otєrєzє.cz

Můj pokus o ženský řidičák

Udělala jsem si svůj oblíbený Teekane Black Lemon, krásně mě tu hřeje do dlaní (když zrovna nepíšu :), mám puštěné hezké písničky a taky mám radost.
Dnes jsem se opravdu bavila.
Nejen, že jsem si připadala zase o pěkný krok blíž k mému vysněnému břehu a s Jíťou celý den probírala, jak mi ty vlasy sluší a jak mi prý bude slušet červená (tu mám celý život moc ráda). Na oběd jsem šla s jinou kolegyňkou a tam se mi dostalo dalšího potěšení (kromě dobrého oběda). Mirka nás dvě přivítala slovy: „Tak co holky, jak se těšíte na oběd?“ 🙂
 
Neustále jsem se musela dívat do zrcátka a hledala v sobě mužské rysy… Ale ony tam nebyly! 🙂 Dnes nepřišly 🙂 Ty vlasy a namalované oči dělají tolik! Cítím (asi za to můžou ty hormony), že mě vnímání mé mužské stránky a hledání mužných detailů čím dál víc opouští. Ještě před měsícem jsem měla dvě tři světlé chvilky v práci za den, zatímco třeba dnes nepřišla ta špatná žádná. Kam se ten Tom poděl? 🙂
 
Kolegyně něco potřebovala zjistit na úřadě, kde jsem kdysi pracovala a tak mě poprosila, zda bych se svých bývalých kolegů nezeptala… Moc ráda! Jenže jsem tušila, že se zeptají na otázky typu: „Jak se máš? Co je nového?“ 🙂
Napsala jsem kolegovi a Editě („Dohasínající plamínky„… nesmím tenhle článek číst), kterou vidím vždycky ráda, ale od Dohasínajících plamínků vloni jsem jí neviděla (protože nechtěla – naštěstí!). Kolega mi odepsal stručně a jen se zeptal, co je nového. Tak jsem to nějak neřešila. Ale Edita se rozepsala… Napsala mi, že se k ní dostalo, že už mám změněné jméno a dokonce ví jaké! Tak to jsem fakt nechápala. Moc lidí tohle neví. Začala vyzvídat… 🙂 (ženská zvědavost :). Ale pak jsem musela už odejít.
 
Takto nadšená a dostatečně povzbuzená jsem se vydala podat žádost o řidičský průkaz s novým jménem.
 
Pamatuji si, jak jsem po pár letech na úřadě začala trpět tzv. formulářovou slepotou 🙂
Byly kolonky, které jsem vůbec nevnímala. Pokud klient přišel s vyplnou žádostí, registrovala jsem pouze, zda je políčko vyplněné či ne. Obsah už jsem nevnímala.
 
A tak mě napadlo něco zkusit.
 
Žádost o řidičák se nedá stáhnout. Je na papíře předepsané tloušťky, protože se potom zpracovává strojově. To jsem se dočetla. Jde o žádost ve formátu A4, kde je spousta údajů na přední i zadní straně. Na přední straně je u jména taková malinkatá pidikolonka skoro mikropísmem, která ovšem mezi datem narození a státním občanstvím zcela zaniká. Ona se totiž jako jediná nevyplňuje, ale škrtá to, co není pravda.
 
Škrtla jsem tedy muž a nechala (správné) žena.
 
Když jsem vešla na úřad, čekárna byla prázdná. Vzala jsem si číslo a rychle ještě běžela pro druhou žádost a začala jí vyplňovat pro případ, že by měla úřednice nějaký problém…
 
Stihla jsem ale vyplnit jen jméno, příjmení, rodné číslo a už mě volali.
 
Dala jsem jim tam tedy tu svojí „ženskou“ žádost, zaplatila 50 Kč (narozdíl od změny občanky je změna řidičáku zpoplatněná, to aby Ministerstvo dopravy mělo dost peněz na opravu našich silnic, které potom vypadají tak hezky, jak je známe 🙂 a čekala.
 
Úřednice jela svým ostřížím zrakem po všech nevyplněných kolonkách, zkontrolovala si jméno s rodným číslem podle občanky (náhradního dokladu s neutrálním jménem – protože novou ještě nemám), dala si tam milión razítek a řekla mi, že si za 14 dní můžu přijít pro řidičák…
 
Teď jsou tři možnosti:
1) buď mi za 14 dní žádný řidičák nevydají a budu si muset podat žádost novou
2) za 14 dní mi řidičák vydají, ale bude tam pohlaví opraveno na „muž“
3) projde to 🙂
 
Ne že to na mě prásknete! :)))
Mě se tak líbilo to aspoň zkusit. Měla jsem připravený doklad o potvrzení diagnózy od prof. Weisse a věřila jsem tomu, že bych jí tak dokonale zmátla, že by tam to „žena“ nechala. Podle jména v neutrální podobě totiž neví, jestli jsem MtF nebo FtM 🙂
Dá se to ale zjistit podle rodného čísla.
Takže to nejspíš vypadá na variantu č. 2 :/
 
Ale zase si říkám, že pokud se žádosti opravdu zpracovávají strojově… a ta úřednice jí orazítkovala, přijala a pustila dál…? 🙂 Že ten stroj nebude posuzovat, jestli jsem správně muž nebo žena. Je mu to jedno (bezva věc tyhle stroje :).
 
Když já bych už chtěla být tak žena!
 
Pak jsem letěla na občanky. Tentokrát jsem šla ještě k jiné paní, než v předchozích dvou případech a ta byla moc příjemná. Ptala se mě, zda může použít mou původní fotku z občanky, kterou jsem si pořizovala před měsícem. Ale usoudila sama, že bude lepší mě vyfotit znovu 🙂 Měla jsem totiž ten svůj holčičí účes a byla oblečená žensky (i když kalhoty, svetr a bundu). Jen náušničky mi chyběly. Rodinný stav „rozvedený“ jsem tam uvést odmítla a zdůvodnila jsem to tím, že mi nevadí ten fakt, ale to, že jde o mužský tvar tohoto slova 🙂
 
Při podání žádosti o řidičák jsem se snažila mluvit v neutrální formě. Nepoužívat ani mužský ani ženský rod. Např. místo „změnila jsem si jméno“ jsem řekla „mám změněné jméno“… to abych jí dokonale zmátla.
 
U občanek mi ale jednou ulítla věta v mužském rodě. Asi proto, že měla na náhradním dokladu napsáno mé staré mužské jméno a mě bylo jasné, že to neokecám.
Strašně se těším, až se zbavím toho starého jména na dokladech. Takhle mě to pořád přiřazuje na tu stranu, ke které nepatřím.
 
Při focení jsem se trochu usmála, měla dobrou náladu a s napětím očekávala, jaký můj vyděšený výraz mi na obrazovce ukáže. Žádná katastrofa se nekonala. Ta fotka je hezčí než na řidičáku 🙂 (To ty vlasy a lehce namalované oči).
 
Super. Za tři týdny bude občanka, za dva řidičák.
 
Už se na ně moc těším.
 
 
Mimochodem ten Turek, co se mě zeptal, zda jsem „ladyboy“ mi na mou otázku, co mě prozradilo, odepsal (anglicky):
„Rád tě poznávám! 🙂 Můžeš mi dát svůj skype?“ (Tyhle nelogické odpovědi miluju 🙂
 
No chápete to?
Takže jsem to řešila úplně zbytečně.
 
Tím, že jsem byla dnes poprvé v práci v ženském účesu s namalovanýma očima jsem „posunula“ určitou hranici vnímání mých kolegů a kolegyň. Vždy je nejtěžší ten první den.
Je to jako když se ostříháte a přijdete do práce s úplně novým účesem. První den si toho každý všimne. Druhý den už o tom nikdo neví…
 
Druhý den je zítra. Můžu „přitvrdit“, ale ještě jsem dnes nebyla ve výrobě a ve skladu, takže tam své „poprvé“ musím ještě absolvovat. A pak to zase posunu o kousíček dál.
 
Tohle mě vážně baví.
Hrozně jsem se těšila, jak takhle ráno přijdu do práce. I kdyby si nikdo ničeho nevšiml, byla bych z toho všeho nadšená, protože jsem se sama cítila dobře.
 
Jíťa říkala, že tenhle účes rozhodně ano.
Čekala jsem na moment, kdy půjdou vlasy zastrčit za ouško 7 měsíců…
Jak to asi bude vypadat za dalších 7 měsíců? 🙂

22 Comments

  • Lucka

    no ještě něco napíšu´´na to tu ty komentáře jsou ne´´. možná se mi to jen zdá, ale okolí daleko huř bere když tě vzhledově nemuže zařadit do M nebo F, je to pro ně nový druh. pokud budeš vypadat pro okolí žensky, tak tě tak začnou brát bez ohledu na pohlaví. no určitě se výjimky najdou. PS. sice jsem ti poslala víc mejlu než jsem slíbila hihi, a asi se ti to nebude chtít číst. tak se zeptám i tady, doufám že to nebude vadit. jak jsi dokázala že máš už tak pěkné poprsí.dík. Lucka

  • Tereza

    Ano, kdysi jsem tu o tom i psala, že lidský mozek potřebuje jasně identifikovatelného jedincem, jinak je zmatený a neví, kam tě má zařadit. Buď M nebo F. To mezi je pak problém 🙂

  • Lucka

    já myslela že tě budou brát jako ženu u přátel nebo lidí kteří tě znají, u cizích je to jasné. PS no trochu zklamala, ty to zjištovat ani nemáš  zapotřebí. podle statistik je to zhruba jek píšeš. čím později se začne tím bývají výsledky horší.

  • Tereza

    To ses dočetla na internetu, že čím později se začne, tím bývají výsledky horší. Ale praxe se občas liší (stačí se podívat na videa těch starších žen, jak dobře dopadly). Jakékoliv hormony jsou pořád jenom chemie. A jakákoliv chemie musí fungovat na každý organismus.

  • Majti

    Ahoj to jsi mě Terezko uklidnila při mém věku… taky je pravda že většina nás má už od mládí určité dispozice ať už tvoje větší prsa nebo ty problémi z holením já třeba nejsem skoro vůbec chlupatá po těle. mám uzoučký prsty a citlivá na prsou jsem byla vždy. Ono jde taky o to jak se tělu chce a tobě též, mozek je velkej šéf.

  • Lucka

    jo na internetu. ale je pravda že podle videí to vypadá, že tělo začne na sobě po hormonech pracovat jakoby znovu a zgruntu a i celkově omládne, takže možná to co píšou není tak uplně pravda. já teda musím holit hodně, ale postavu jsem měla odjakživa spíš jako holka, což mi občas i říkaly´´štíhlá, užší pas a širší boky´´. a Terko ukazováček mám taky delší než prsteníček hihi. poslala jsem ti v prvním emailu i nějaké mé fotky ´´samozřejmě slušné že´´ abych nebyla jen anonym. beru jakoukoly kritiku pozitivně,tak se podívej a kritizuj prosím. abych věděla co zlepšovat. dík Lucka

  • Lucka

    [5]: ahoj Majti. tak ruce mám taky hodně štíhlé a ženské, i ženské v práci mi říkají jak mám pěkné, upravené a ženské ruce, a že by se měly stydět že je mám upravenější než ony a i nehty že mám přitom delší hihi.

  • Lucka

    Terko. na tu tvou zkušenost s Turkem a ladyboy ti odpovím. jsou muži kteří právě naše tipy žen vyhledávají, a už na to mají vycvičené oko, a protože jsi mu potvrdila že tuší správně ´´zeptala ses co tě prozradilo´´, měl zájem o seznámení. ale muže tě uklidnit že nešel najisto, jen to zkoušel, a možná se mnohokrát ten den netrefil. tak snad jsem tě uklidnila,a odpověděla za Turka chi chi.

  • Tereza

    Lucy, já vím, že tihle muži existují, co vyhledávají právě nás. A je jich poměrně dost 🙂 Ale mají smůlu, protože já jako někdo "mezi" zůstat nechci.

  • anita angelb

    ja nevim terezko proc delas z toho tolik .. jestli se nepletu  mas prsa , mas mysleni zenske ,beres hormony , si  na dobre ceste . nevim proc se tolik pozorujes a  sama radis nekde mezi  , potom  se nedivim  recem z venku . mas suprovy zazemi ,maminku , dcerku ,nevim proc si  stale nespokojena s tym co  mas , co bude o rok  , das plastiku rtu,protoze se ti nelibi ? mne do toho nic  no  jestli  nemas  toho dost  tak nevim . doufam ze to  meskonci jako obsese . vis jak  vypadam ja? jednou  nohu mam kratsi , znam poznamky – ty invalide , a co mam se zblaznit ? promin ze jsem tak zla ,mam te moc rada ,bude mi chybet  tvuj blog  kdyz predjdes na druhou stranu , no  nevim proc si  neustale snespokojena . nerikam ze se mas  usmivat jako slunce na hnojisti  no spomal prosim . budes zenska tak ci tak , neboj  leda ze by  hanka fifkova emigrovala .. jestli ti tohle tlucou kamaratky do hlavy  tak to neni ok . vim jses nedockava , no co maji rict  lide jako ja co jsou na venkove ?vim mas kamaradky z  vychodniho slovenska , no vis jaka je realita?.. tady  jenom  ti napisou , chci byt  zena a utecou do ceska , a   ja co bych si s nimi rada popsala ,popovidala a tak , muzu  ..

  • Tereza

    Ahoj Anito, tady můžeš reagovat každý, i ty tu máš otevřený prostor. Není se proč zlobit. Já samozřejmě nechci být někde mezi, ale je to fakt, který se prostě tenhle rok musí nějak překonat…i když jak říkáš, jsem žena a to je pravda. (Ale říkej to některému okolí 🙂

  • Míša N.

    Ahoj Anito.Jistým způsobem tě chápu já jsem s tím taky bojovala(32let) od 8.A než abych si něco udělala ta mjsem udělala velké rozhodnutí a jdu do toho.Kašlu,že mě odmítá rodina,že příjdu možná o práci,protože jsou tam takoví lidé o jakých ses zmínila.Dělám to pro sebe a pro své děti,protože tu chci být pro ně

  • Majti

    Míšo, a děláš moc dobře, já si do dneška vyčítám že jsem to neudělala dříve.Ale stále máme všechny čas si to užít, i kdyby to měla být jen chvilka, tak to za to stojí, a měli by jsme si vážit těch co nás mají rádi a čerpat z toho to pozitivní,a být tu pro ně.Také mám své problémy, každá je má, ale nechci to řešit zde, protože sem patří úcta, přátelství a povzbuzení, to je potřeba, a toho se tak málo dostává, a proto holky z vesela do toho.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.