otєrєzє.cz

Mýtus tranství

Prosím vás, nepodléhejte dojmu, že jít do přeměny a být trans znamená, že musíte celému světu říct, že trans jste a očekávat, že takové vás svět přijme. Že to ani jinak nejde. Že se musíte scházet s transkomunitou, že musíte chodit do průvodů, že budete navěky věků pro všechny trans, protože ta nálepka z vás nejde odlepit a život tak bude stát za nic.


To, za co bojují trans aktivisté z trans organizací je v pořádku pro trans osoby, které se jako trans vnímají. To může, ale také nemusí být váš případ.

Je jen a pouze na vás, jak se svým životem naložíte. Být trans znamená, že se za to nemusíte stydět, můžete to vykřikovat do světa a očekávat, že vás svět přijme, ale stejně tak to znamená, že to po přeměně nikomu nikdy říct nemusíte (protože se jako trans nevnímáte / protože se vnímáte jako muž nebo žena) a svět vás také bude za ženu nebo muže mít. Tu nálepku „trans“ můžete ze sebe odlepit jen vy. Nikdo jiný to za vás neudělá a tuhle nálepku není povinnost nosit. Jde totiž sundat. Světu bude dlouho trvat, než tu nálepku začne přijímat či nevnímat. Tuhle nálepku vymyslela tato společnost, aby odlišila osoby, které o sobě tvrdí, že se narodily do špatného těla. Tím nás automaticky řadí do skupiny „trans“, ale já to vidím jinak. Z mého pohledu jsem trans nikdy nebyla. Můj mozek a část zodpovědná za moji identitu mi pouze a stále říká, že jsem žena. Vždyť proto jsem šla do přeměny.

Vnímám pozitivně, že se o transgender tématech otevřeně mluví na veřejnosti, že se demonstruje, bojuje za práva a podporuje ty, kteří podporu potřebují. I já ráda každého takového individuálně podpořím. Myslím si ale, že je tu také spousta transgender osob, které po ničem takovém netouží, žádnou zvláštní extra podporu nevyžadují a ke svému štěstí potřebují jen žít zkrátka jako muž nebo žena, mít partnera/partnerku a řešit věci, které by řešil, kdyby se do správného těla už narodil. (No jasně, že i tato možnost existuje! Dokonce i vy můžete mít partnera, který vás bude brát jako ženu, a ne jako trans. Jen se o této možnosti téměř nikdy nemluví. Protože o ní nemá kdo mluvit, protože kdo je trans, je trans, ale kdo je žena, nestoupne si před dav nebo televizní obrazovku a neřekne: „Tak podivejte se. Já se narodila do chlapského těla a teď mám ženské. A koukejte, jaký si žiju spokojený život. Jak si užívám svého ženství!

To by měla slečna hned po spokojenosti. Tak trochu podle vzoru „jednou trans, navždy trans„.

Je třeba položit si otázku, co vlastně chcete. Nic není univerzálně špatné nebo dobré. Co je dobré pro vás, je dobré. Chcete-li chtít uznání a nosit transparenty, dělejte to. Je to pro vás dobré.

Chcete-li, aby vás jako ženu vnímalo celé okolí, včetně blízké partnerovy rodiny, chcete-li žít svůj život jako každá jiná žena, která se do ženského těla narodila, o které si každý myslí, že se jako žena skutečně narodila, dělejte to. Je to pro vás dobré.

A nebojte se. 🙂

Přihlásit se ke svému „tranství“ je možné, ale není to nutné k tomu, abyste po přeměně nemohli žít vysněným životem „obyčejného“ člověka, i když se na nás všude valí, že to nelze. Že to nelze je mýtus.

Valí se to na mě odevšad. Transparenty, průvody, demonstrace, podpůrné akce. Zahraniční trans aktivisté na mě křičí z obrazovky a vztekají se, že je svět nebere jako ženy nebo muže. Že je svět šikanuje. Že nemají uznání jako trans.

To je smutné, ale vždycky jsem měla možnost nést transparent, nebo být divačkou na kraji chodníku…

Záleží na vás, co z toho si vyberete.

Jsem hrdá, že jsem žena. A tenhle blog je můj soukromý maličký „Woman Pride“.

Já nikdy ambice nosit nálepku „trans“ a hrdě ji vystavovat s očekáváním, že mě takto společnost přijme, neměla a ani mít nebudu.

Už když jsem se narodila, byla jsem ženou…

Stejně tak jí můžete být i vy.

21 Comments

  • ABSOLUTNÍ REZIGNACE NA POHLAVÍ

    Nesouhlasím. Protože každá trans žena nemůže žít klidný spokojený plnohodnotný život i když třeba moc chce, a to zejména pokud je na trans ženě poznat že je trans žena (od přírody maskuliní hardware a hlas, a léčba to jaksi nezvládá moc pořešit), nebo to lze po jistém čase na trans ženě vysledovat / vydedukovat či zjistit (např. na pracovišti), a nebo se to zkrátka mezi lidmi ví, že se jedná o ženu s neodlepitelným cejchem „TRANS ŽENA“. Už jen psaní tohoto, přivádí sebevražedné myšlenky.

  • ABSOLUTNÍ REZIGNACE NA POHLAVÍ

    [2] Ale proč o těchto trans ženách nemluvíš/ nepíšeš? Proč je ignorovat? Ignorace je nejhorší způsob. Takové trans ženy tu jsou (zoufalé, vystrašené, rezignované, znechucené se svým statutem, se svým výsledkem) a jistě jich není málo, může to být klidně polovina všech trans žen v tomto státě.

  • Tereza

    [3] To jsi mi právě nahrála, Šárko. To není pravda. Tohle je přesně ten mýtus, o kterém píšu. O těchto ženách, které zmiňuješ, píše právě každý. Čteme o nich všude, vidíme je všude, řešíme je všichni. Společnost se je snaží přijmout, ony se zase snaží, aby je přijímala společnost. (Což je vpořádku.) Ale nikdo nemluví o skupině, na kterou ráda použiju stejný termín jako ty, a kterých „jistě není málo, může to být klidně polovina všech trans žen v tomto státě“. Jenže tím, že se o nich nemluví, může člověk, který stojí před přeměnou dojít k závěru, že on nikdy ženou, o které tak sní, nebude. Že bude navěky věků řešit, zda ho tato společnost přijme. O této skupině žen, které ženami jsou, se ani mluvit nemůže, jelikož nejsou vidět. A to je vpořádku. O nich se ani nikdy mluvit nebude. Já o nich ale napsat chtěla, protože tento článek je určený přesně (a jenom) těm holkám, které ten sen stát se ženou mají, ale jsou masírovány informacemi z veřejnosti a okolí, které je dostatečně nemotivuje, nebo dokonce nemotivuje vůbec. Nemusí to tak být. Jsou tu ženy po přeměně, které jsou šťastné a ženami tak, jak si to vždycky představovaly.

  • ABSOLUTNÍ REZIGNACE NA POHLAVÍ

    Ještě přídavek. Je tady nátlak na trans ženy Protože ty nesplnitelné, a těžko splnitelné požadavky česká společnost klade a vyžaduje po trans ženách, být za absolutně perfektní ženy, nejlepe nerozeznatelne od cis zen, aby tak vypadali, mluvili , chovali se tak. Špatné, nehorázné, neoprávněné předsudky, stereotypy, představy o ženství mají češi zadřené bohužel pod kůži. 😮😐😥🤨😣😪😝 Pokud žena něco nesplňuje , např. vypadá dost maskulině, nema ženský hlas, má penis, atd. Tak je českou společností okamžitě odsouzena a vyvrzena na úplný okraj společnost. Toto je právě ten primitivismus, nepochopení, buranstvi, které v buranistánu s nízkou mentalitou panují.

  • Tereza

    [6] Ty ses měla, Šárko, narodit do Ománu, Ruska nebo na Slovensko. Vůbec si to Česko – jednu z nejlepších zemí pro přeměnu na světě – nezasloužíš. Vidíš vše neobjektivně a zcela zahleděná do sebe. V příštím životě tě posílám (ať nejsem úplně hnusná, takže jenom) do Ruska, ať zjistíš, jak je v Česku dobře.

  • ABSOLUTNÍ REZIGNACE NA POHLAVÍ

    Na výsledek tranzice, a život v této zemi po tranzici jako trans žena, mám zkrátka mnohem větší nároky nežli ty. To je ten zásadní rozdíl mezi mnou a tebou.

  • ABSOLUTNÍ REZIGNACE NA POHLAVÍ

    Mýtus tranství tak jak jsi ho ve své hlavě zplodila a popsala neexistuje. Skutečnost je prostá a taková, že to jak současná společnost na nahlíží na trans lidi, tak to trans identitám / trans lidem akorát komplikuje a negativně ovlivňuje život.

  • Tereza

    [14] Možná bys měla konečně začít být míň trans a víc tou ženou. 😉 Chápu, že po přijetí společností touží také translidé, kteří se jako trans (a ostatní skupiny) identifikují, ale co vím z vlastní zkušenosti, že čím míň jsem postupem času byla trans a víc ženou, tím menší problém se mnou ta společnost měla. Respektive společnost se mnou problém neměla nikdy ani jako trans, ale teď se jako žena cítím mnohem lépe já, protože nečekám, že na mě někde za rohem vybafne nějaký homofob s nožem. (Což je mimochodem naprosto zcestná radikální představa poměrně hojně zažitá v myslích úplně všech, ale to je opravdu extrém, který jsem osobně nikdy nezažila. Jen jsem o něm kdysi četla, že se to stalo v Latinské Americe, což je ale také oblast s nejvyšší kriminalitou a počtem vražd na světě. Tady akorát co vím zmlátili v baru Tores.) Řekla bych, že čím více si transholka stěžuje na chování společnosti, tím více je středem pozornosti a ta společnost má pak jasnější cíl, do kterého se může strefovat.

  • ABSOLUTNÍ REZIGNACE NA POHLAVÍ

    V situaci ve které se nacházím, to jest s daným limitujícím výsledkem tranzice a dále v sociálním prostředí a v teritoriu ve kterém existuji, nedokáži a zkrátka nemohu být spokojena a být TA vysmátá transka, která bude psát ultrarůžové blogy, vysmáté 🙂 statusy, atd. , o tom pohodovém výsledku tranzice MtF a pohodovém životě po tranzici Se svým tělem, vzhledem, hlasem, které nejsou po té podstoupené tranzici tak potřebně ženské jak bych si představovala, chtěla a potřebovala ke své existenci, s tím nelze být spokojena. Plus za další lidé z okoli a z minulosti, a v místě bydliště jsou stále blízko mě a to mě nedělá vůbec dobře, to bych se vždy nejraději zahrabala 100 metrů pod zem nežli je potkávat. To je blok, to se nedá ani posat, a nelze se kvůli tomu socializovat a být mezi lidmi. Sama se sebou vydžím, ale vydžet s těmi lidmi, s tím vědomím „kdo jsem já“ (pro společnost jen podřadný tvor) a jak vypadám a mluvím to je pro mě šílenství. Jsem zhnusena svojí podstatou. Z toho nelze uniknout. Museli by dát můj mozek do takového těla, které je dle mých představ a potřeb, což samozřejmě není možné.

  • Johanka

    [18] Tak nejste spokojena. Víme to, neumusíte nám to neustále opakovat třikrát za den. Osobně si – mohu-li soudit podle vaší prezentace na webu – myslím, že vaše okolí s vámi nemá problém kvůli tomu, že jste trans, nýbrž kvůli tomu, že jste jednoduše nesnesitelná.

  • ABSOLUTNÍ REZIGNACE NA POHLAVÍ

    A ještě k těm slavným trans ajťačkám 😀 Padla kosa na kámen. Nedávno psali v Hospodářských Novinách, že mezi IT zaměstnanci je drtivé zastoupení mužů 98%. Dedukce: To asi znamená. že ty dvě procenta žen které pracují jako IT ajťačky, pokrývají právě tedy ty transky MtF, to znamená dříve muži, a teď dělají ty 2 procenta v celkovém skóre > coby trans ženy 😀 Jasná věc, IT technik, IT programátor to je přeci úplně typicky ženská práce 😀 Samozřejmě, že muži a samozřejmě i ty transky MtF se přátelí a sžívají se více s počítačem nežli biocisženy 😀

  • ABSOLUTNÍ REZIGNACE NA POHLAVÍ

    [19] Nesnesitelné jste právě vy transky ultrarůžovky. Žijete svoje životy ve lži, intrikujete a ještě si dovolujete pohrdat těmi, kterým výsledky tranzic a pochybný podmíněný systém tranzic tady v této zemi nevyhovuje.

  • Tereza

    [23] Já myslím, že to už stačilo, Šárko. Toto není tvůj blog, ale můj. Chceš-li tak intenzivně upozorňovat na všechny nespravedlnosti tohoto světa i tvého života, založ si blog svůj, jak jsem ti již mnohokrát i několik let zpátky doporučila a přestaň parazitovat na ostatních lidech, které ti dělá radost vytáčet. Tady jsem ti už prostoru dala zase po dlouhé době až až. A to jen proto, abych si nechala nahrát a mohla to okomentovat. Čímž dnes moje zábava s tebou končí, takže si ulov zase někoho jiného.

  • bluemoon

    Můžeme být skvělými ženami a žít si skvělé životy, ale proč si nepřiznat, že translidé před přeměnou a hlavně v době přeměny jsou zrovna ti nejzranitelnější, dokonce víc než zbytek LGB lidí? Jenom protože si někdo, na koho narazíme, může léčit mindráky? A proč se pak celý život obávat toho, že to někdo pozná nebo zjistí, když to někteří berou v poho? Sama víš, jaké to bylo vylézt z té ulity a začít to řešit. Ten strach, který jsme na začátku měly, byl občas oprávněnej a pokud nám to dopadlo dobře, měly bychom být právě ti, kteří budou odsuzovat nesnášenlivé projevy, protože víme, že to jde i jinak a mohly jsme(měly jsme to štěstí) žít v poporujícím prostředí. Proč to třeba neulehčit dětem a dospívajícím? https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2937914-sexuologove-pribyva-zaku-kteri-meni-pohlavi-skoly-si-s-nimi-ale-casto-nevi-rady Proč někomu ničit život kvůli tomu, že ho nechceme respektovat? To je bizar. Společnost by se měla naučit žít s vědomím, že tu jsou lidé jako my, kteří budou přecházet a chodit na ty záchody podle toho, jak se cítí a že to nikomu nevadilo, víme samy. Že tu byly, jsou a budou translidé, kteří budou přecházet a budou zároveň rodiči nebo jednou budou chtít být rodiči atd., protože své děti milujeme a stejně jako všichni ostatní milujeme i své partnery případně manžely a manželky, se kterými se nechceme pokaždé rozvádět. Že nemusíme být nutně všichni hetero. Že chceme být oslovováni podle toho, co je nám bližší navzdory některým pokusům o to, že je stále dost lidí,kteří to nechtějí respektovat, i když jako muži opravdu nevypadáme a ani nemluvíme. Tohle nejsou požadavky, které by rozvracely společnost a ničily heteronormativní manželství, která se stejně rozpadají kvůli jiným malichernostem a být trangender vlastně ani o ničem jiném není.

  • Kristina

    Terko je to napsané přesně – kdo chce být transžena / transmuž nechť si tak je. Pokud cítíte, že to byla přechodná fáze tak jste žena / muž. A jestli to někdo nechce pochopit, tak je to jeho problém.

  • Anita angelb

    Jestli máš odvahu prosím O zveřejnění.. Buď rada že ses 5℅ jelikož Cesko je ráj zdánlivé , Tolerantní homofobie.. 66 ℅ toleruje když ses 6 Km od lidí. Ať si to. Nechaj doma atd. Nevíš co je to fobie. Málo ses ji dotknula. Bud rada!!! A vše nej k jménu 15 10 ..terkooo😀😁😂

  • Sára

    Zrovna tu latinskou Ameriku bych nezlehčovala. Průměrný věk dožití transžen je tam cca 35 let. Může za to poměrně stejnou měrou AIDS a násilí. Nejvyšší je samozřejmě poměr homicid v San Salvadoru, který ho má obecně nejvyšší na světě, ale i tak je u transžen o dva řády vyšší než v obecné populaci.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.