otєrєzє.cz

Hrdinky radí

Ještě bych se chtěla vrátit k „Hrdinkám mého života„.
Na konci každého rozhovoru s TS ženou se jich Monika ptá na otázku:
 
„Co bys vzkázala nebo doporučila ostatním dívkám s poruchou identity?“
 
Jak jsem zjistila, ty vzkazy jsou tak motivační, emotivní, silné a mají tak velkou moc, že jich sem pár napíšu. Snad budou inspirací i pro někoho z vás. I kdyby jen pro jednoho… Nejsou to tedy po dlouhé době jen slova z mé hlavy, ale slova žen, které ví, o čem mluví a mluví za ně zkušenosti. Všechny mají jedno společné – získaná svoboda a odhozená maska je tím nejúžasnějším momentem jejich života.
 
Tak třeba:
 
Fernanda, Dánsko, původně z Guatemaly – první transsexuální osoba, která získala v Dánsku azyl:
Chtěla bych říci všem z nás, že si musíme najít místo, kde se cítíme dobře a jsme sami sebou. Prolomit všechny stereotypy. Pokusme se bojovat o naše místo v tomto světě. Nevěřím ve slovo „porucha“, protože si myslím, že dovedeme být překrásné a dokonalé. Takové jsme. Buďte opatrní. Naše životy mají větší hodnotu, než si někdy myslíme. Pojďme společně přežít.
 
Jennifer, USA, transgender aktivistka a automobilový technik:
Neděláte nic špatného tím, když vyjádříte, kým jste! Musíte vyhledat odborníky, kteří znají lidi jako vy a požádejte je o pomoc. Oni jsou schopni vás pochopit po všech stránkách. Tohle z vás nikdy jen tak natrvalo nezmizí. Pokud ano (natrvalo), pak nejste transsexuál. Vyhledejte osoby v podobné situaci, které máte nablízku a mluvte s nimi. Uvidíte, že nejste sami! Přeji vám to nejlepší, ať už se rozhodnete projevit svou vlastní identitu nebo ne. Může to být těžká cesta, ale může to být také velmi obohacující a úžasná cesta, po které jste kdy v životě vůbec šli!
 
Rebecca, Velká Británie, herečka, hlasová terapeutka, zaměstnankyně BBC2:
Za prvé bych ráda citovala Douglase Adamse: Nepropadejte panice. Nejste sami! Nejste první a nebudete poslední. Podívejte se zpátky 20 let, kolika lidem se pomohlo. Buďte sami sebou. Pokuste se přijmout vlastní identitu nejprve ve své mysli (ačkoli to může trvat dlouho – stejně jako u mě – chce to nějaký čas, tohle není závod), potom zjistíte, že není důležité, co si lidé myslí nebo co říkají a opravdu na tom nezáleží. Potom můžete začít řešit tělesnou stránku věci, pokud máte pocit, že je to nutné. Někteří se do toho pustí rychle, jiní vyčkávají nebo se drží zpátky z jakéhokoliv důvodu, ale to hlavní, co tím chci říct je, že jakmile je zmírněn vnitřní zmatek ve vaší hlavě, mohou následovat další změny zcela přirozeným způsobem. Usmívejte se. Alespoň jednou denně na svůj obraz v zrcadle. Úsměv je také skvělý způsob, jak prolomit bariéry.
 
Denise, USA, transgender aktivistka, podnikatelka, U.S. Navy veteránka, bývalá boxerka:
Mohu jen doporučit najít si dobrého terapeuta. Když u mě proběhl první coming out, začala jsem si zvykat na radost. Místo genderové dysforie jsem měla genderovou euforii. Opravdu jsem to tak cítila – euforii! Chcete-li se konečně osvobodit a mít radost ze života, aby váš život získal smysl, přestaňte se trápit v mužském těle. Ale i já jsem potřebovala radu. I když mě během přeměny několikrát vyhrkly slzy a měla jsem obavy (což k tomu nevyhnutelně patří), můj terapeut mi vždy pomohl vyhnout se sebedestruktivním myšlenkám.
 
Allison, USA, transgender aktivistka, ředitelka Institutu pro lidská práva:
Za prvé a především věřte sami sobě. Nesnažte se nasazovat si masku, kterou po vás chtějí média, přátelé, rodina nebo veřejnost. Strávili jsme už tolik let s falešnou maskou, za kterou jsme schovávali své krásné pravé já stvořené přírodou. Postavte se tváří v tvář nepřízni osudu. Jsme jedinečně krásná a talentovaná skupina jednotlivců a i když se může zdát, že nebudeme mít dostatek sil na tento boj, jsme jedni z nejsilnějších lidí, jaké jsem kdy potkala. Porucha pohlavní identity je vážná věc, která se ale se správnou podporou, léčbou a péčí sama o sebe může překonat a můžete se stát jedním z nejúžasnějších lidí, kteří kdy žili. Nikdy o tom nepochybujte! Hledejte podporu kdekoliv. Pomůže vám v přijetí vlastní identity, zvýšení sebevědomí a získání svobody. Budete tím, kým skutečně jste.
 
Gerri, USA, transgender aktivistka, řidička kamiónu:
Porucha pohlavní identity je skutečná věc. Není to něco, co samo zmizí. A už vůbec ne s přibývajícím věkem. Může to být stále silnější a silnější. Přijměte svou identitu a užívejte si jí! Transgender lidé mají možnost vyzkoušet si život obou pohlaví. A začněte teď hned, abyste byli co nejdříve těmi, kým doopravdy jste.
 
Melissa, USA, transgender aktivistka, profesorka, právnička:
Nejste sami a nikdy nebudete! Ano, můžete ztratit všechno, ale stojí to za to. Stojí za to žít svůj život takové, jaké doopravdy jste, aniž byste musely něco předstírat! V naší komunitě získáte mnoho přátel. Žádné dvě přeměny nejsou stejné. Každý jsme vyjímečný i v rámci naší malé komunity. Kdybych k tomu dostala šanci, udělala bych to znovu, protože teď mohu každý den prožít jako Melissa.
 
Renee, USA, podnikatelka:
Řekla bych každé z vás totéž:
Nikdy si nepodmiňujte štěstí. Jak jsem zjistila – štěstí je naše volba. Byla jsem tehdy v nejhorší fázi mého života – bez domova a bez prostředků – ale byla jsem šťastná.
Trpělivost – být úspěšný vyžaduje doktorát z trpělivosti. Všechno trvá déle, než si přejete. Ti, kteří vás milují, potřebují více času, aby vás přijali, práci trvá déle si najít, lásku je těžší potkat. Buďte trpěliví a odhodlaní!
Je to maraton – ne sprint. Přeměna trvá opravdu dlouho. Úspěch je definován kvalitou vašeho života po přeměně: váš pocit pohody, vašich přátel, vaší rodiny. Bude to dlouhá cesta, ale vychutnejte si ji – nebojujte proti ní. Staňte se řekou – ne lososem!
A neopouštějte svá zaměstnání.
 
Madi, Dánsko, transgender aktivistka:
Vím, jak je to těžké. Pečlivě vše promyslete a vytvořte si dobrý plán. Není snadné změnit své pohlaví – budete muset předvídat a překonávat potíže. A pokud tak nakonec učiníte – neuvízněte v transgender komunitě – to není dobré. Cílem vašeho přechodu je přejít na normální život.
 
Kristin, USA, herečka a nositelka několika vojenských vyznamenání:
Všechny jsme krásné a všechny si zasloužíme důstojnost a respekt. Držte hlavu nahoru a vydržte těžké časy, protože ty dobré se objeví už brzy.
 
Joanne, USA, (její výčet funkcí zabral půl stránky, takže vybírám např. konsultantka, výchovná poradkyně, soudkyně):
Joanne: Za prvé – chci vám všem říct, že vaše porucha identity nikdy nezmizí. Trvalo mi 65 let to přijmout! Pokuste se s tím něco udělat a nečekejte, až budete staré, jako já. Užívejte si svého ženství a nikdy NIKDY se nevzdávejte.
Vyžaduje to hodně odhodlání a plánování, abyste dosáhly úspěchu. Každý jsme jiný. To, co jsem udělala já, bylo správné pro mě. Chápu, že někteří z vás nemohou realizovat svou přeměnu z různých důvodů, ale já osobně jsem neměla jinou možnost. Zaplatila jsem obrovskou cenu za svůj přechod – finanční, fyzickou, emociální a sociální. Ale výsledek, kdy jsem rozkvetla, předčil i mé nejdivočejší představy.
U téhle přeměny jsem musela přidat obrázek pro všechny nevěřící, kdo si myslí, že ve věku 65 let se sebou není možné už nic udělat…
 
Midori, Turecko, počítačová inženýrka a zpěvačka z turecké televize:
Nebojte se. Vyhledejte profesionální pomoc a kontaktujte ihned lidi, jako jste vy. I když není pravda, že když je člověk členem komunity LGBT pak je automaticky dobrý člověk. Jako v jakémkoliv jiném společenství, i zde jsou dobří a špatní lidé. Pokuste se ptát těchto lidí a získávejte odpovědi na vaše otázky. Pochopíte, že nejste jediná dívka s touto poruchou identity. Největším vaším bohatstvím je vaše vzdělání a vaše znalosti. A také chci říct, že není nikdy pozdě. Je to vaše právo žít svůj život. Jinak se budete stále cítit sami, smutní a v depresi. Ačkoli to všechno je součástí tohoto procesu, ale na konci tunelu vás čeká světlo.
 
 
Atd. atd. 🙂
 
 
Já vím.
Můžeme vám to říkat věky, mohou vám to říkat tisíce zkušených žen, ale vždycky bude existovat nějaké to vaše „ale“…

15 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.