otєrєzє.cz

Výrazy lidské tváře aneb jak je pěkné být průměrný

Přemýšlela jsem nad tím, co mi včera (nepřímo) řekla ta holčička (Mami, ta paní vypadá jako chlap.)
Nemůžu se na ní zlobit, je to dítě a říká, co si myslí, což je dobře – díky za takové upřímné názory bez lítosti nebo předsudků. (I když občas je dobré pozvednout sebevědomí i tehdy, když to tak upřímné není. Ale dělala bych to opravdu jen výjimečně.)
 
Nemůžu si pomoct – já toho chlapa nevidím 🙂 Ani ze předu, ani z profilu… 🙂 Nastavovala jsem se po příchodu domů v zrcadle, fotila se z profilu (ty fotky se mi nelíbí, ale vypadám tam žensky). To proto toho muže nevidím ani ve výlohách, v prosklených dveřích v Motole, na toaletách v práci…
Dřív jsem toho muže v sobě viděla pořád a všude, ale teď ne.
Co se stalo? Proč ho nevidím? Jsem snad SLEPÁ!??? A proč jsem dřív nebyla? Ztratila jsem soudnost? Ach jo.
 
Ta holčička bydlí o pár pater níž a občas se potkáváme na chodbě. Ten moment, kdy prohlásila tu „slavnou“ větu byl ve chvíli, kdy jsme s Darinkou vyšly ráno z domu k autu a ta holčička zrovna otevírala žaluzie v okně, takže nás asi na vteřinu zahlédla.
Uvědomila jsem si, že od 7.4. (den, kdy začal můj full time) mě viděla poprvé. Předtím mě viděla mnohokrát jako muže a je tedy na mě mít tu těžkou úlohu jako u všech lidí, co mě znali i předtím, přehrát ten původní obrázek na nový.
Ona vlastně neřekla: „Mami, ta paní vypadá jako chlap.“
Řekla doslova: „Mami, ve vchodě s námi bydlí paní, co vypadá jako chlap. Já myslela, že je to chlap.“
(Mám to doslova z smsky, protože mi to poslala její maminka – Anička – která se mi sem přistěhovala, už jí znám minimálně deset let a vždycky jí potkávám moc ráda. Samozřejmě o mně všechno ví).
 
Nechci tu spekulovat a rozebírat význam těch vět její dcerky. Ať už to myslela jakkoli, není to zas tak hrozné.
Přišla jsem totiž na to, jak si ten den zlepšit, když vás někdo takhle „pochválí“ 🙂
 
Je to vlastně nesmírně jednoduché.
Pokud jste slepé jako já a myslíte si, že vypadáte žensky, pak nejjednodušší způsob jak si to ověřit je jít mezi lidi. Mezi co nejvíc lidí na co nejdelší dobu a mít s nimi jakýkoliv kontakt (oční, slovní, úsměvem…) Sledovat jejich pohledy, jejich reakce. Vysílat u toho co nejvíce ženských signálů (čím víc si připadám vzhledem jako žena, tím raději, častěji a snadněji se jako žena chovám, chodím, mluvím… nebo se tedy o to aspoň snažím, ale nedělá mi to problém, líbí se mi to. Zpětné reakce nemám, ale můžu je mít, pokud budu mezi lidmi…)
 
Jsem si jistá, že každá z vás umí číst výrazy lidské tváře a dekódovat je správně.
 
Mimika člověka je mnohokrát neovlivnitelná, spouští se samovolně, až na pár výjimek se nedá ovlivnit, protože vyjadřuje naše aktuální pocity.
Tvář je v komunikace velmi důležitá.
 
Když projdete kolem stovek lidí, se kterými máte jakýkoliv (třebaže jen oční) kontakt, můžete si sami ověřit, zda jako žena „projdete“ nebo ne. A když se k tomu připojí i nějaké to „Prosím, slečno“ od zákazníka nebo pohled muže venčícího psa, který vás sjíždí od hlavy až k patě a vy ten pohled dekódujete správně tak, že nejde o zděšení, ale o přitažlivost, o vaší přitažlivost, kterou jste vy zaujaly toho muže, pak máte vyhráno a jeden upřímný méně pozitivní názor ztrácí najednou svou sílu. Ale nezapomínala bych na něj. Připomíná nám totiž, že je ještě pořád co zlepšovat. Právě tyhle (a jedině tyhle) názory jsou tím motorem, které nás ženou kupředu a nutí na sobě pracovat. Kdyby nebyly, usneme na vavřínech… A to by byla škoda. Ale nemusíme se kvůli nim hned objednávat k psychiatrovi, aby nám předepsal antidepresiva…
 
A o tom tu chci mluvit.
O výrazech lidské tváře.
O zpětné reakci, kterou nám tyto výrazy poskytují. Stačí si jich jen všímat. A pak se z nich radovat, jako já dneska (nebo jít nakupovat až za pár měsíců a do té doby být o hladu nebo o konzervách s fazolemi :).
 
Viděla jsem záznam z přednášky s názvem Čtení výrazů lidské tváře (Peter Krutý).
Ne každý má čas 51 minut sledovat nějaké video, ale mě to přišlo zajímavé a tak sem ta nejzajímavější fakta vložím do článku.
Je to ve Slovenštině (takže žádný boj s angličtinou 🙂 a navíc já už stejně od víkendu s Darinkou mluvím slovensko-česky, aniž bych chtěla, takže je mi tenhle měkoučký jazyk i příjemný 🙂
 
 
Zaujal mě tam jeden norský test, při kterém 50 mužů a 50 žen sledovalo obrázky, přičemž počítač zaznamenával, jak dlouho, kam a v jakém pořadí se obě pohlaví na obrázek dívají.
Všichni sledovali tento obrázek plavek z nové kolekce H&M:
 
 
 
A tady je výsledek. Vlevo pohledy mužů, vpravo pohledy žen.
 
 
Jak můžeme vidět, tak to jsou překvapivě ženy, které se jako první podívaly na poprsí a až poté na tvář, zatímco muži svůj pohled směřovali přesně v opačném pořadí. Obě pohlaví se pak podívala dříve na nohy a trup a až později na specifikaci výrobku.
Analýza také prokázala, že muži tvář ženy sledovali o 40 % déle, než ženy, zatímco ženy sledovaly nohy o 20 % déle, než muži. Ostatní části těla sledovala obě pohlaví průměrně stejnou dobu.
 
Při druhém testu fotografie automobilu Saab se muži podívali jako první na specifikaci vozu a až pak na jeho vzhled, zatímco ženy svůj první pohled směřovaly na to, jak auto vypadá:
 
 
 
Zajímavý je výsledek u obrázku hráče baseballu, kdy muži sledovali dvě části – tvář a intimní partie, zatímco ženy zajímala pouze tvář:
 
 
Z nějakého důvodu jsou vlevo muži. :)))
 
 
Na komunikaci je výborné to, že nejde nekomunikovat. Není možné nebýt účastníkem komunikace.
 
Fakta:
– lidská tvář je schopna vytvořit asi 10.000 výrazů
– tvář má 43 svalů
– krk má 20 svalů
– každý člověk má 3 víčka (jako např. žáby)
 
Toto je tvář průměrného člověka na Zemi.
Má přirozeně čínské znaky, protože Číňané jsou nejpočetnějším národem na světě.
Ale není mi jasné proč vypadá spíš jako muž…
 
Pro zajímavost – průměrné jméno na zemi je Muhammad Lee 🙂
Takže na tom obrázku výše je Muhammad Lee 🙂
 
 
Země s vyznačenou převahou pohlaví
 
 
Průměrný tvář Čecha a Češky.
(Musím říct, že to oběma fakt sluší 🙂
Zajímalo mě srovnání s ostatními národy a tak níže najdete průměrné ženské tváře jiných zemí.)
Výzkum provedla Univerzita v Glasgow.
 
Ale jak si vlastně dokážeme zapamatovat něčí tvář? Rozeznat jí od druhé?
Při pohledu na jakéhokoliv člověka náš mozek sleduje, jak je rozdílná právě od průměrné tváře. Vnímáme všechny odlišnosti, které může mít (vysoké/nízké čelo, velký/malý nos, typ uší, rtů…). Pamatujeme si tváře jako karikatury – ty zobrazují právě naše odlišnosti, ale zvětšené.
 
 
 
Průměrná tvář žen různých národností – obrázky byly složeny počítačem z tisíců různých fotek žen.
Muže jsem nakonec našla taky 🙂 Byla jsem hodně zvědavá.
 
Tak tady je máme, kluky naše 🙂
 
 
Mrzí mě, že tam není Slovakia…
Ale i tak je z čeho vybírat 🙂 Hezké že? Hmm Hungary… 🙂
Tak který se vám líbí?
 
 
A proč se nám vlastně líbí?
 
Zajímavé je, že čím je tvář průměrnější, tím je hezčí.
Jednou z vlastností hezkých tváří je symetrie.
Pěkné tváře jsou symetrické, zdravé (kvalitní pokožka bez defektů).
 
Existuje tzv. Phi maska, která je postavená na poměru tzv. zlatého řezu, který je v umění považován za ideální proporci mezi různými délkami.
Tato maska se používá například v plastické chirurgii.
 
Čím více se vaše tvář přiblíží této masce, tím víc je krásnější (a také průměrnější).
 
 
Samozřejmě jsem si hned musela tuhle masku vložit na svou tvář 🙂
Nejsem přímo ideální, ale není to tak hrozné 🙂 Žádná asymetrie tam není.
Kdyby měl někdo zájem o přiložení masky na vaši tvář, tak mi napište a já vám jí na vaši tvář přiložím.
(Je to jediná maska, kterou jsem ochotná si na svou tvář přikládat.)
 
Zrcadlové neurony (Mirror neurons)
– to jsou neurony, které jsou základem naší empatie.
Když vidíme někoho, jak trpí, tak trpíme s ním. Když pláče, tak cítíme soucit, když se někdo raduje, cítíme radost… když je někdo nadšený, sdílíme s ním nadšení…
Až teď jsem pochopila, že to je základ našich coming-outů. Že pomocí zrcadlových neuronů našich „posluchačů“ můžeme ovlivnit to, jak ten sdělovaný fakt přijmou.
To proto byl můj ředitel nadšený, protože já jsem byla nadšená. Proto byla celá Lindy směna na poradě nadšená, protože Linda byla nadšená. Přenesly jsme na ně naše emoce, protože zrcadlové neurony má každý (zdravý) člověk.
Kdybychom vše podávaly sklesle, smutně nebo otráveně, nikdo nadšený nebude.
 
Ráda bych, aby zrcadlové neurony fungovaly i u vás všech, kdo jste narazili na tenhle blog. Ráda bych, aby mé nadšení přeskočilo i na vás, protože potřebujeme být nadšené i nadšení a potřebujeme se konečně radovat ze života, který byl až dosud jako v černočerné tmě.
Zasloužíte si to všichni a všechny.

23 Comments

  • Lucka

    jé Terezko, než si ten článek celí přečtu tak ti musím říci ty moje trdlo trdlovatý, duležité je nejen jak to ta holčička řekla, ale že tě i zná chi chi. ona tě totiž znala jako pána, proto že jsi tak vypadala, jenže chi chi zjistila ´´a to je duležité´´ protože tě nově viděla jako paní, a jako paní jsi na ni pusobila věrohodně, že jsi ženská, a protože tě dřív viděla jako chlapa, tak její reakce je ta paní vypadá jako chlap ´´jenže v její hlavičce jsi ženská co dřív pusobila chlapsky, čili paní´´. paní Tereza N.

  • Lucka

    [2]: Terezko ty to řešíš tímhle článkem.  ale opravdu to asi řešíš zbytečně. výš co jsem zjistila, a ty určitě také, čím víc pozoruješ lidi, tím víc pozorují oni tebe. když se někomu zadíváš do očí, on se automaticky podívá taky ´´protože čeká jestli mu nechceš něco říct, nebo že se odněkud znáte a pod.´´        a k tomu tvému článku, mě se líbí vlastně všechny ty tváře, a devadesát procent těch žen je krásných.

  • Lucka

    jinak Terko, co neudělají pilule tak už jedině plastický chirurg. ale co ten hlas, už jsi od Danielky, nějaké lekce dostala, jak to pokračuje.

  • Lucka

    [6]: no jo, ale když nám ti lidé neřeknou jak jsme krásné ale naopak, no tak jsme zase v prd…       no určitě asi každá víme jak vypadáme, a jen doufáme že nás okolí vidí v tom lepším světle chi chi. ale ne ono to tak hrozné určitě nebude.   ještě něco, snad to bude trochu povzbuzující, my máme oko celkem citlivé na mužské a ženské rysi. a kdysi jsem našla fotky kde byli jak MTF tak biologické ženy, je zajímavé, protože jsem to věděla že jsou tam MTF, tak jsem se automaticky zaměřovala na mužské znaky. co mě ve finále překvapilo, že jsem častěji tipovala bio.ženu jako MTF než tu skutečnou MTF. co mě z toho plyne, že se na ty znaky někdy zbytečně a přehnaně zaměřujeme. ale je jasné že někdy to je, třeba jen jedna věc, tak jasně a zřetelně mužské že to do ženské tváře prostě nepatří. dokonalost lidské tváře nepoví nic o tom jestli pusobí ženským nebo mužským dojmem. obě mužou být dokonalé a přesto bude jeden muž a druhá žena. to píšu jen proto že, i nedokonalá tvář muže být ženská a pěkná. stačí kouknout na modelky chi chi.

  • Nikita

    ooo chlapy.. Iran, Iraq… e zajimave, jak jsou muzi Islamskych zemi k transsexualite otevreni, krom Afghanistanu a Pakistanu, kde je to trestne, Iraq a Iran transsexualitu zcela podporuje a kazdemu druhemu je to vlastne jedno, muj nejlepsi pritel je z Bagdadu, muj spolubydlici je Turek, muj partner je kupodivu Pakistanec. Hodne me to prekvapilo a hodne me to tesi 🙂 Co se koranu tyce, nejsme v nem vubec definovany, takze je to takove sporne. Pro nekoho jsme haram, pro nekoho jsme zeny bez ohledu na telo. Coz je vlastne vsude, ale u Islamskych zemi me takova podpora opravdu mile potesile.. Navic jsou ti chlapy prdelky prekrasne :))))

  • Šárka

    Myslím, že už není potřeba řešit a ani nemá smysl se dohadovat o ženskosti a donekonečna toto rozebírat o tom jak jak by žena měla vypadat a jakou by měla mít figuru či vzhled, pokud zde máme oslavovanou vousatou královnu jako vítězku Velké ceny Eurovize 😉

  • Šárka

    Ano beru to jako fakt kontroverznosti – !vousatá žena! (pane jóóó), protože pro transsexuální jedince, kteří touží a chtějí projít chirurgickou léčbou a defakto kompletní stanovenou přeměnou dle předepsané legislativy je Conchita Wurst velice kontroverzní jedinec a tak nějak nehodící se, a tak chápu i ten opatrný diplomatický komentář 🙂

  • Šárka

    Česko, ale i jiné státy v Evropě se bojí přijmout tzv. Argentinský zákon" o trans identitě. Proč tomu tak stále je, čeho se některé státy v Evropě bojí, proč jsou nečiné, proč to neřeší,

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.