otєrєzє.cz

Teorie o délce vztahu

Mám takovou teorii, že
šance na přežití a síla našeho vztahu s partnerem roste spolu s délkou doby,
po kterou jsme ho znali před začátkem takového vztahu.
 
Čas totiž prověřuje. A pokud zjistíte, že chodíte několik let kolem krásné slečny, která se vám těchto několik let líbí, že za celou tu dobu nemáte ani jednou pocit, že je hrozná, divná, trapná, nepřitažlivá… a pořád vás přitahuje, je to důkaz a záruka šťastného vztahu (pokud je to oboustranné). Prostě máte pocit, že s takovým člověkem byste mohl žít. Líbí se vám bez přestání. Ať je jaká je a v jakékoliv situaci. Je to ten nejvhodnější partner s nejmenší mírou kompromisů. Né teď ve chvíli, kdy se poprvé poznáváme a máme růžové brýle, ale teď po letech, kdy se pořád potkáváme… Stojí zato takového člověka oslovit. Co když to cítí stejně? Tenkrát jsem to před 12ti lety udělal a vyšlo to. Protože to několikaleté potkávání se bylo oboustranné…
 
Proto když se zamyslím nad tím, zda existuje v mém životě někdo, kdo se mi vlastně tzv. celoživotně líbí, pak zjistím, že nikdo takový VOLNÝ už není. Kromě mé manželky…
 
Pak nám nezbývá, než to risknout. A jít do vztahu s někým, s kým „to nemáme vyzkoušené“ – tyto své vlastní pocity a city k němu po velmi dlouhou dobu.
 
Na začátku je všechno růžové.
 
Už několikrát se mi stalo, že jsem poznal dívku, do které jsem se (jednostranně) zamiloval, ale po pár měsících (aniž bych vyvíjel jakoukoliv snahu o to získat jí) jsem přišel na to, že tohle prostě není ta pravá. A pak jsem si říkal, že je to dobře, že tyhle pocity mám. Je potřeba věřit svým pocitům. Protože tím jsem si ověřil, že šance na náš vztah je malá. Nebo větší, pokud zvýším míru svých kompromisů, což zase negativně snižuje hladinu štěstí ve vztahu.
 
V lásce přeci nemůže jít o kompromisy. V lásce má jít především o lásku…
 
Na druhou stranu to ale vyjít může. Určitě každý z nás zná páry, které se neznaly dlouho a teď jsou spolu šťastní. Prostě to vyšlo. Proto tahle teorie nejde použít univerzálně na všechny. Ale myslím, že je to určitý druh jistoty, který funguje.
 
Máte-li ve své blízkosti někoho, kdo se vám už několik let líbí, pak máte jistotu, že je to ten vhodný partner napořád…
Protože už se vám podařilo odprostit se od fyzické přitažlivosti (která je pořád velká) a vnímáte i ostatní stránky takového člověka.
 
Takže čím déle se znáte před tím, tím déle budete spolu potom.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.