otєrєzє.cz

Otevřená zpověď herečky Jitky Smutné

Včera vyšla na Idnes.cz otevřená zpověď herečky Jitky Smutné „Zamilovala jsem se do ženy“.
Mám s ní hodně společného a řekla tam plno důležitých myšlenek, tak jsem se rozhodla sem ten článek dát…
Cítím to stejně.
 
Zamilovala jsem se do ženy, přiznává Jitka Smutná v otevřené zpovědi
 
Pro většinu lidí to byl šok, její nejbližší o tom už ale věděli minimálně stejně dlouho jako ona. Herečka Jitka Smutná, známá například z hlavní role seriálu Cesty domů, si po 30 letech manželství definitivně uvědomila, že se jí líbí ženy.
 
 
Herečka Jitka Smutná (vpravo) s přítelkyní, spisovatelkou Petrou Braunovou
Herečka Jitka Smutná (vpravo) s přítelkyní, spisovatelkou Petrou Braunovou | foto: Nguyen Phuong Thao
 
Byl to spíš vývoj než jeden náhlý okamžik, vzpomíná herečka. Každopádně se jí tím zásadně změnil život. Byla v té době už skoro třicet let vdaná a měla téměř dospělé děti.
 
„Je to proces. Okamžiky, které vás usvědčují, schválně přehlížíte. A pak jednou všechno doklapne do sebe a vy si v šokovaném úžasu řeknete: No jo, tohle jsem já!“ říká v jediné zpovědi, k níž se odhodlala.
 
Pomohla jí v tom její partnerka, spisovatelka Petra Braunová, která s ní vystupuje ve velmi otevřeném dvojrozhovoru pro čtvrteční magazín DNES.
 
„Nejsem tak známá jako Jitka, a nepotřebovala jsem proto lidem něco vykládat nebo se nějak ospravedlňovat. Ale měla jsem nesmírně chytrého tátu, kterému lidská hloupost udělala ze života peklo. Takže jsem si mohla vybrat. Buď zmizet a nechat Jitku s jejím vyznáním samotnou, nebo s ní bojovat proti lidské omezenosti, která tu v souvislosti s homosexualitou pořád je,“ popisuje Petra Braunová moment, kdy se Jitka rozhodla zveřejnit svoji sexualitu a ona jí zůstala po boku.
 
Rozhovor s Jitkou Smutnou a Petrou Braunovou o tom, jak hereččinu homosexualitu přijal manžel a koho zklamala, čtěte v Magazínu DNES.
 
Jako herečka dává Jitka rozhovory, a kdykoliv se jí někdo dřív zeptal na něco z domova, pořád si musela dávat pozor na jazyk, aby při zmínkách o partnerce nepoužila ženský rod. Používala termíny jako moje drahá polovička, ze kterých pohlaví nepoznáte. Deset let jí trvalo, než našla odvahu zveřejnit pravdu. „Na každého přijde čas, kdy to musí udělat. Ten čas je jen váš a je zevnitř,“ vysvětlila. Nebýt spokojeného vztahu, asi by nenašla důvod, myslí si shodně s partnerkou.
 
„Asi není důvod udělat coming out, když nemáte partnera, leda že byste ho chtěli najít,“ uvedla Petra Braunová a Jitka ji doplnila: „Spokojený vztah je jistotou, že jste v životě správně. Zvlášť u člověka, který žil takový život jako já – žil v manželství, měl děti, dobrou práci. Lidé totiž vůbec nerozumí tomu, proč to nestačí. Právě pro tu bosou zkušenost, kterou mohu poskytnout. Kdo to neprožil, ať mlčí a je rád. Je totiž omyl myslet si: Tak lži, bude to pohodlnější. Nebude.“

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.