otєrєzє.cz

Když se u nás chlapi poperou

Měla jsem s Niki takovou zajímavou debatu. Říkala jsem jí, že se teď bojím víc chodit sama v noci ven, protože si myslím, že jako žena jsem snadnějším cílem silnějších mužů. Vím moc dobře, jaké to je, když se mě muž zmocní. Nemůžu vůbec absolutně nic. Nemůžu se ani pohnout. Nemůžu se bránit, protože to nejde. Jeho síla je několikanásobně větší, než ta moje. Jak bych se pak tedy mohla ubránit nějakému násilníkovi? Určitě bych to zkoušela, ale mám vůbec šanci? Vlastně už teď v noci sama ven nechodím nikdy, zatímco dříve mi to problém nedělalo. Kdo by přepadával chlapa, žejo?
 
Niki mi ale tvrdila opak. Že teď, jako žena, se bojí už méně! Což jsem nemohla pochopit. Prý proto, že většina mužů si troufne na muže, ale ženu spíš chrání. A také proto, že kluci se mezi sebou prostě perou. Jakoby si potřebovali pořád něco dokazovat.
Je pravda, že na intru se kluci pořád rvali. Pořád. Bylo to příšerné. Odcházela jsem z pokoje a nechtěla s tím mít nic společného. Naštěstí se mi vždycky tak nějak podařilo z podobných rvaček vyklouznout, protože jsem k nim nikdy nedávala žádnou záminku, i když oni si ty záminky často dávali sami. Kluci se rvali na základní škole, na střední škole, na nástavbě… jen na vysoké jsem je rvát neviděla, ale určitě se tam taky na koleji občas porvou. Tím jsem si jistá. Oni ten boj pod vlivem překypujícího množství testosteronu v těle prostě potřebují! Uf. Já chci na holčičí pokoj!
 
Neuměla jsem se rvát, neuměla jsem hrát fotbal, nevěděla jsem nic o spalovacích motorech ani o nějakém poháru pohárů (co je to za logiku?) nebo vlastně pohár vítězů pohárů (to jsem si teď našla na netu, protože mi to vrtalo hlavou a konečně jsem zjistila, co to je). Co zkusit někdy pohár vítězů pohárů vítězů pohárů? A pak vítězů pohárů vítězů pohárů vítězů pohárů? (Trošku nuda ne?) Proč si ti vítězové musí ještě něco dokazovat? Však už vyhráli, ne? Být víc vítěz než ti druzí vítězové. Já chci být pánem tohoto světa! A vesmíru!
No to je jedno. 🙂
 
Každopádně tato debata s Niki byla výzva.
 
Takže jsem sedla k počítači a našla si na Policejním prezidiu statistiky všech trestných činů podle pohlaví obětí za rok 2010.
 
Podle celkového počtu trestných činů se ženy mohou bát o 11 % méně, než muži.
 
Počet obětí trestných činů celkem
ženy 6635 47 %
muži 7478 53 %
celkem 14113 100 %
 
To bylo pro mě trochu překvapení. Vlastně by mělo být příjemné, ale přesto, že se teď můžu bát méně, protože mám jako žena o 11 % menší pravděpodobnost, že se stanu obětí trestného činu, se bojím víc.
 
Proč?
 
Důvodem jsou následky takového napadení, protože ty jsou v případě napadení ženy mnohem těžší, často celoživotní. Chlapi se poperou a ok, ale znásilněná žena je znásilněná už na celý život. Následky takového napadení ženy jsou tedy častěji fatálnější, než napadení muže.
 
Jak je to tedy s tou pravděpodobností 11 %, díky které se mohu jako žena bát méně, než jako muž?
 
Vytvořila jsem tabulku, ve které jsou uvedeny vybrané trestné činy, ze které jsem ještě vytáhla údaje za různé typy těchto trestných činů, především ty násilné, protože o ty mi šlo.
A vyšlo mi, že není 11 % jako 11 % a už vůbec ne ve prospěch žen.
 
Zdroj: Policejní prezidium, Zjištěné oběti trestných činů na území České republiky v roce 2010
 
 
Vraždy
Pravděpodobnost, že se žena stane obětí vraždy je o 16 % nižší, než že se obětí stane muž.
 
Loupeže
Pravděpodobnost, že se žena stane obětí loupeže je v celkovém počtu loupeží o 3 % vyšší, než že se obětí stane muž. Pokud odečteme loupeže provedené ve finančních institucích, kde je za přepážkou až 70 % žen, pravděpodobnost, že bude žena oloupena například na ulici je pouze o 2 % nižší, než že bude oloupen muž.
Takže co se loupeží týče, jsou oběťmi ženy i muži skoro nastejno. Není to tak, že žena je snadnějším objektem k oloupení, i když by se to tak mohlo zdát. (Že by ti loupežníci byli přeci jen občas ještě gentlemani? To je samozřejmě neomlouvá.)
 
Úmyslné ublížení na zdraví
Pravděpodobnost, že ženě bude ublíženo na zdraví je o 67 % nižší, než že bude ublíženo muži. To jsou právě ty rvačky. Většina chlapů uhodí chlapa, ale nikdy by neuhodili ženu.
 
Týrání
Pravděpodobnost, že žena bude týrána, je o 94 % vyšší, než že bude týrán muž.
To sice popírá předchozí větu, že většina chlapů ženu neuhodí, ale zde jde o muže, kteří právě tu ženu uhodí.
 
Sexuálně motivované trestné činy
Sexuálně motivované trestné činy celkem – pravděpodobnost jakéhokoliv sexuálního zneužití ženy je o 89 % vyšší, než muže. No jo, sex. To je panečku motivace. :-/
Z toho znásilnění: pravděpodobnost, že žena bude znásilněna je o 94 % vyšší, než že bude znásilněn muž (nejen ženou, ale také mužem především).
 
 
No a těch 11 % se jaksi rozplynulo kamsi. Je jen jediný trestný čin, kde mají muži razantně vyšší pravděpodobnost, že se jim přihodí a tím je právě rvačka (úmyslné ublížení na zdraví). Tak vysokou pravděpodobnost, jako mají ale ženy u týrání a sexuálně motivovaných trestných činů už pak však muži u žádného jiného násilného trestného činu nemají.
 
 
Zprůměrovala jsem tedy průměry (když vítězové pohárů můžou hrát ještě o další poháry 🙂 a vyšlo mi, že pravděpodobnost, kdy se žena stane obětí některého z vážných násilných trestných činů je v průměru o 36 % vyšší, než že se přihodí muži. Má na to ale vliv právě domácí násilí, které nikdo nevidí… Tam jsou chlapi děsní „machři“ a troufnou si i na slabšího.
 
Toto je článek o ženách-obětech.
Článek o ženách-pachatelkách je zde.
 

6 Comments

  • janis

    Hlavně aby nám to vydrželo. Do Evropy se hrnou davy muslimů, kteří těmi statistikami – když se dostanou až sem – nejspíš pěkně zamávají.

  • janis

    Kdesi jsem četla, že transgender lidi by islám měl údajně tolerovat, na rozdíl od homosexuality, která se trestá smrtí… no nevím, jenže i v naší společnosti většina lidí neřeší rozdíl mezi trans a gay – pro ně to všechno jsou prostě buzny. Vsadila bych se, že příchozí musla tohle rozlišovat nebudou ještě víc. Jak to asi dopadne, když hetero muslo sbalí transholku bez SRS, nevšimne si ani zbytku kluka v obličeji – všimne si až toho tam mezi nohama? Rázem je z toho homosexuální styk a za ten je smrt – on sám bude v průseru, a aby se nevyoutoval, mám dojem, že to vyřeší tak nějak po muslimsku.  Nebude si dokazovat že je heterosexuál, zato ukáže že je správný muslim. Light verze výše popsaného zde http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/142765-utok-v-dortmundu-tri-uprchlici-chteli-ukamenovat-transsexualy/

  • Elis

    Ahoj, našla jsem na internetu tvůj starší článek a potřebovala bych poradit. Jde o tento článek http://otereze.blog.cz/1403/co-s-tim-hlasem-ii-operace-hlasivek ale píšu sem, aby jsi si mého komentáře všimla. Co jsem četla, tak budeš mít dost znalostí v oblasti fonetiky a já mám opačný problém. Jsem žena a můj hlas je příliš děský, mluvím příliš jemně, opravdu jak malé děcko. Nemáš nějaké typy jak naopak hlas učinit hlubší, dospělejší? Děkuju, budu moc vděčná za jakoukoliv radu, život s tímto hlasem je velmi těžký :-(

  • Nikita Bretschneider

    Nejsem si jistá, zda je papírově možné, aby žena znásilnila muže. Jinými slovy, uholčičený muž skončí v jiné kategorii. Homosexuálů moc není, což by tak zhruba těm číslům odpovídalo. Tam imho bude 100% z definice toho trestného činu pokud vyloučím homosexuály.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.