otєrєzє.cz

Vaše prsty prozradí, jestli jste žena nebo muž

Ponocuju.
Sice jsem unavená, ale nemůžu spát.
Manželka mi večer z ničeho nic řekla: „Už máš nějaký ten podnájem? Jestli ne, tak si ho hledám s malou já!“ Nechápu to. Dohodli jsme se, aby malá nemusela měnit prostředí, které má ráda a je tu zvyklá, že půjdu já. Prý kdo sežene první podnájem, tak jde. To je děs tohleto. No chtěla mě přitlačit, abych přitlačila já. Říkám jí, že mi pořád píšou, že jsem třetí v pořadí. To jí nezajímá…
 
Ozval se mi pán, co nabízí moooc hezký byteček v Děčíně, ale bude volný až za 2 měsíce 🙁
Včera jsem nemohla usnout, protože jsem přemýšlela, jak budu v novém nezařízeném podnájmu prát bez pračky? Uchovávat jídlo bez ledničky? Spát bez postele? Apod. Ale tenhle byt je zařízený. Všechno tam je! Ještě to musím promyslet.
 
Ale teď k tématu z nadpisu.
Ono se to ví už dávno, ale já na to teď narazila a líbí se mi to, tak to sem napíšu, ať si to můžete taky zkusit. Týká se to rozdílu velikosti ukazováčku a prsteníčku (především levé ruky) u mužů a u žen v závislosti na působení testosteronu v době embryonálního vývoje. Všude toho píšou mraky, ale nikde to není polopatě shrnuté, takže to sem shrnu já celkem asi ze šesti článků 🙂
 
 
Androgeny, přezdívané jako mužské hormony, mají u obratlovců na starost vývoj samčích vlastností. Nejvýznamnějším takovým hormonem je slavný testosteron, kterému mezi androgeny dělají společnost například DHT, čili dihydrotestosteron, Andro neboli androstenedion a také spousta anabolických steroidů, tolik oblíbených mezi sportovci. Androgeny ovlivňují vývoj samčích reprodukčních orgánů a spolu s nimi i vývoj druhotných pohlavních znaků, které dělají samce samci. Kromě fyzického vzhledu se androgeny výrazně podepisují i na chování svých majitelů.
 
 
Androgeny, tedy především testosteron, ovlivňují i jednu pozoruhodnou věc, která svého času vzbudila naprostý úžas. Už delší dobu se ví, že poměr délky druhého a čtvrtého prstu, významně souvisí s intenzitou, v jaké je embryo během svého účinkování v děloze vystaveno účinkům androgenů. Vysoká hladina androgenů vede k relativnímu prodloužení čtvrtého prstu – prsteníčku vůči druhému prstu – ukazováčku.
 
Poměr délky prstů se totiž během života už příliš nemění a až do smrti tak vypovídá o hormonálním prostředí, které rozhodovalo o vývoji toho kterého jedince.
 
 
Vědci to vysvětlují jako důsledek působení testosteronu a estrogenů na plod vyvíjející se v těle matky. Testosteron má pozitivní vliv na rozvoj oblastí mozku, které řídí prostorovou orientaci a početní dovednosti. Estrogeny zase přispívají k lepšímu rozvoji center řídících řečové schopnosti.
 
Oba hormony zároveň určují i růst prstů a jejich délku. Z délky prstů se tedy dá zpětně odvodit, v jakém hormonálním prostředí se dítě vyvíjelo jako plod a jak se díky tomu utvářela jeho mozková centra. Relativně dlouhý prsteníček prozrazuje silné účinky testosteronu a zároveň i převahu matematických schopností nad jazykovými. A naopak. Děti s relativně krátkými prsteníčky byly nadány spíše literárně než matematicky.
 
Ženy mají většinou prsteníček a ukazováček stejně dlouhý, nebo nepatrně menší.
 
O co více přesahuje délka ukazováčku délku prsteníčku, o to více jsme „typickou ženou“ s „typicky ženským“ myšlením a chováním. Muži mají poměr délek prstů většinou obrácený – prsteníček převyšuje ukazováček, který je kratší. Kromě prstů pak testosteron při vývoji samozřejmě ovlivnil i další věci – mimo jiné i utváření mozku.
 
S tím také souvisí, že čím delší je prsteníček v porovnání s ukazováčkem, tím více atraktivní je muž pro opačné pohlaví.
Podle expertů z Nottingham University ženy s delším prsteníčkem častěji trpí revmatoidní artritidou kolen.
U mužů, kteří mají naopak delší ukazováček, se častěji vyskytuje deprese a homosexualita. Což může být způsobeno působením většího množství estrogenu na mužský plod.
 
 
 
Pokud je prsteníček delší než ukazováček, je v těle mnoho mužského sexuálního hormonu testosteronu, u krátkého prsteníčku převládá ženský estrogen. Právě tyto hormony rozhodují o tom, zda osoba má více mužské či více ženské chování nezávisle na tom, jakého je pohlaví.
 
Muži s takovým „darem“ (delším prsteníčkem) jsou schopni nadprůměrného rozmnožování, jsou velmi potentní, ale i agresivní. U žen toto „hypermužství“ označuje schopnost prosadit se a zlepšuje smysl pro orientaci a lepší sportovní výkony. Bohužel naproti tomu snižuje plodnost. Kromě toho ženy s „mužskou rukou“ mají sklon k migréně a depresím.
 
Vědci dále zjistili, že ženy, které mají delší prsteníček než ukazováček, touží nejenom po dominanci v milostném životě, ale také inklinují často k nevěrám. Výsledky platí v podstatě i pro muže.
 
Ti, kdo mají prsteníček kratší než ukazováček nebo stejně dlouhý, si potrpí na mazlení a divoká dobrodružství erotiky jim nic moc neříkají. Jsou nudní, ale věrní.
 
Prostorové vnímání souvisí také s délkou prstů. Lidé, kteří mají delší prsteníček, ho mají dobře vyvinuté. Závisí to totiž na množství testosteronu. Plodnost naproti tomu patří ženám s delším ukazováčkem, ty mají v těle velké množství potřebného estrogenu.
 
Ve zdraví je dlouhý ukazováček také výhodnější. Oběťmi infarktu jsou nejčastěji muži s krátkými ukazováky. Mají slabou hormonální ochranu. Naproti tomu duševní zdraví mají lepší právě muži s krátkými ukazováky. Platí za to ale zvýšenou agresivitou.
 
 
 
Zdroj:
Science Daily 7.11. 2009, American Journal of Physical Anthropology online, Wikipedia (Androgens, Digit ratio), Studie British Royal Society, Studie University of Bath, Studie University of Liverpool
 
 
Můj komentář:
Moje levá ruka má prsteníček o něco menší než ukazováček, což by tedy mělo značit, že mám ženské chování a myšlení a byla (nebo pořád) jsem pod větším působením estrogenu než testosteronu.

Kdysi se to řešilo na jedné rodinné oslavě a všichni si ty prsty porovnávali. Já výsledek ukázat nechtěla, ale nakonec jsem musela a dost jsem se styděla 🙂 Mám prý „homosexuální“ sklony 🙂 Ale bylo mi jasné, že je to něčím jiným… 🙂

5 Comments

  • Tereza

    [3]: Co jsem měla možnost vyčíst z antropologie na internetu (protože žádnou antropoložku neznám), tak se sice řeší důvod rozdílné délky prstů (lepší úchop předmětů), ale není řešena pohlavní identita (ačkoli si troufám tvrdit, že už tehdy existovala – ale řešit 200.000 let před n.l. poruchu identity bych tedy nechtěla). I když – tehdy stejně měli všichni neandrtálci kolem pasu kožešinu, takže nikomu nepřišlo divné, že že se někdo z nich cítí být ženou. Jen musel jít lovit mamuta místo přípravy oběda v jeskyni. Uff.

  • Kristýna

    Myslím, že to je urban legend. To samý mi tvrdila tchýně, akorát že se podle toho pozná jestli je daná osoba keltského původu či nikoliv. Od té doby ji říkám Keltka. :-)

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.