Přeměny

Vášeň, soudnost a předsudek

Soudnost – to je slovo, na které často myslím.
Jsem soudná?
Podle Ottova slovníku naučného je soudnost schopnost konati soudy.
 
A také myslívám na slovo vášeň.
Podle Ottova slovníku naučného je vášeň duševní stav vyvolaný porušením rovnováhy mysli, při kterém se ztrácí soudnost.
Mám ráda vášeň a dost často mě ovládá.
 
Přidáme-li k tomu ještě slovo předsudek, dostaneme hodně zajímavou trojici.
Předsudek se podle Ottova slovníku naučného vyznačuje jednak nedostatkem soudnosti, jednak tím, že na něm člověk trvá. Vzniká tím, že člověk k různým skutečnostem a tématům potřebuje zaujímat nějaký postoj, a to často rychle. Přebírá tedy mínění jiných, usuzuje podle prvního dojmu nebo nějakou dílčí zkušenost neoprávněně zobecňuje. Je však příznakem myšlenkové pohodlnosti, pokud toto předběžné stanovisko nepodrobí kritice, případně neopraví.
(To je moc hezká definice.)
 
Významy všech tří slov jsou vzájemně provázané. Jsou to takoví tři nerozluční přátelé, kteří se buď doplňují nebo nesnesou a dost ovlivňují náš život i průběh naší přeměny.
 
Schopnost konati soudy máme totiž každý jinak vyvinutou. Hodně za to mohou předsudky a vášeň. Často nejsem schopná samu sebe posoudit a tak ztrácím soudnost a je velká šance, že budu terčem předsudků.
 
Proč o tom píšu…
Dnes jsem náhodou viděla video (žádné jsem nehledala, jen jsem si tvořila seznam svých oblíbených písniček, abych si je mohla pouštět pořád dokola a nabídlo se mi :), ve kterém se 25letá slečna (své jméno neprozradila) z USA vydala na cestu přeměny tak trochu na přeskáčku 🙂
 
Většina z nás se snaží být soudná, ale moc nám to nejde. Euforie, kterou prožíváme s každým krůčkem kupředu nás občas nutí přehánět.
Nechci přehánět. Nechci být muž oblečený v dámském. Nechci být terčem lidí s předsudky. Ale jak to udělat?
 
 
Když jsem viděla začátek videa a fotky před HRT, musela jsem to dokoukat, protože jsem byla zvědavá na výsledek.
 
Fotka vpravo je po 11,5 měsících HRT. (Vypadá jako jedna moje moc hezká bývalá kamarádka ze školních let 🙂
Na fotce vlevo má úplně stejně „dlouhé“ vlasy, jako mám teď já, takže tady vidím, jak dlouhé je budu mít za rok 🙂 (To je ovšem paráda!!! 🙂
 
Chvíli trvalo, než na ní začaly hormony účinkovat a to mělo podle mě vliv na její SOUDNOST… Ona to věděla. Cítila, že nemůže nechat vypuknout svou vášeň a pustit se ven v dámském. Jenže já to necítím :/ Nejsem soudná. Jsou chvíle, kdy se na sebe nemůžu podívat do zrcadla a říkám si, že ze mě nikdy žena nebude, ale to se za pár minut změní přesně v opak, kdy v zrcadle vidím ženu a začne mě zase ovládat ta vášeň a nadšení 🙂 Přestože jsem třeba den po laseru jako dnes (což je ovšem obrázek opravdu hrozný a musím říct, že jsem se snažila chodit mezi co nejmenší počet lidí, aby mě takhle neviděli. Všechny vousy jsou spálené (už ale naštěstí netvoří můj neoblíbený „suchý zip“, do kterého se snažila veškerá tkanina přichytit, jako ve dvou předchozích případech). Říkala to i sestřička, že ten „sucháč“ už nebude 🙂 Ale nedá se to holit, musím čekat, až vousy za 10-14 dní vypadnou. (Vypadněte, prosím, ano?). Tohle vše je ovšem potřeba podstoupit a mám vždycky dobrý pocit, že jsem zase dál…
Takže dnes jsem vlastně soudná, protože vím a cítím, že takhle v dámském jít nikam nemůžu. Nezamaskovala bych to. Zítra už se budu jmenovat neutrálně a já se ani nemůžu hned nechat nafotit na občanku, protože to prostě nejde, když tam chci být hezky namalovaná, načesaná (pokusím se o to :/ ) a s náušničkama. No tak počkám.
 
JE DOBRÉ NEBÝT SOUDNÁ, NEŘEŠIT PŘEDSUDKY DRUHÝCH A ŽÍT TAK, JAK CELÝ ŽIVOT TOUŽÍME nebo JE DOBRÉ BÝT SOUDNÁ A ČEKAT NA MOMENT, KTERÝ POSOUDÍME JAKO VHODNÝ K PŘESKOKU NA DRUHOU STRANU?
 
A určitou roli v tom hraje i strach, který je kolikrát hlavně v začátcích silnější než vášeň.
 
 
Takže tady je tak trochu nestandartní časová osa přeměny téhle slečny:
 
2010 – srpen – první návštěva terapeuta s nadějí, že co nejdříve dostanu hormony
2010 – září – můj poslední klučičí sestřih na krátko (šla k terapeutovi a měsíc na to se ještě ostříhala na krátko)
2011 – 19. srpna – vzala jsem si svojí první pilulku estrogenu
2011 – 2. září – jsem začala brát plnou dávku estrogenů
2011 – 12. listopadu – 2 měsíce HRT – žádná viditelná změna
2011 – 25. listopad – 3 měsíce HRT – žádná viditelná změna (ale vlasy rostou hezky 🙂
2012 – 11. ledna – poprvé jsem si vytrhala obočí tak, aby bylo více ženské (do 4 měsíců na hormonech ještě neřešila ani obočí)
2012 – 9. února – 5 měsíců HRT – žádná viditelná změna
2012 – březen – po 6 měsících HRT si poprvé začali lidé všímat změn a občas se mi stalo, že mě oslovovali v ženském rodě, což přešlo do mužského, když se na mě podívali zblízka
2012 – 24. března – při mých studiích na kosmetičku jsem poprvé požádala mé přátele ze školy, aby mě nalíčili a doma jsem se poprvé oblékla do ženských šatů (7 měsíců na hormonech se teprve poprvé nalíčila a oblékla do dámského oblečení – růžové tričko a rifle)
2012 – duben – při 8 měsících HRT začali mít lidé potíže s rozpoznáváním mého pohlaví. Mnoho z nich se nejprve ptalo na jméno a až poté řešilo rod. Občas nosím lehký make-up, ale ještě jsem nezačala s odstraňováním vousů laserem. (8 měsíců HRT a ještě pořád neřeší vousy, které na fotkách vidím – já bych zešílela 🙂
2012 – 29. dubna – mé poslední chlapecké foto
2012 – 2. května – kdosi v práci hledal jakousi Chasity a ptal se mě, zda jsem to já. Tady začínám žít jako žena „full time“. (8 měsíců HRT a už je najednou z ničeho nic na druhé straně napořád)
2012 – 5. května – mé spolužačky mi vytvořily účes
2012 – 20. června – většina členů mé rodiny nevěděla až do této chvíle o mé přeměně. A tak jsem se rozhodla udělat coming-out na facebooku. (10 měsíců HRT a přišel teprve coming-out – na fotce v růžovém tričku, kterou dala na facebook, jí to sluší 🙂
2012 – 26. června – než jsem šla ven, mé spolubydlící mě načesaly vlasy. Lidé byli ohromeni a velice mě podporovali (na fotce z této doby v bílém tričku jí to taky moc sluší)
 
 
Chtěla bych říct, že to, jakým způsobem projdete přeměnou je jen VAŠE VĚC. Každému může být jedno, jestli ještě 8 měsíců na hormonech budete vystupovat výhradně jako muž, jestli ještě neuskutečníte svůj první coming-out, jestli nechodíte na laser… Já jsem na první návštěvu taky nepřišla k Hance v dámském (ale v uni mikině a úzkých riflích… s krátkými vlastními vlasy, s vousy, které i když oholené do hladka prosvítaly pod make-upem – ale na druhou návštěvu po roce a půl už jsem v dámském přišla hezky s dlouhými vlásky a v kozačkách, protože jsem chtěla, protože jsem nebyla soudná, ale ovládala mě vášeň a nesmírně jsem si to užila :). Jsem v těchto chvílích nejšťastnější.
 
Nemusíte řešit neutrální jméno, pokud nechcete. (Já ho tedy řešila ráda, protože díky své vášni chodím ven mezi lidi jako Tereza a neutrální jméno potřebuji). Nikdo vás nebude a nemůže do ničeho nutit.
Nač propadat panice, když jste prostě jen soudné a máte pocit, že ještě nemůžete ven v dámském, ačkoli po tom tak strašně toužíte. Ono to stejně jednou přijde úplně samo… Všechno se srovná tak, jak má být, ať už teď chodíte v dámském nebo ne. Jednou z vás ty ženy prostě budou!
 
Všechno je to závislé na naší soudnosti, na naší vášni a zkušenostech s předsudky.

7 Comments

  • Majti

    Terezko:)moc zajímavý příběh, ty už mé postoje a předsudky znáš, tak asi víš že ode mě příjde věčinou souhlas. Ten růst jejích vlasů by odpovídal. Mě když se udělali lisinky na hlavě po anestézii je to asi dva roky protože jsem si nechala dělat celou novou pusinku zubů,tak abych to zamaskovala, tak jsem rok a čtvrt nechala růst, a měla jsem je možná u kousek delší než Ona. A já kr…to potom ostříhala, jak by se teť hodily. Já myslím Terezko, že do prázdnin už krásnej culík uděléš a užiješ si určitě i tu ženskost.Já určitě ještě toto léto v plavkách nedám ale ty bys už mohla.

  • S

    Ahoj Terezko,jssem Tvůj fanda a  obdivovatel.Moc Ti držím palečky. V Tvém případě bych svou ženskost moc neřešil. Vypadat takle dobře ženský na začátku "přeměny"-vysledek bude určitě velmi dobrý. Popravdě Ti závidim. Jak Tvou postavu-ženskost ale hlavně odvahu to vše podstoupit.

  • anita angelb

    ja  nevim  terko co  si  mam  myslet .. nevim co  ma  s tym vasen  spolecniho ,bud mas stesti  jako ty ,bud si  ho  vybojujes  nebo  nechas  ukrast nebo  te ten tlak …

  • Majti

    Já myslím že si to múže Terka řešit co chce a je to jen její názor.Anitko kdyby jsme neměli své blogy tak nemáme o čem mluvit,přemýšlet,psát,řešit.a problém by nebyl.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.