otєrєzє.cz

Z čeho se vyrábějí hormony?

Přemýšleli jste někdy o tom, z čeho se vyrábějí hormony?
Z něčeho se přece vyrábět musí, když je tu tak vesele (některé z nás 🙂 polykáme.
 
Kdysi jsem takhle zjistila, že např. enzym laktáza, který chybí některým lidem ve střevech a trpí intolerancí laktózy, se vyrábí z kvasinek Kluyveromyces fragilis a Kluyveromyces lactis a také z hub rodu Aspergillus. (Aspergillus niger a Aspergillus oryzae, což jsou vřeckovýtrusné hub z řádu plesnivkotvarých).
Aspergillus niger – neboli česky Kropidlák černý je houba patřící mezi nejrozšířenější druhy rodu Aspergillus. Způsobuje chorobu nazývanou „černá plíseň“ na ovoci a zelenině, např. na hroznovém víně, cibuli nebo arašídech, a je častým kontaminantem potravin.
A ten český název se mi moc líbí 🙂
Tady je kluk jeden (je to kluk, když se jmenuje Kropidlák, to je jasné!):
 
Houbičky, houbičky… Aspergillus niger a její černé spóry
 
 
To už mi samo o sobě přišlo tehdy zajímavé a tak mě napadlo zjistit, kdo nebo co je tak zázračný, že vyrábí ženské pohlavní hormony 🙂 Že by taky nějaká houba?
Samozřejmě, že ženské pohlavní hormony umí vyrábět ženy 🙂 I od nich se dají pohlavní hormony izolovat – pokud je žena těhotná nejlépe v 4. – 7. měsíci a potom normálně použít.
Hned jsem si představila, jak těhotné ženy nosí do odběrových místností svou moč a dostávají za ní peníze 🙂
To se samozřejmě neděje.
 
Hledala jsem na internetu a na jednom českém rádoby strašně chytrém serveru (něco jako „Zachraňte zvířata“) bylo napsáno, že estrogen se získává z moči těhotných klisen.
Za prvé mi nepřijde odebírání moči těhotných klisen jako porušování jejich práv nebo zdraví a za druhé by mi to ani nevadilo.
Takže jsem pátrala dál a zjistila, že estradiol se do roku 1949 získával jedině z moči březích klisen. Pak se ale stalo něco moc zajímavého a chudinky klisničky už mohly čůrat zase hezky na pastvinách a ne do připravených nádob 🙂
 
V 30. a 40. letech minulého století se nezávisle na probíhajcích výzkumech zabýval pohlavními hormony Marker z Pensylvánské univerzity, kterému se podařilo z hlíz mexické rostliny yama (Dioscorea mexicana) izolovat hormon diosgenin, který zpracoval na progesteron.
Po kliknutí na obrázek se otevře brožura v angličtině věnovaná tomuto tématu.
 
Rosenkrantz prohloubil velkovýrobu progesteronu z diosgeninu a vyvinul ještě syntézu testosteronu z hlíz rostliny yama. V této době byly známy tři hormony, a to testosteron, progesteron a estradiol.
Ve 30 letech Inhoffen, který se zabýval výzkumem estrogenů ve farmaceutickém koncernu Schering, objevil androgenní molekulu. V roce 1951 se podařilo vyvinout chemikům ze Syntexu účinnější látku, která byla nazvána norethindron a bylo možné ji užívat perorálně. Od tohoto roku se pak datuje další rozvoj syntetických gestagenů, především pod vedením Pincuse z koncernu Djerassi. Pincus, nazývaným „duchovním otcem pilulky“ se svými kolegy objevil princip kombinovaného preparátu, který je vlastně dodnes základem nejrozšířenější antikoncepce. Zdokonalování tohoto původního schématu spočívalo především v postupném snižování dávek obsažených hormonů.
 
Androcur (který vesele polykáme každé ráno spolu s estradiolem)
V roce 1963 Hamadan, Neumann a Junkmann syntetizovali cyproteronacetát, gestagen se silně vyjádřeným antiandrogenním účinkem. Chemicky je cyproteronacetát derivátem 17 alfa-hydroxyprogesteronacetátu (Androcur® tbl.). Má ze všech gestagenů nesilnější antiandrogenní efekt, čemuž odpovídá výrazný inhibiční účinek na činnost mazových žláz. První kombinovaný přípravek s obsahem antiandrogenu – Diane® – byl v roce 1986 nahrazen přípravkem s redukovaným množstvím estrogenu – Diane® 35.
V Československu přišel na trh první přípravek kombinované hormonální antikoncepce v roce 1965 (Antigest®). Po roce 1990 se na našem trhu začalo objevovat široké spektrum těchto přípravků.
 
Mezi nejčastěji užívaný antiandrogen při léčbě akné a androgenních kožních příznaků patří výše jmenovaný cyproteronacetát (Androcur®). Je sám účinný při léčbě akné, ale pro zamezení poruch menstruačního cyklu a zajištění kontraceptivního účinku se kombinuje s estrogeny.
 
Dioscorea mexicana
Hezká kytička! Tu chci 🙂 Dosahuje výšky až 6 m, krásně se pne a spotřebuje 1/2 litru vody denně!
 
 
Hlízy Dioscorea mexicana (neboli: Giant Yam, Cabeza de negro, barbasco,
česky: Smldinec, mexický jam, ďáblův kořen, vzdušná brambora)
 
Marker se na podzim r. 1942 ve Veracruzu v Mexiku dohodl s Morenem (rodilým Mexičanem, který nemluvil anglicky), aby nasbíral a usušil asi 10 tun Cabeza de negro. V Mexico City našel muže s malým extraktorem, který extrahoval alkohol z kořenů a převáděl ho na sirup. Na oplátku za třetinu produktu se Marker v New Yorku domluvil s přítelem Normanem Applezweigem, aby mohl používat jeho laboratoř a převést sirup na progesteron.
Výsledkem z těchto 10 tun hlíz byly 3 kilogramy progesteronu v hodnotě 80 USD (dnes by to bylo 1680 Kč) za gram, což byla největší dávka progesteronu, která kdy byla vyrobena.
 
V laboratorních podmínkách se tedy převádí sloučeniny rostlinného původu (z rostlin Dioscorea mexicana a ze sojových bobů) do chemických molekul, které se shodují s látkami v lidském těle: 17-beta-estradiol, progesteron nebo testosteron, který pak může být vyráběn ve formě tablet, náplastí, krémů, gelů a injekčních aplikací.
 
Seznam rostlin a potravin, které obsahují fytoestrogeny (ženské pohlavní hormony přírodního původu):
 
sója luštinatá (nejbohatší zdroj)
(Při výrobě sójových párků, tofu nebo jogurtu se obsah fytoestrogenů sníží až desetkrát)
 
Červený jetel (Trifolium pratense)
 
Kručinka barvířská (Genista tinctoria)
 
Janovec metlatý (Sarothamnus scoparius)
 
klíčky vojtěšky (alfa-alfa)
 
Ploštičník hroznatý (Cimicifuga racemosa)
 
Dále v menší míře:
Žito
 
pivo 🙂
 
bourbon
 
rybíz
 
voda z kohoutku
(obsahuje zbytkové množství syntetických estrogenů, které nedokáží čističky vody odstranit – problém zejména v USA, kde na některých místech změnilo až 50 % rybích samců své pohlaví.
V ČR jsou koncentrace nižší. Platí, že čím hlubší vrt, tím menší koncentrace.)
 
Fytoestrogeny jsou v těle svou aktivitou 100 až 1000x slabší, než estradiol.
 
Substituční hormonální terapie (HRT) znatelně snižuje riziko úmrtí žen v postmenopauze na kardiovaskulární onemocnění (až o 50 %) a rovněž snižuje i celkovou úmrnost. Ovšem po zhruba 10 letech se vliv na celkovou úmrnost ztrácí, protože vzrůstá pravděpodobnost úmrtí na rakovinu prsu vyvolanou dlouhodobým působením HRT.
U mužů se předpokládá, že fytoestrogeny mohou mít protektivní účinek proti rakovně prostaty.
Pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty je snížena až na 50 %, je-li více než 5x týdně konzumováno tofu, jak prokázala japonská studie.
 
 
 
Co jsem tím chtěla říct? 🙂
No že ty z vás, které zatím nemají nebo nemohou mít syntetický estradiol si mohou dát k snídani rybíz, k obědu tofu a k večeři pivo a… bude vám při nejmenším určitě taky dobře 🙂
Já osobně si tedy zítra k večeři udělám tofu. Dávali nám ho už ve školní jídelně na střední škole a bylo jen pár jedinců, kteří ho nevraceli zpátky. Mně to chutnalo.
 
Zdroje:
http://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2005/04/07.pdf
http://ts.katja.cz/marker-degradation-creation-of-the-mexican-steroid-industry-by-russell-marker-commemorative-booklet.pdf
http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2002_05_03.pdf
http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2011/07/06.pdf
 
 
Včera mi udělala radost moje sestra. Když mě viděla, tak řekla: „Teda tobě ty vlasy už nějak narostly!“ 🙂
Jo, kromě ofinky už to začíná být krásně ženské 🙂 Ofinku nemám ještě ani k obočí, když jí natáhnu, ale krk a uši už vidět nejsou 🙂 Jenže já potřebuju tu ofinku… OFINKO, I MISS YOU!
To mě tak potěšilo. No a dnes jsem našla v poště dva moc milé vzkazy, kde mi zase lichotili kluci, ale tak hezkým a milým způsobem, že by to potěšilo každou holku…
A moc se mi líbila od jednoho z nich otázka: „Jaký je to pocit být tak krásnou ženou?“ 🙂
Ach bože. Zase se tu rozplývám a všechny včerejší starosti už jsem překonala, i když jsem na Kačenku myslela celý den a do hlavy mi i létaly myšlenky na mojí bývalou ženu. Chtěla bych mít všechno jako dřív – ale CHTĚLA BYCH U TOHO BÝT ŽENA…
 
O víkendu vezu mamku k tetě na Chomutovsko a měla jsem v plánu sukýnku, kozačky… má být zase krásně… jenže sobota je první den, kdy se nesmím oholit kvůli třetí proceduře laseru.
Zase mi to ty vousy všecko kazí. 🙁
Pořád mě ničí!
A tak ničím i já je.
Uvidíme, kdo vyhraje 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.