otєrєzє.cz

Co se změnilo za posledních 90 let?

Co se změnilo za posledních téměř 90 let? Nebo kdo se změnil?
Přemýšlím nad tím a nemohu na to přijít. Podle mě nic a nikdo. Já, stejně jako Lili v roce 1929, toužila jsem neskutečně moc probudit se jednoho rána jako žena.
 
 
Něco se stát muselo, protože zatímco ve 20. letech 20. století se dostala medicína na takovou úroveň, že první transsexuální ženy a lékaři dostali odvahu provést první operace pohlaví, za což by nespíše tyto ženy v dávných dobách daly cokoliv (a já jsem na tom stejně), dnes je naše krásná snaživá a vyspělá země žalována za zmrzačování těl transsexuálů a jejich nucenou sterilizaci.
 
Jak to bude vypadat za dalších 90 let, to si raději ani netroufám odhadnout.
 
Vůbec jsem se do tohoto tématu nechtěla pouštět, jenže aktivita některých pár drobných jedinců došla tak daleko, že to přesahuje všechny meze a je smutné dívat se na to, kam Česko směřuje a úvodní obrázek jsem nosila v hlavě už pár měsíců, takže musel ven 🙂 Trochu jsem si do tohoto tématu rýpla už vloni na podzim, kdy jsem psala o Chile a Dánsku v článku „Svobodná volba věku.“ A už to máme doma!
 
V současné době totiž Česká republika (na úrovni ministerstev, konkrétně Ministerstva vnitra, neboť to na něj Ministerstvo zdravotnictví fikaně přehodilo) řeší na nátlak těchto pár jedinců dvě tak trošku související věci:
1) žalobu za zmrzačování těl transsexuálů a nucenou sterilizaci
2) možnost změny úředního pohlaví pouhou žádostí na úřadě, jako je to v Chile nebo v Dánsku
 
Psala jsem tu o tom už několikrát, že podstata poruchy identity je jednoduchá. Cítíte se být ženou. Nic složitějšího v tom není. A pokud se cítíte být dlouhodobě žena, pak jste žena. Pokud ne, tak žena nejste a není třeba se bát zmrzačení svého těla.
 
Takovéto ženy ještě začátkem 20. století nejspíš trpěly a nesly si svůj těžký balvan celý život, než se objevilo pár doktorů, kteří vyslyšeli naši ukrutnou touhu a změnili dějiny. Jak jsem jim za to vděčná! Tehdy i tyto ženy byly nesmírně vděčné za to, že je někdo zbavil těla, které jim nepatřilo.
 
Ve skutečnosti to platí pořád, protože ženy opravdu nechtějí mít svůj penis (už zase to tu musím opakovat) a kdo si myslí, že ano, je nejspíš psychopat nebo k tomu má jiné zvrhlé úmysly. (Nebo není žena. 😉 Opět jednoduchá varianta. (Jakou motivaci má biožena chtít mít penis (a nebýt FtM)? Jaké jí z toho plynou výhody?)
 
 
Nepočítám tedy transsexuální ženy, které nemohou podstoupit operaci pohlaví ze zdravotních důvodů, ale po pravdě – takovou jsem poznala v životě jen jednu. Byla odmítnuta, protože byla nakažena virem HIV. Takže se nakonec provedla alespoň orchiektomie a k úřední změně pohlaví dojít mohlo. V dokladech má tedy F s tím, že je žena, ačkoli vlastně ženské genitálie nemá, jen splnila podmínku zastavení reprodukční schopnosti. Kdyby mohla, dotáhla by to do konce. Pokud nejste nemocní na smrt, jde to.
 
Není nutné rekonstruovat celý genitál. (Záleží na tom, co chceme.) Ale opravdu nevím o ženě (bio i trans), která by ženský genitál nechtěla (jo jasně, občas se objeví biologická ženská, která si chce na pár dní vyzkoušet, jaké to je mít penis, ale to opravdu není tento případ). Zkrátka ženy penis nemají a hlavně: ani ho mít nechtějí. Né, nechtějí. (Je libo provést výzkum na 3000 bioženách? 🙂 Není problém. Nebo jaké množství je tedy potřeba jako věrohodný vzorek? 🙂 Ve skutečnosti to ani není potřeba dokazovat, protože není komu… Těch pár křičících jedinců, kteří tvrdí, že ženy chtějí penis, je tak málo, že jde vlastně jen o statisticky nepodstatnou odchylku 🙂
Tvrdí-li tedy někdo, že ženy penis mají, není ženou. Může to být FtM muž – jeden z aktivistů, který má na svědomí všechny ty zvláštní požadavky na Českou republiku, která chudák jenom sedí, kouká a přemýšlí, co s tím, protože o tom vůbec nic neví.
 
Aktivita, která je nyní vyvíjena na tuhle naší Česku republiku, aby umožnila změnu úředního pohlaví pouhou žádostí, vyšla z řad tří FtM mužů, kteří nechtějí řešit své ženské genitálie, které nejdou vidět a přesto požadují úřední změnu pohlaví.
Ona je ta situace u kluků totiž dost odlišná od holek, takže je to u nich pochopitelné, jenže aplikuje-li se tento požadavek na holky, je to nesmysl.
 
Kluci většinou na rekonstrukci penisu nechodí. Je totiž oproti holkám neporovnatelně složitější s nejistými výsledky. Zatímco holky mají vše plně funkční během jedné dvou operací a výsledky jsou skvělé, klukům prostě semeníky nikdo nevyrobí, k ejakulaci nikdy nedojde, orgasmus tak tedy u FtM kluků probíhá původním ženským způsobem drážděním klitorisu a erekce (pokud je vyřešena velmi krkolomným způsobem použitím svalu, kdy se (zjednodušeně řečeno) zatnutím stehenních svalů prostě postaví), to je skoro mistrovský chirurgický výkon hodný umělce. (I tak se ale provádí.)
 
Pokud Česká republika přijme jako jedna z prvních zemí (po Chile a Dánsku) možnost změny pohlaví pouze na základě žádosti, těšme se na ženy s penisy, budeme je potkávat běžně ve společných sprchách, v tělocvičnách, v šatnách a budeme také potkávat těhotné muže. Nikdo už nebude řešit hormony, sexuology, vzhled, ženství a mužství, protože těmto lidem bude stačit F nebo M v občance, budou po nás chtít, abychom je oslovovali správně (což chápu), ale bude to těžké a pro mě prostě ženy s penisem nejsou ženy. Ať si třeba rozhádám polovinu Zeměkoule, je mi to jedno. Nechci žít ve světě žen s penisy. Ne proto, že bych byla homofobní, ale proto, že jim nevěřím, že ženami jsou. Možná bych se měla začít bát projít parkem, aby mě třeba nějaká „žena“ neznásilnila. A už přestanu říkat mé dcerce, že pokud se někdy někde ztratí, ať si vždy říká o pomoc a oslovuje jen ženy… Slova jako žena, muž, dívka, chlapec, ztratí zcela svůj význam. Ach jo. Ženy už nebudou ženy a muži muži…
(Né, tak tohle jsou katastrofické scénáře – masivní výskyt žen s penisem opravdu nehrozí (ale budou tu). Jen jsem té situace tak trošku využila k zamyšlení.)
 
Kluci tuto aktivitu vyvinuli proto, že pro ně je jednoduché žít už mnohdy i před přeměnou v dané mužské roli a podmínka nucené operace pohlaví jim vše jen komplikuje. Proto tedy jaksi chápu jejich snahu, ale je neaplikovatelná na holky, kterým operace nekomplikuje vůbec nic, protože jí masivně chtějí a vyžadují a nemají důvod jí nechtít.
 
Až si tihle FtM kluci změní úředně pohlaví, dostanou mužské rodné číslo, budou i nadále nechodit na gyndu (to ani náhodou!) a nebudou řešit operativně své pohlaví, protože není vidět, ale jakmile přijde nějaký ženský zdravotní problém související třeba s vaječníky, na gyndě nelze vykázat výkon na mužské rodné číslo.
 
Vůbec nic takového se neřeší. Ti, co o tom nic neví, jen poslouchají. Sexuologové od toho dávají ruce pryč, protože s nimi se do budoucna už nepočítá a tak se nejspíš zase něco schválí a až pak dodatečně se zjistí, jaký to byl kapitální nesmysl 🙂
 
 
Nikdy jsem proti současnému systému, kterým jsem celým prošla, neprotestovala. Věděla jsem, co mě čeká, se vším jsem počítala, souhlasila a těšila se, až dojdu na konec. Nikdy bych nechtěla být ženou s penisem, protože to nebylo mé tělo a prosila jsem lékaře, aby mě ho zbavili. Nikdy bych nechtěla úřední F a ženské rodné číslo, kdybych vypadala jako Rumcajs a nikdy bych své okolí nenutila do toho, aby mě, vousatou ošklivou nevímco, někdo oslovoval v ženském rodě jen proto, že tvrdím, že jsem žena. A už vůbec jsem si nikdy nestěžovala, že někdo zmrzačil mé tělo. Stalo se to, co jsem chtěla a po čem jsem toužila. A i ta cesta samotná stála zato.
 
Tak co tady tedy obhajuju? No nic. Rozhodne se to i bez nás. Jen vyjadřuji svůj názor a vyvolávám diskusi (myšleno ve společnosti, ne tady tu jako vždy zvrhlou pod článkem).
 
Tento nový způsob přeměny-nepřeměny zdá se mi poněkud nešťastným.
 
 
 
(K tématu žen s penisem se hezky vyjádřila i Vlasta na svém blogu.)

81 Comments

  • masek

    Argument, že u kluků nepůjde na M rodné číslo nepude operovat vaječníky je sice hezký. Ale to by u holek nešla řešit už teď nedejbože rakovina prostaty. Ano bez testosteronu je to riziko zanedbatelné. Pokud berou i po operaci Androcur a ještě jim neodešli játra, tak je to skoro nula. Nicméně úplná nula to není. To se dá řešit elegantněji. Např. konečně zavedením bezvýznamového identifikátoru místo RČ. To není moc silný argument. Raději bych věnoval energii na to, že se na M číslo nepředepisuje hrazený estrogen. Kterej je nutnou podmínkou léčby. A to ještě doktoři nepřišli na to, že když za 90 let nebyli schopný napsat oficiální indikaci estrogenu pro TS. Tak musí na každý recept vyznačit, že se jedná o off-label use a hlásit to na SUKL. jinak je to správní delikt za 300 000,-

  • Tereza

    [1]: Ano, snahy o zrušení rodných čísel v ČR již proběhly, neprošlo to. Identifikátorem mělo být takové šílené číslo důchodového pojištění, který už každý také máme jedinečné a nevyjadřuje pohlaví.

  • Tereza

    [1]: K té Caitlyn Jenner – máš pravdu, že jsem na jednu skupinu holek, které nemohou mít operaci zapomněla – jsou to ty, které ve své zemi prostě na operaci nemají peníze, ale to neznamená, že jsou s tím spokojené. I ony nechtějí penis, jen si nemohou dovolit finančně to vyřešit.

  • bluemoon

    V čr je ze všech zaměstnanců třetina úředníků. Podle mého by se tihle zakomplexovaný ksind šimlové měli povyházet a svět by byl o to jednodušší. Takhle na změnu pohlaví zaměstnáme dalších sto, který nám a ostatním budou mluvit do života.

  • masek

    [3]: Bez peněz, ve finančních problémech je další skupina. V ČR je to formálně "zadarmo", ty "ostatní" náklady stejně mohou pro část populace být likvidační.

  • Pai Mu Tan

    Na někoho, kdo se tak těší toleranci většiny populace, mi přijde, že tenhle článek je hrozně netolerantní. A ten poslední obrázek s citátem to naprosto dorazil a celému vyznění článku protiřečí.

  • stefania

    Brazilie Peru a Latin Amerika ziju krasne shemale maji plastiku obliceje zvetseni prsa ale dole maji penis pri tom su krasne nez bio zena .Nechapu.Taky si myslim ze zena ma byt zena.A zena penis nema Neco si myslim ti ktery nechavaji penis tak to asi chteji pouzivat aj pri sexu su aj aktivny aj padivny.Podle mne k

  • Tereza

    [7]: Snažím se jen pochopit důvody, proč chce mít někdo penis a současně statut ženy. To si podle mě protiřečí. Pokud chce být shemale, pak ok, jsem shemale, ale ať netvrdí (stejně jako většina travesťáků tvrdí, jak jsou transky, to je asi nějaká móda), že je žena. Dost to mate okolí i mě.

  • Julie

    doufam ze si na tenhle svuj nechutnej transfobickej hejt vzpomenes, az ti bude nekdo vysvetlovat, jak zenam s XY chromozomy proste neveri, ze jsou zeny. a ze by mely mit zakazanej pristup na damsky zachody, protoze by tam mohly nekoho znasilnit.

  • Michal

    [15]: Já to nevim, ale dokážu pochopit, že k tomu může mít různý motivace. Který já nemusím chápat, ale měl bych je akceptovat, protože do toho co chce nebo nechce mít mezi nohama mi nic není.

  • Julie

    [19]: no a co, tak jim ten penis nevadi tolik jako vadil tobe. po tom nikomu vubec nic neni, leda lidem se kterymi maji sex. povazovat je za muze a nepriznat jim zenske doklady, pokud jako zeny ziji, je transfobie.

  • Ezechiel 2517

    [21]: Akorát, že XX žena penis nesežene ani kdyby ho  ho chtěla. (njn SRY gen se může nakopírivat na X). To je argument typu, která žena by chtěla žít s hrbem.

  • Julie

    predstav si, ze bys pred operaci nekoho z nedbalosti zabila a sla do vezeni. jako zena s penisem. nejspis by te nejdriv znasilnili a pak bys byla nafurt na samotce (coz je prakticky muceni). zaslouzi si lide, kteri se operace boji, takove riziko?

  • Michal

    [24]: No vidíš, takže jak napsala Julie stejně jako ty hodláš nerespektovat něčí pohlaví na základě toho že si nechá původní orgán.. tak po světě běhá spousta takových, kteří nerespektují tvou ženskou identitu na základě toho že pořád jsi geneticky XY.. vždyť je to to stejný.

  • Michal

    [26]: Já mám úplně inverzní starosti než MtF, takže se o ženy, které mají penis a o to proč ho chtějí nebo nechtějí fakt nezajímám. To, že takovou neznám já nebo ty nijak neodporuje tvrzení, že takové zřejmě na světě jsou. Tak si je najdi a vyptej se jich, když tě to tak zajímá.

  • masek

    [26]:To už jsem psal. A kde jí chcete vzít. Možná u intersexuality by se našli zajímavější věci, než žena s penisem. Ale to aby jste opravdu začala plánovat let na Mars. Když nechcete potkává na záchodech nic, než vagíny. btw jaké WC jste užívala před SRS?

  • Lenka

    Ostatně, když se mi někdy kolem 18.roku dostala do rukou knížka transsexualita, tak to byla i operace, co mě vyděsila. V knížce pomalu nebyla dána možnost – nechtít operaci. Je tak nějak šíleně napsaná celá.

  • Viktor

    Chápu to tedy správně, že byste nechtěla žít ve světě se sebou samou před operací, a že samu sebe před operací ani za ženu nepovažujete? Transgender ženy v

  • Julie

    to je hezoucky. cis zeny muzou obcas po vlastnim penisu touzit (a nahrazovat si ho treba temi pripinaky, kdyz na to dostanou chut) a jejich zenskost to nijak nepopira, protoze maji vaginu.

  • Julie

    [44]: opet: je ti po tom prd. jak je kdo ne/stastnej se svejma genitaliema a vyhodama a nevyhodama potencialnich chirurgickejch uprav SE TE NIJAK NETYKA. je to v jejich kalhotach. je to jejich soukroma zalezitost.

  • Michal

    [34]: Ale jistěže transsexuál může být rodič, ale NE ve svým původním pohlaví. To pak zase podle mýho pohledu není transsexuál. Jestliže někomu vadí jeho pohlaví až tak, že je schopen sexu a plození dětí v původní roli..? No tak co chce, zase tolik evidentně netrpí.

  • lavidawn

    Terezko, ty jsi tomu zase dala 🙂 Sdílím s tebou tvůj názor. Buď se cítím a chci být holka naplno (byť bohužel bez vaječníků) a nebo nechci, pak hold budu muset přežít i bez úřední změny. Opravdu bych to bez operace neschvalovala. Možná nechat zavést do občanek pomlčku do kolonky pohlaví a neutrální rodné čísla, ale víc fakt nechtějte… Jednou se tomu říká pohlaví, tak by tomu mělo odpovídat 🙂

  • Pai Mu Tan

    Jakožto bio žena jsem se snažila žít do situace, že se narodím stejně hezká jako teď, akorát s penisem. Opravdu poctivě, byla to vážně propracovaná vizualizace a konstrukce celého příběhu. Došla jsem k tomu, že bych si ho nechala že tří hlavních důvodů:

  • Tereza

    [53]: Ano, já jsem tomu dala – ale jen impuls, kterého se chytlo pár holek, co téma článku nepochopilo a diskusi začaly vést jiným směrem – k transfobii proti VŠEM MtF holkám, které mají penis, které prý někdo označuje jako shemale, já to ale nebyla. Já jen řekla, že nechci žít ve světě, kde ženy mají penis. Neřekla jsem, že holky, které jsou před operací, nejsou ženy. Jsou moc pěknými ženami a nikdy jsem je ani jinak, než jako ženy, nevmímala, stejně tak se vnímají ony, přestože mají penis, protože ten rozdíl je v tom, že po něm netouží. Zamyšlení mělo být nad motivací ženy, proč chce penis, tzn. proč usiluje o to mít penis. Ne o těch, co ho mají, ale bojí se operace. Ne o těch, co vyčkávají, ale kdyby se mávlo kouzelným proutkem a mohly by mít ženský genitál, tak na to kývnou. Je to o těhch, co nekývnou, protože ženský genitál nechtějí. Otázka tedy zněla, kdo je takový člověk? Je žena jen proto, že se za ní prohlašuje?

  • Tereza

    Nepíšu články jen proto, aby se líbily všem. Ráda a bez strachu vyjadřuji svůj názor a nebojím se reakcí, vždycky mám svou hlavu. Diskusi jsem očekávala, emoce taky, tak ať se o tom mluví.

  • masek

    [58]: Úvodní obrázek. No dát si jako ilustraci svého názoru hollywoodský film. nevím nakolik se drží skutečnosti, když jedna z jeho hlavních postav nikdy neexistovala. A k ilustraci oponentů vybrat zmalovaného chlapa.

  • masek

    [57]: Ale mi se nebavíme o ženách které penis neměli a chtěli ho. Bavíme se o ženách, které ho ho získali při výrobě a nějak se na něj adaptovali. Jestli ho v děloze chtěli fakt nevím.

  • Anonym :-)

    [27]: To mě pobavilo. Zkusila jsem si představit, že do vězení půjde nepřeoperovaný muž, prezentující se jako žena s vysněným F v občance a tudíž půjde do ženského oddělení. Co asi udělá jeho/její penis s ostatními uvězněnými ženami? Ne, raději si to ani představovat nebudu. :-)

  • lavidawn

    [11]: Michale, to jsi opravdu tak netolerantní a hnusný na všechny v okolí? Já moc nechápu, jak člověk s F64.0 může brát sebe, ale popírat identitu někoho druhého.

  • lavidawn

    Chtěla bych jen říct, že na jednu stranu by bylo fajn, aby lidé, kteří se již cítí ve své fázi plně spokojeni, tak mohli zůstat a třeba se jim i změnili doklady, ale opravdu, ono to rozdělení na pohlaví existuje z určitých důvodů. Vždyť by se pak nemusely dělit toalety, šatny na bazénech a jinde, no prostě nic… Chce to nějaký lepší nápad.

  • Ezechiel 2517

    [65]: Tyhle případy se dají ve světě i dohledat. Že MTF pre-OP musely odlifrovat z ženské basy, protože se příliš spřátelila s vězeňkyněmi (nepsali, že ony byly proti ;)).

  • Michal

    [67]: Pro mě je zase netolerance to, když tu někdo vykřikuje jak jemu pomohlo tohle, tak to tak je správně pro všechny a ještě napíše, že lidi co by si nechali původní orgán a změnili doklady nerespektuje jako ženy/muže, ale jako chlapy s F nebo ženský s M.

  • Michal

    [69]: No přece proto, že stávající "systém" pomohl pár jednotlivcům a ti už zapomněli jak těžký bylo dosáhnout svýho cíle. Ostatní můžou klidně chcípnout, když nechtějí to co oni.

  • Lenka

    [53]:"le do fáze nenávisti mě dohnalo až okolí, protože nebýt toho, co tam mám, tak mě nikdo nenamlouvá, že jsem něco jiného než tak, jak se sama cítím. Ale ani předtím jsem to tam nechtěla."

  • lavidawn

    Občas někteří čtou jen to, co chtějí nebo spíš… jak chtějí :D A očividně některé hormony umí vyvolávat agresy 😛 Promiň, už se nezlob. Trošku to řeš s klidem, chlape 🙂

  • janis

    Dnešní "Lili" možná posouvají problematiku TS lidí dál a třeba i snižují nechvalně vysoké procento sebevražd u TS lidí… nicméně po přečtění téhle diskuze mam dojem, že nejlepší metoda jak vyřešit svůj problém, je si ustřelit hlavu…

  • Markétka

    Když čtu o tom, jak holky třeba z USA nemají peníze na hormony, protože jim pojišťovna nic nehradí nebo ani žádnou pro jistotu nemají, nebo jak je zabíjejí kluci po rande, protože "jsou v šoku", nebo jak nemají vlastně ani na tu operaci, ať v USA nebo v Thajsku, nestačím se divit a lituju je.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.