otєrєzє.cz

Za peníze se dobrý život koupit nedá

Za peníze se dobrý život koupit nedá – tak to tvrdí nadpis článku, který dnes vyšel na serveru novinky.cz.
Přišli na to Australané.
 
Ten článek má smysl. Rozumím mu a přesně se ztotožňuji s tím, že nejdůležitější je fungující a uspokojivý vztah, dobré manželství, láska a šťastná rodina. Vím to, ale…
 
Tady je nejdřív celý článek:
 
„Šťastný rodinný život a uspokojující partnerství jsou klíčem k dobrému životu. Podle australských psychologů experimentální výzkumy dokazují, že dobrý život si za peníze koupit skutečně nelze.
 
Pokud mají lidé v pokročilém věku vyjmenovat nejpodstatnější hodnoty svých životů, pak nejméně důležité pro ně jsou bohatství, status celebrity či moc.
 
Naopak nejvyšší hodnocení získávají fungující a uspokojivý vztah, blízké přátelství, dobré manželství, láska a šťastná rodina. A tyto hodnoty dosahují vysokých priorit i u osob mladých, které mezi nimi ještě často uvádějí také úspěchy v kariéře, moc a slávu.
 
„Skutečný blízký vztah se často vůbec neblíží zábavě, ať je člověk v manželství, vychovává děti nebo musí vycházet s dlouholetými přáteli a kolegy, všechno toto má svá úskalí a zkoušky. Z dlouhodobého hlediska mohou tyto vztahy obsahovat momenty, které nejsou vůbec zábavné, ale stále většina z nás věří, že tyto vztahy jsou tím, co dává životu skutečnou hodnotu. To nám napovídá něco víc o povaze lidské přirozenosti,“ uvedl doktor Gregory Bonn z Monashovy univerzity v Melbourne.
 
Z jeho studie také vyplynulo, že pro lidi je důležité vychovat děti, které budou jednou úspěšné. Zmoudřet a vést morální život je pro většinu důležitější než být respektován. Nejníže pak mezi hodnotami byly vysoké společenské postavení a sláva či náboženská víra.“
 
 
Potřebuji přes půl miliónu. Čeká mě běh všemi možnými existujícími bankami, které budu přemlouvat, že zrovna já potřebuji hypotéku, protože tenhle byt mám rád, protože už nechci v budoucnu řešit otázku bydlení pro rodinu, protože tenhle byt má ráda moje dcera, protože jsem tu strávil 12 let a všechno je tu takové, jaké jsme vždy chtěli… A taky protože na to mám! Splácet ano, ale celou částku bohužel ne.
 
A banky kroutí hlavami, některé se snaží a vymýšlí, jak to udělat, některé se nesnaží pro jistotu vůbec (FIO). Má vlastní banka (ČS) mě zklamala nejvíc. Beru to od ní jako zradu! 🙂
 
Tlačí mě čas (a manželka) a čím víc času plyne, tím blíže jsem tomu, že o tenhle byt přijdu ne proto, že nemám na splátky, ale proto, že mám prostě pracovní poměr na dobu určitou. Přísliby jsou k ničemu. Bonita je k ničemu. Bezdlužnost je k ničemu. Že budu ručit celým bytem – nic z toho nikoho nezajímá. Kdo ví, třeba za tři měsíce budu mít smlouvu na dobu neurčitou a najednou by mi všechny banky otevřely dveře, jenže tři měsíce moje manželka nepočká. Jedině, že bych ji do té doby nastěhoval sem do bytu, ve kterém bydlet nechce.
 
Takže se hezky seznámím se všemi existujícími bankami a lidmi v nich a když mi všechny zabouchnou dveře, jsou tu „nebankovní hypotéky“, kde je super, že nikoho nic nezajímá. Ručíš bytem, tak tady máš prachy. Máš sice vyšší úrok, ale máš, cos chtěl. Ani se mi nechce počítat, kolik přeplatím.
 
Není otázka, jestli to jde. Je jen otázka JAK. A někdo musí chtít. Jeden (já) k tomu bohužel nestačí. Chystám se jim nacpat půl miliónu navíc! Haló, kdo má zájem o půl miliónu jen tak pro nic za nic za to, že mi půjčí? No jo, vy se vlastně všichni bojíte, že jsem rizikový, když nemám dobu neurčitou.
 
Věděli jste, že existuje Evropsko-ruská banka?
Já už je teď budu znát všechny – i ty, co bankami nejsou.
 
A na závěr jedna zajímavá tabulka. Jsou tu jen vybrané banky, ale schválně, jestli najdete banku, která je pro mě vítězem? 🙂 Za chvilku do ní vletím…
 
 
Banka
Podmínka pro akceptování smlouvy na dobu určitou
Česká spořitelna
Smlouva na dobu delší jak 1 rok nebo minimálně jednou obnovená smlouva na dobu kratší jak 1 rok. Do konce platnosti smlouvy musí zbývat více jak 3 měsíce
ČSOB
Smlouva na dobu delší jak 1 rok nebo minimálně jednou prodloužená smlouva na dobu kratší jak 1 rok
Hypoteční banka
Smlouva na dobu delší jak 1 rok nebo minimálně jednou prodloužená smlouva na dobu kratší jak 1 rok
Komerční banka
Smlouva na dobu delší jak 1 rok
LBBW Bank
Pravidelně obnovovaná smlouva
mBank
Minimálně jednou obnovená smlouva uzavřená na dobu delší jak 1 rok
Raiffeisenbank
Smlouva na dobu delší jak 6 měsíců, do konce musí zbývat min. 3 měsíce (u státních zaměstnanců bez omezení)
Unicredit Bank
Pravidelně obnovovaná smlouva
Volksbank
Smlouva na dobu delší jak 1 rok
Wüstenrot hypoteční banka
Minimálně jednou obnovená smlouva uzavřená na dobu delší jak 1 rok

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.