otєrєzє.cz

Boj s bankami

Druhá noční můra začíná narůstat do obřích rozměrů.
Že mám práci?
Pravidelný příjem, který bohatě stačí na pokrytí splátek?
Že jsem přes 15 let klientem své banky?
Všechny své předchozí půjčky jsem vždy splácel včas a vždy je bezproblémů splatil?
Že mám nejlepší bonitu, jakou mohu mít?
 
Moje banka (ČS) mi řekla, že historie splacených úvěrů jí nezajímá.
 
Má problém s mým pracovním poměrem na dobu určitou, přestože mám příslib, že bude prodloužen o 1 rok. Ale protože mám tedy bonitu č. 1, tak to prý zkusí na centrále, která povoluje výjimky, když jde tedy o to vypořádání manželů, které spěchá.
 
Zase někdo někde u stolu rozhodne o budoucnosti několika lidí.
 
Jenže když to zamítnou (dozvím se to během dvou dnů) a neuspěji v žádné bance, budu muset do nebankovního sektoru. Čili tam, kam se uchylují lidé v registrech dlužníků, bez příjmů, bez zaměstnání…
To je paradox.
 
ČSOB mi řekla, že by stačil spoludlužník, který bude mít pracovní poměr na dobu určitou alespoň na 1 rok (nebo neurčitou) a hned jak se i můj pracovní poměr prodlouží na 1 rok nebo na neurčitou, bude můj spoludlužník vyvázán ze závazku . Hypotéka mi bude tím pádem ale schválena. Nikoho takového ovšem neznám, takže mě napadla manželka. Zavolal jsem jí, jestli by nechtěla být spoludlužníkem svých vlastních peněz 🙂 Vůbec nevím, jestli to jde – dnes se na to zeptám.
 
FIO banka mě naprosto zklamala. V naší pobočce byla na dveřích cedulka „přijdu za 5 minut“. Bylo vidět, že je používaná často a skrz dveře jsem zjistil, že tam (podle počtu židlí a stolů), pracuje 1 zaměstnanec. Takže jsem na něj čekal, protože FIO všude hlásá, jak poskytuje super hypotéky bez poplatků za vedení a na internetu jsem si vyčetl, že řeší i majetkové vypořádání manželů po rozvodu apod. Po pěti minutách se mě ujal pán, který nebyl oblečený tak, jak býváme v bankách zvyklí do společenských kalhot, saka nebo košile, ale úplně normálně civilně. Na svetru měl cedulku „vedoucí pobočky“, tvářil se otráveně a když jsem mu řekl, že bych chtěl hypotéku, protože potřebuji koupit polovinu bytu, kterou vlastní manželka odpověděl mi, že „tohleto oni nedělají“. No comment.
 
Finanční poradkyně, se kterou jsem byl v kontaktu už od prosince a která mi radila, jaké všechny doklady budu potřebovat, co mám udělat atd. se mi v den, kdy měla zavolat (před 14 dny hned po zkušební době) přestala ozývat a nereaguje na žádné mé zprávy. Musel jsem jednat, takže jsem šel do mé banky, kde jsem si teprve musel sjednat schůzku a vše se takhle zdrželo 14 dní a manželka na mě tlačí… Snažím se. Někdo se přeci najít musí, kdo mi půjčí, když na to mám. Copak to nikoho nezajímá?
 
Co mě potěšilo bylo, že rozsudek o rozvodu, který banka chtěla a který jsem před pár měsíci vzteky roztrhal, mi soud vydal ihned na počkání a úplně zadarmo i s právní mocí! To se dneska nevidí 🙂
 
Zajímavý byl tzv. on-line odhad nemovitosti, který si moje banka dělala přes internet, kam se zadala spousta informací a vyskočila hodnota nemovitosti. Náš byt vyšel jen na 55% své ceny, za kterou jsme ho chtěli prodat! Za tuhle cenu se prodávají nerekonstruované byty na největším betonovém sídlišti. Náš byt je v lokalitě, která zvyšuje cenu bytu, ale tahle lokalita banku zase nezajímá.
 
Všechno se to zase komplikuje…
 
Potřebuju teď štěstí.
 
Možná bych měl jednodušší tu banku vykrást, než tohle…

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.