otєrєzє.cz

The Danish Girl

Na některé věci se vyplatí počkat.
Úmysl natočit americký film The Danish Girl už sleduji od úplného začátku před mnoha a mnoha lety. Viděla jsem i kanadské divadelní představení.
Filmový projekt se několikrát zadrhl, přerušil, skončil a znovu začal a až dnes zveřejnila Gábinka na svém profilu informaci, že tento film půjde do kin. Konečně! Gabče moc děkuji, protože už teď se mám na co těšit.
 
Film je natočen na základě skutečné události – životního příběhu jedné z prvních (pro mě oficiálně první) transsexuálních žen, které podstoupily operaci pohlaví. Byla to Lily Elbe, o které jsem tu kdysi moc ráda napsala sáhodlouhý článek a vím o ní úplně všechno (jaké obrazy nakreslila, kde je kreslila, s kým je kreslila, na její hrob v Drážďanech chci položit kytičku, jak probíhala první operace pohlaví a že zemřela na nepřijetí orgánu, konkrétně vaječníků, které se nám dnes vůbec netransplantují, ale tehdy bylo vše v začátcích). Do jednoho z jejích obrazů (View of Capri) namalovaných na malebném italském ostrově Capri chci jednou vstoupit i já. Tím, že se tam vydám a vyfotím totožnou scenérii dvou žen s psíkem a mořem s palmami na pozadí.
Na tento článek o historii, který jsem si opravdu vychutnávala navazuje ještě článek Kryštof Kolumbus, ve kterém ještě jednou opěvuji obraz View of Capri, který jsem si svou atmosférou a osudem zamilovala.
 
Na film už se moc těším a tady je malá čerstvá ochutnávka zveřejněná před pěti dny:
 
 
Lili Elbe hraje skutečný muž – oskarový herec Eddie Redmayne a moc mu to jako Lili sluší. Což musím ocenit, protože herečky, které běžně ve filmech s touto tématikou ztvárňují transsexuální ženy nejsou přesvědčivé (ačkoli by v tom neměl být rozdíl) 🙂 Ale takhle je to hezčí.
 
Lili je moje srdcová záležitost a tím, že jsem několik dní zkoumala její život si připadám, jakoby to byla moje kamarádka.
 
 
Informace o filmu ze serveru refresher.cz:
 
Od posledného udeľovania zlatých sošiek už uplynula nejaká tá doba, ako však čas letí ďalej, začínajú sa oči celého sveta pomaličky upierať na tie najambicióznejšie snímky, ktoré by mohli najbližšie zabodovať a získať žiarivé ocenenie. V prvom rade si treba uvedomiť, že názory hodnotiacej akadémie a bežného jednotlivca sa často diametrálne odlišujú, a preto je veľmi bežné, že sme z výsledkov Oscarov sklamaní. Aj keď je na to ešte skoro, som však presvedčený, že by bolo obrovským prekvapením, keby medzi hlavnými uchádzačmi nefigurovala dráma s názvom The Danish Girl, ktorá sa nám dnes predstavuje úplne prvým trailerom. Okrem toho, že film vyzerá výborne, oscarový smrad je z neho cítiť na všetky smery. Pýtate sa prečo? Odpoveď sa skrýva v slovnom spojení skutočný príbeh, ktorého význam pre Akadémiu už určite poznáte.

 

Snímka je totiž inšpirovaná skutočným príbehom dánskeho maliara Einara Wegenera a jeho ženy, ktorý sa zaoberá otázkou: čo robiť, keď niekto, koho milujete, chce zmenu? Všetko začína v momente, keď Gerda Wegener (Alicia Vikander – Ex Machina, The Man from U.N.C.L.E.) požiada svojho manžela (Eddie Redmayne – Jupiter Ascending, The Theory of Everything), aby sa prezliekol za ženu. Jej modelka sa na dokončenie obrazu totiž nemohla dostaviť a Einar ako milujúci partner samozrejme súhlasil. Akonáhle si však oblečie dámske šaty, niečo sa v ňom zlomí, uvedomí si, že je v skutočnosti ženou a zatúži po zmene pohlavia. Práve takto začal jeden z najvášnivejších a najneobvyklejších milostných príbehov v období dvadsiateho storočia, kedy takýto ľudia často končili v ústavoch.

Režíruje Oscarom ocenený Tom Hooper (Les Misérables, The King’s Speech – najlepší film a réžia), scenár napísala Lucinda Coxon (Wild Target, The Heart of Me), o hudobnú zložku sa postará úžasný Alexandre Desplat (The Grand Budapest Hotel – Oscar za najlepšiu hudbu, The Imitation Game – nominácia) a okrem vyššie spomínanej švédskej krásky a oscarového Eddieho (The Theory of Everything – najlepší herec v hlavnej úlohe) sa vo filme objaví aj Ben Whishaw, Sebastian Koch, Amber Heard či Matthias Schoenaerts. Premiéra v amerických kinách je naplánovaná na 27. novembra 2015, my si však budeme musieť nezmyselne počkať až do 4. februára 2016. Čo si myslíte vy? Bude mať podľa vás The Danish Girl šancu pozbierať nejaké nominácie?

Oscarový Eddie Redmayne stvárni ďalšiu skutočnú postavu, tentoraz sa stane ženou v mužskom tele.

 
Já už tedy vím, co budu dělat ve čtvrtek

4. února 2016 🙂

 
(Proč na všechno hezké člověk čeká tak dlouho?)
Tak hlavně, že jsem se po těch letech příprav na tento film dočkala.
Ještě v říjnu 2014 jsem psala, že ve filmu bude hrát Nicole Kidman a partnerku Gwynet Paltrow, ale jsem nakonec moc ráda, že Lili nakonec ztvárnil právě Eddie Redmayne a vůbec došlo k několika zásadním změnám při natáčení.
 
Už teď se moc těším.
Jsem zvědavá, jestli tam zase půju sama…
Každopádně si musím vzít hodně kapesníčků.

3 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.