otєrєzє.cz

Základní etapy přeměny

Zase jsem chytřejší 🙂
Kéž bych stála už na konci…
 
Tohle jsem našla na http://www.transsexualita.cz/
 

Základní etapy léčby

 

Návštěva sexuologa

Úplně prvním krokem celé vaší léčby bude návštěva sexuologa (což vám ovšem nebrání na sobě pracovat i předem). Sexuolog je v ČR ústřední postavou v celém procesu změny pohlaví – navrhuje další kroky ve vaší léčbě, doporučuje další vyšetření, píše recepty pro hormonální terapii a doporučení ke komisi. Proto je třeba jeho výběr dobře zvážit. K návštěvě nepotřebujete žádná další doporučení, stačí se pouze objednat. Připravte se na to, že termín pravděpodobně dostanete až na dobu za několik týdnů (až měsíců). Při první návštěvě netřeba mít ostych ohledně svého vzhledu. Jakkoli někteří klienti přicházejí již ve stavu, kdy se prezentují jako příslušníci pohlaví, kterým se cítí, většina z nás na první návštěvu dorazí, tak jak jsme doposud vypadali v celém svém dosavadním životě.
Na vaší první schůzce vámi sexuolog seznámí a zeptá se, co vás k němu přivádí. Dohodnete se na užívaném oslovení a rodu. Nečekejte, že se toho během prvního sezení mnoho vyřeší, naopak je pravděpodobné, že než vám sexuolog navrhne další kroky (hormonální terapie, zkušenost reálného života, změna jména na neutrální), bude vás chtít podrobněji poznat na dalších sezeních. Samozřejmě, že váš vlastní aktivní přístup k řešení problému (např.coming out) mu značně ulehčí rozhodování. Sezení obvykle probíhají pravidelně každý měsíc až do termínu komise.

Návštěva psychologa

K potvrzení diagnózy je třeba dvou nezávislých posudků. Kromě vašeho sexuologa je tedy nutné vyšetření i dalším odborníkem, nejčastěji odborníkem z oblasti psycologie. Během vyšetření si s vámi psycholog promluví a vyplníte standardní osobnostní a inteligenční testy. V Praze se obvykle chodí za prof. Weissem ze Sexuologického ústavu, minimem jsou dvě návštěvy: jedna návštěva na samém začátku procesu, druhá před termínem komise, často vás však může chtít vidět ještě jednou před zahájením hormonální terapie.

Zkušenost reálného života, test reálného života (Real Life Experience – RLE, Real Life Test – RLT)

Možná to zní trochu hrozivě, ale nezoufejte, nakonec – je přesně to, co jste vždy chtěli. Postupně začnete žít ve všech oblastech svého života v té pohlavní roli, která je vám vlastní. Smyslem této fáze, je vyzkoušet si nanečisto, jak vám život v nové roli vyhovuje, dříve než podstoupíte nevratné zákroky. Většina rozumných sexuologů (v našichkontaktech jsou uvedeni pouze ti ‚rozumní‘), nevyžaduje zahájení RLE před nasazením hormonů (avšak k urychlení věcí to nikdy neuškodí).

Hormonální terapie (HRT)

Pokud vám sexuolog navrhne zahájení hormonální terapie (na základě vašich ‚pokroků‘, nejdříve však po třech měsících docházení), vystaví vám nejprve doporučení pro návštěvu internisty a endokrinologa (u FtM případně i gynekologa). Ti vám provedou běžná endokrinologická a interní vyšetření a na základě jejich výsledků vám sexuolog může začít psát recepty na hormonální preparáty. V případě zdravotních komplikací mohou být vyžadovány i další vyšetření. V nejhorším případě vám může být hormonální terapie nedoporučena, ale netřeba zbytečně trpět obavami, zpravidla se nějaká alternativa, ať již v lékové formě nebo v dávkování, nalezne. Je pravděpodobné, že u endokrinologa můžete na vyšetření čekat i několik měsíců.
Hormonální terapii (testosteron pro FtM, estrogeny a antiandrogeny pro MtF) je nutné užívat po zbytek celého života. HRT je dostupná pouze na recept, který vám do doby operace vystavuje sexuolog, po operaci si můžete nechat psát recepty i na endokrinologii nebo gynekologii (MtF)

Změna jména na neutrální

Na základě doporučení sexuologa vám na příslušné matrice (podle bydliště v době narození) vystaví rodný list na neutrální jméno (jedná se o správní řízení, takže vyřízení může pár dnů až týdnů trvat). S tímto rodným listem je možné si zažádat o nový občanský průkaz a všechny ostatní doklady. Vyřízení nového rodného listu a občanky by mělo být zdarma. Není zatím možné žádat o jiné rodné číslo či definitivní mužský či ženský tvar jména, pouze neutrální (pa)tvar! (např. Nikola Nováků, Robin Novotných).

Komise

Sexuolog vás ke komisi rozhodující o operačních zákrocích doporučí na základě dosavadního průběhu léčby a splnění určitých podmínek (v Praze: např. dvě nezávislá doporučení, 15 měsíců docházení k sexuologovi, 12 měsíců hormonální terapie, dlouhodobý život v příslušné roli, stav mimo manželství). Podepíšete žádost operativní změnu pohlaví a vyrozumění, že se jedná o zákrok trvalý a nevratný. V Praze se komise schází třikrát do roka (únor, květen a září), kromě vašeho sexuologa, tam sedí ještě právník, zástupce o.s. Transforum, další sexuolog nebo psychiatr a různí odborníci z dalších lékařských oborů. Osobní účast není podmníkou. V případě, že máte všechny požadavky splněny, jedná se (v Praze!) víceméně o pouhou formalitu, během několika minut zodpovíte členům komise pár otázek („Odkud jste? Co děláte? Co vaše rodina?“) a už jde na řadu zase někdo jiný. Rozhodnutí o vašem dalším osudu se dozvíte již na místě, do několika týdnů jej dostanete i písemně vyhotovené poštou a s tímto papírem již můžete jít neohroženě pod nůž!

Operace

Pokud máte rozhodnutí komise v ruce (a nebo doufáte, že vám v dohledné době přijde), můžete se objednat na vyšetření k operačnímu zákroku (viz kontakty – operatéři). U FtM se jedná o (ovario-)hysterektomii (odstranění dělohy, většinou kombinované s odnětím vaječníků), mastektomii (odstranění prsních žláz) a faloplastiku (vytvoření neopenisu). U MtF toto zahrnuje buď orchiektomii (odstranění varlat) nebo kompletní vaginoplastiku (vytvoření neovaginy a ženského zevního genitálu). Podle současné právní praxe postačuje ke změně právního pohlaví ‚trvalá ztráta reprodukční funkce‘, tj. hysterektomie u FtM a orchiektomie u MtF.

Změna rodného čísla a jména na konečný tvar

S propouštěcí zprávou si zajdete k sexuologovi. Ten vám vydá potvrzení se kterým si zajdete na vám příslušnou matriku, kde vám vystaví nový rodný list na definitivní variantu jména a nové rodné číslo. Rodné číslo přiděluje ministertvo vnitra, což může nějakou dobu trvat (řádově týdny). Změna není zpoplatněna. S novým rodným listem si požádáte o nový občanský průkaz a ostatní doklady.
A to je všechno, vítejte v novém životě, jak s ním naložíte, to už je na vás!

2 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.