vyzvedávat, budete se pohybovat ve třídě jejích spolužáků.
Švagrová mi napsala, že o hodině tam učitelka je, ale o přestávce ne. Kdo dá tedy na ní pozor o přestávce?
 
To může mít ex taky strach, že přiletí meteorit nebo se můžou stát jiná podobná i reálnější nebezpečí, která hrozí nám všem a také Kačenku ohrožují.
 
Moje ex se za mě stydí (jako vždycky).
To je celý problém.
 
 
 
Ale teď mi volali ze skladu, ať si přijdu vyfotit poslední dodávku plechových komponentů, z nichž jedna krabice byla nabouraná a plechy pomačkané.
Jen co jsem se přiřítila do skladu, už na mě mává vězeň, který měl vykládku na starosti: „Vy jste si přišla vyfotit ty plechy žejo?“ 🙂
Tenhle je nový a nezná mě z dřívějška 🙂 To tak potěší! Normálně jsem měla chuť se tam s ním vybavovat víc 🙂
Tak jsem hned nasadila vyšší hlásek a snažila se být ještě ženštější, než vypadám. A prošlo to 🙂 To jeho automatické oslovování v ženském rodě mi udělalo radost.
A to jsem si dnes do té zimy venku nebrala ani balerínky, ale bílé tenisky, ale je fakt, že mám krátký přiléhavý černý svetr, který jsem v práci ještě neměla a který má krásně ženský široký výstřih až k ramenům, hodně jsou v něm vidět prsa a úzký pas tím, jak je na tělo. Občas mi vykukuje pupík 🙂 Ale ne schválně! 🙂 K tomu mám černostříbrný set od sestřičky Péti z laseru, který sklízí obdiv kam vejdu 🙂 Miluju to ranní oblékání a zkrášlování se.
No nemohla jsem se od zrcadla ráno odtrhnout a teď vidím, že to na vězně zapůsobilo 🙂
Aspoň na toho vězně, na kterého ale jistě zapůsobí jakákoliv žena, kterou tu vidí 🙂 (Ale žena! 🙂
 
Jsem asi blbá, ale říkala jsem si, že přeci jen naposledy dnes odpoledne ve školce nebudu ex provokovat a nepřijdu tam v sukni. Nechci se ale kvůli ex nijak omezovat. Mám jí podle psycholožky pustit z hlavy a současně zatnout zuby, pokud bude pořád používat mužský rod a mít připomínky. Mám nad tím mávnout rukou a jít dál, protože tohle já teď hned nezměním. To musí ona a čas.
Je ale vidět, že i když nemám vyloženě sukni nebo balerínky, pořád vypadám tak, že nic netušící vězeň použije správný rod.
To je tak krásný! Vždycky jsem na pár hodin z takové malichernosti šťastná.
 
 
Musím jít 🙂 Poslouchám totiž diskusi mé kolegyně s kolegou na téma: Holky mají více možností než kluci. 🙂 Myšleno v oblékání, zkrášlování a vůbec je jejich život barevnější.
To je přesně to, co jsem tu hooodně dávno psala na příkladu tepláků 🙂
Pánské jsou černé, modré a hnědé. A konec.
Dámské? 🙂 Zkuste všechny ty barvy spočítat 🙂
 
Rozdělování věcí na pánské a dámské je všude kolem nás.
A to nám to tu situaci rozhodně moc neulehčuje.
Ale my nechceme mít všechno snadné, že?
 
Měla bych být ráda, že moje ex řeší to, abych nepřišla v dámském do školky a podobné maličkosti.
Může taky řešit to, že mi Kačenku nebude dávat a to by bylo mnohem horší.
 
Takže zůstávám nad věcí.
Dnes výjimečně ustupuji, protože ten tlak je obrovský (i přesto, že jsem byla odhodlaná nikdy neustupovat, protože k tomu není důvod), Kačenku beru na dětské hřiště (to si taky užije) a v pondělí si o tom s Hankou promluvím.
O tom, jak Kačence ubližuji.
 
————————–
Tak jsem se nakonec rozhodla, že nikomu ustupovat nebudu.
Nikdo mi přeci nemůže říkat, na kterou dětskou akci mám nebo nemám s Kačenkou chodit.
Ve městě, kde bydlí nesmím, ale tam, kde bydlím já ano?
 
To jsem měla na chvilku asi nějaké zatmění – nebo spíš ex a švagrová (která je vždycky jinak nestranná) 🙂
Jen proto, že se sami bojí, co tomu řeknou lidé?
Takhle to přeci nemůžeme dělat věčně.
 
Ach ty emoce.
Miluju je 🙂
 
 
Lindo, ať se Ti dnes vše podaří a Markétko, uvidíme se v pondělí 🙂
Na víkend se odmlčím, protože budu mít u sebe tu mojí princeznu.

5 Comments

  • Marcela

    Ahoj Terezko, když jsou v manželství děti, je to vždycky po rozvodu problém a málokdy se lidi slušně domluví. Chápu i ex i Tebe. Děti chápou mnohdy víc, než my dospělí si dovedemě pomyslit, na druhou stranu taky vím, že děti ve školce dovedou být pěkně zlé mezi sebou a učitelky taky nejsou vždy příkladem o rodičích ostatních dětí ani nemluvě. Jsi teď v nezávidění hodné situaci, ale věřím, že všechno dobře dopadne a budeš spokojená, moc Ti to přeju a s Kačenkou si užijte pěkný víkend.

  • Tereza

    [3]: Ahoj Marcelo, já taky chápu ex a Kačenku a všechny ostatní, ale zlé děti ze světa nevymažu. Ti ale neubližují jen Kačence a jejím MtF tatínkům. Je to problém pro všechny ostatní děti i z mnohem jiných důvodů.

  • Lucka

    ahojík Terezko. taky si myslím že máte pravdu obě. ty už jiná nebudeš a ostatní si prostě musí zvyknout, ale děti opravdu umí být zlé, a někdo takový se v okolí Kačenky dřív nebo později objeví, na to dám krk. že to učitelky ohlídají je naivní, vzpomen jaké to bylo když jsi byla ve školce nebo škole, to uhlídat nejde. ale protože to uhlídat nejde, tak máš pravdu že je zbytečné se tomu nějak snažit vyhýbat, ony se to ty děti stejně někde doví. tak doufám že to období kdy to ještě někoho bude bavit řešit, nějak překousnete.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.