otєrєzє.cz

My transsexual summer – dokument

Na slovenské televizi WAU (pro ženy) jsem včera náhodou narazila na 1. díl (1/4) britského dokumentu z r. 2011 Změna pohlaví (My transsexual summer). (V českých televizích nebyl nikdy vysílán).
Je to spíš reality show, než dokument. Sedm transsexuálů (MtF a FtM) se ubytovalo na pět letních víkendů na venkovské usedlosti a podporují jeden druhého… To je hlavní myšlenka dokumentu.
 
Měla jsem zpočátku radost, že se v našich českých nebo slovenských televizích vysílá konečně něco na toto téma.
Ale žádný dokument vysílaný o transsexualitě za posledních 20 let mě nenadchl. Přitom jsem na youtube viděla tolik profesionálních dokumentů, které lidem řeknou mnohem víc, než nějaká reality show!
 
Nejsem si jistá, co tím chtěli filmaři říci.
Opět další (pro nás) demotivující dokument, ve kterém jsou lidské bytosti zobrazovány jako opičky v ZOO. Jako ta největší atrakce.
Jéé podívejte se, ona si holí ruce! A tamhleté je 52, ale obléká se jako puberťačka. Přirozeně se chovají akorát kluci.
Taky se nechovám dokonale. Ale proč má ta jinak hezká slečna milión piercingů na tváři? A ta blondýna sto centimetrů dlouhé umělé řasy? Vítejte na travesti show…
 
Seriál se dá také shlédnout na youtube. Komentáře nemá jako obvykle smysl číst, i když se najde pár soucitných. (Nestojíme o soucit.)
A korunu tomu dodal slovenský dabing. (Vím, je to země, která právně netoleruje svazek stejného pohlaví).
Holky MtF jsou nadabovány mužským hlasem a (světe div se) kluci FtM taky mužským!
Když vešel FtM, přeložili jeho první větu: „Asi jsem se MĚLA zout.“
Co to znamená? Jak MĚLA? V angličtině se v 1. osobě rod nepoužívá. (Zato v češtině si ho užívám :).
 
Já vím, že originální hlasy všech dívek zní mužsky. Vždycky se dabují mužským hlasem. Není to problém jen tohoto dokumentu.
Ach ten hlas…
 
Co vede tyto lidi, aby se nechali natáčet? Touha po slávě? Peníze?
Nešla bych do takového pořadu ani za milión. To radši budu splácet celý život tu svojí hypotéku a bát se, že přijdu o práci.
 
Jedna MtF v paruce právě začala permanentně žít jako žena… Říká ale, že rodiče to ještě nevědí. Jak to udělala? Nechodí k rodičům na návštěvu?
 
Více to raději nebudu komentovat. Kdybych každého z nich potkala osobně, asi bych mu vyjádřila velkou podporu a ráda bych si s ním popovídala, ale v tom pořadu bych být nechtěla.
 
 
Ve Velké Británii se provedou 4 operace týdně (zhruba 200 ročně) a jedna stojí 340.000 Kč.

69 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.