otєrєzє.cz

Lilith a její analyzátor hlasu

Během mé přeměny (někdy v letech 2013 – 2014) jsem dost intenzivně řešila svůj hlas. Tehdy se na Google Play dalo stáhnout jen pár aplikací ladiček, z nichž nejhezčí byla „Cifra club tuner“, díky které jsem si mohla kdykoliv ve svém telefonu analyzovat frekvenci svého hlasu a pracovat na něm. Používala jsem jí tehdy opravdu často. Byla to ale primárně jen ladička pracující s frekvencí zachyceného zvuku.
 
Dnes už je ovšem rok 2017 (to to letí 🙂 a jak mi před pár hodinami napsala Eli ze Slovenska, objevila se nová aplikace, která je vytvořená MtF slečnám (a vlastně i klukům) na míru. Nadchla mě tolik, že jí tu musím zmínit. Nejspíš jsem poslední, kdo zjistil, že existuje (protože už jí prostě nepotřebuju; nesleduju už většinou všechny ty trendy a věci kolem trans), ale pro ty, kteří jí ještě neznají, je v tomhle článku níže odkaz. Včera jsem totiž shodou okolností koukala na pořad Prostřeno a jedna z účastnic měla tak hluboký hlas, že jsem ho musela změřit. Její hlas má frekvenci 155 Hz, což je typicky mužský hlas. Ten ženský totiž začíná na 180 Hz a pokračuje výš. Hlavně ne zas moc, protože nad 255 Hz už je to zase Mickey Mouse.
Ale že by tuhle účastnici někdo podezříval, že je trans? Ani náhodou. (Tedy já ano, ale my jsme na tohle háklivé úplně běžně a tato paní tedy trans není. 🙂
 
 
Ovšem když jste trans a ještě k tomu programátorka, má to jednu výhodu: dokážete si naprogramovat aplikaci přesně podle svých potřeb. To udělala i šikovná Lilith z Hamburku a musím jí vážně pochválit. Moc se mi její Voice Pitch Analyzer líbí, protože splňuje do posledního puntíku přesně to, co bych já během své přeměny potřebovala a dovedu si představit, že nejen já.
 
Aplikace umožňuje nejen analýzu hlasu v reálném čase, kdy zobrazuje frekvenci v Hz, ale také ji zobrazí na škále, na které je vyznačeno, zda jde o hlas mužský, androgynní či ženský. Veškeré výstupy se dají archivovat a také je možné kromě grafické analýzy zobrazit textové vyhodnocení.
 
Frekvenci nad 280 Hz neměří, neboť nejde o ženský hlas, ale o hlas kreslené postavičky. Jestli tedy mluvíte jako chlap nebo žena, tak je to v pohodě. Pokud má někdo hlas jako Aťka Janoušková, tak její hlas má kolem 315 Hz a tímhle už ho změřit nelze (ten už změří jen výše zmiňovaný Cifra Club Tuner). Na druhou stranu ASI pořád lepší mluvit jako Beruška z Ferdy Mravence, než Juraj Kukura (jste-li žena). (Juraj se mi měřil obtížně, ale naměřila jsem mu 65 Hz.)
 
Aplikace vypadá takto:
 
 
Tohle konkrétně je analýza mého hlasu.
 
Tohoto hlasu:
🙂
 
 
…takžeeee… takže nic! 🙂
 
Spontánní nepřipravená nahrávka.
 
Dobrou.
 
 
Jediné, co se mi na téhle aplikaci nelíbí, je její název, ale to přežiju. 🙂
 
Jen pro porovnání, tohle je výstup hlasu mé sestry (bioženy):
 
 
 
Porovnání výsledků:
 
 
Děkuji Lilith, děkuji Eli a děkuji mojí sestře, že si vždycky najde čas na moje šílené nápady.
 
Aplikace je ke stažení z Google Play pro Android zde:
 
 
Zkuste si to taky. Je s tím docela legrace 🙂
 
 
 
 
 

7 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.