otєrєzє.cz

Co s tím hlasem?

(A pak že čeština nemá určité a neurčité členy! Co to asi tak slovo „tím“ je? No nic jiného, než anglické „the“ přeci 🙂 Ale k tématu… už bych se tu zase rozpovídala o něčem, o čem nechci 🙂
 
Začala jsem (zatím v hlavě) řešit svůj hlas… a našla zajímavé video (které najdete zhruba na konci).
 
 
Kathe Perez, hlasová poradkyně:
„Nedávno jsem byla v obchodním domě, když jsem zahlédla krásnou ženu procházející se před prodejním stojanem. Byla ke mě otočená zády, ale okamžitě jsem věděla, že je to modelka. Měla dlouhé štíhlé nohy, krásnou postavu a tmavé vlasy svázané do copu.
 
„Wow, to je krása!“ Pomyslela jsem si, když jsem se otočila směrem k jejím botám. Najednou jsem ale uslyšela něco, co mě přinutilo se zastavit…
 
Z téhož místa, na kterém stála, zavolal hluboký mužský hlas: „Slečno, mohla byste mi říct, kolik ta sukně stojí?“
 
Znělo to, jako by to krásná žena byla napadena zlodějem těl! Ale pak mi to došlo … „Ona“ byl vlastně „on!“
 
Jako logoped velmi dobře vnímám hlasy lidí. Ale nepotřebuji mít magisterský titul k tomu, abych si uvědomila, že tahle dívka ke svému hlasu nepatří. A můžu říct, že podle pohledu na tváře ostatních lidí v jejím doslechu byli všichni stejně šokovaní jako já, protože také odhalili její tajemství.
 
Jaká škoda! Byla dokonalá po všech stránkách – ty její dlouhé tmavé vlasy a ženská postava pod jejím vkusně zvoleným oblečením. Bohužel to byl její hlas, který rozbil tuhle ženskou iluzi.“
 
 
Už tolikrát jsem slyšela: „Uspěla jsem všude jako žena… dokud jsem neotevřela pusu.“
 
Určitě jako většina transgender žen, které znám, jste strávily spoustu času, energie a utratily spoustu peněz zdokonalováním své ženské image. Máte za sebou pravděpodobně několik let praxe, jak dostat své vlasy a make-up pod kontrolu a jistě jste utratily stovky – možná i tisíce – dolarů za prsní epitézy, paruky a boty…
 
Bohužel, nic z toho nemá žádnou hodnotu v okamžiku, kdy jste nuceny mluvit. Pokud nebudete mluvit jako žena, nemůžete uspět.
 
Je to váš hlas, která z vás dělá ženu.
 
Feminizace hlasu je jednou z nejtěžších částí přeměny.
 
A je také tolik špatných informací, které snižují šance na feminizaci hlasu…
 
 
Také děláte jednu z 5 chyb hlasové feminizace?
 
 
Lidský hlas je složitý mechanismus a „rychlá řešení“, která se transgender ženám nabízí, prostě nefungují. Nejčastější chyby jsou:
 
1. Mluvení příliš hluboko
„Základní frekvence“ (nebo poloha) se u mužských hlasů obvykle pohybuje v rozmezí 100 – 150 Hz, zatímco ženský hlas v rozsahu 175 – 250 Hz. Jestliže váš hlas klesne pod 165 Hz (jak zjistit svou přesnou výšku si řekneme za chvíli), budete pravděpodobně vždy mluvit jako muž.
 
2. Mluvení ve falzetu
Na druhém konci spektra se mnoho transgender žen pokouší kompenzovat svůj hluboký hlas mluvením ve falzetu. Ale takto vysoko posazený hlas zní lépe pro Myšku Minnie nebo Tinyho Tima (zpěvák s typicky vysokým hlasem), než pro jakoukoliv biologickou ženu.
 
3. Šeptání
Další obvyklou taktikou transgender žen je, že mluví tišeji. Nicméně snížení hlasitosti vašeho hlasu nezpůsobí to, že váš hlas bude znít více žensky – akorát vás nebude slyšet.
 
4. Protahování (upswinging) konce vět
I když je pravda, že genetické dívky mají více melodickou intonaci, protáhnutím konce všech vašich vět budete znít jako Valley Girl (sotva ideální žena pro každého ve věku nad 18 let). [Valley Girl je v Americe synonymum pro „přihlouplé“ mluvení – nejsem schopná posoudit, hledala jsem na youtube příklady, které tam Američanky předvádí, ale neslyším rozdíl mezi dívkou předvádějící Valley Girl a běžnou Američankou 🙂 Přijde mi, že takhle mluví prostě všechny Američanky normálně 🙂 (Ale nerada bych je urazila) ]
 
5. Sevření svého hlasu
Muži mají větší hrdlo než ženy, takže jejich hlas je hlubší. Zatímco existují vyzkoušené způsoby, jak snížit prostor v krku, zúžení krku příliš mnoho může vést ke hlasu znějícímu jako skřípání.
 
 
Pokud jste smířené, že váš hlas je váš největší handicap, pak si asi nedovedete představit, že máte ucházející ženský hlas. Ale zkuste si to na chvíli představit…
 
Co kdyby se váš hlas místo tohoto kamene úrazu stal vaší „tajnou zbraní“, která by vám mohla pomoci ve všech situacích – včetně telefonování?
 
Jak byste se cítily, kdybyste byly schopny popsat samu sebe jako ženu … a to nejen prostřednictvím svého vzhledu, ale stejně tak i prostřednictvím svých slov?
 
A co kdybych vám řekla, že je to možné? Zní to jako sen? Mohu vás ujistit, že je to proto, že jsem osobně pomohla tisícům transgender žen transformovat jejich hlasy – a já vám mohu pomoci také.
 
 
Zjistila jsem, že existuje 9 prvků charakterizujících ženský hlas:
 
  • Poloha
  • Hlasová kvalita
  • Hlasitost
  • Rezonance
  • Artikulace
  • Frázování
  • Tempo
  • Melodická intonace
  • Plynulost
 
Zde jsou některé z rozdílů mezi mužskými a ženskými hlasy:
 
Poloha
Hlasové rozpětí je nejvíce zřejmým rozdílem mezi mužskými a ženskými hlasy, ale je to jen část obrazu. Rozpětí (nebo „základní frekvence“) se u mužských hlasů pohybuje v rozmezí 100 až 150 Hz, zatímco u žen 175 až 250 Hz. Například použitím elektronické ladičky se můžete naučit rozpoznat své vlastní rozpětí.
[Samozřejmě, že mě zajímalo, jaké rozpětí má můj přirozený hlas a tak jsem si stáhla aplikaci pro Android „Cifra Club Tuner“, což je normální ladička, která zobrazuje také frekvenci vydaného tónu v Hz. Můžete použít jakoukoliv jinou elektronickou ladičku, která zobrazuje konkrétní frekvenci (ne spektrum). To bylo překvápko! 🙂 Můj hlas je na hranici mezi mužským a ženským hlasem. Když mluvím přirozeně, mám vyloženě mužskou frekvenci 142-159 Hz. Když ale jen lehce zvýším hlas (vůbec ne do falzetu – ve kterém mám nepřirozených 380 Hz :), tak mi tam naskočí 165-174 Hz! (Což by bylo nad těch požadovaných 165 Hz, kdy hlas začíná znít mužsky. Pokud mluvím hlasem o frekvenci 180 Hz, zní to ještě pořád přirozeně, i když divně – protože nemám natrénovaných zbylých 8 prvků ženské řeči 🙂 Chce to trénovat, trénovat a trénovat. Zkoušela jsem číst i článek v novinách a naskakoval mi tam rozsah 167 – 188 Hz, občas až těsně nad 200 Hz 🙂
Si to schválně zkuste taky, pokud máte telefon s Androidem a moc by mě zajímaly vaše výsledky – včetně těch od vás – moje milé biologické kamarádky 🙂
 
 
 
Rezonance
Rezonance je poměrně složitý prvek, ale je to jeden z nejdůležitějších aspektů hlasové feminizace. Rezonance má co do činění se „zvučností“ vašeho tónu hlasu. Muži mají hrdlo 1-1,5 krát větší než ženy. Tím se vytvoří větší rezonanční komora, která má za následek hlas plnější a hlubší kvality – i když rozpětí je stejné. Berte to jako rozdíl mezi foukáním přes trubku a foukáním do flétny.
 
Artikulace
Obecně lze říci, že ženy mají přesnější artikulaci než muži a vyslovují své souhlásky jasněji. Muži mají tendenci více mumlat.
 
Stimulace a frázování
Stimulace se vztahuje k rychlosti (nebo frekvenci) řeči, zatímco formulace se vztahuje na počet slov na jeden nádech. Muži mají tendenci mluvit v kratších dávkách následovaných pauzou, zatímco ženy hovoří v delších větách bez přestávky.
 
Melodická intonace
Další rozdíl mezi pohlavími je, že muži mají tendenci mluvit monotónně. Ženy používají více melodickou intonaci a mění výšku hlasu v rámci fráze nebo věty.
 
Také je potřeba, abyste používaly slova, která používají skutečné ženy. To je důvod, proč je pochopení „filozofie“ ženské komunikace tak důležité.
 
Věděli jste, že pohlaví může být dokonce stanoveno na základě non-vizuální neverbální komunikace? Nedávný výzkum zjistil, že autoři anonymních e-mailů a zpráv v diskusních fórech mohou být identifikování jako muž nebo žena prostřednictvím svého komunikačního stylu (volba slov, délka vět, použití otázek a slov díků).
 
Jak dlouho to bude trvat, než se vám podaří feminizovat svůj hlas? Uvidíte (a uslyšíte!) pozitivní výsledky během prvního měsíce, ale proto, že hlasové návyky jsou tak hluboce zakořeněné, to může trvat i několik měsíců, než se plně integrují všechny tyto změny. Říkám svým klientkám, aby počítaly se 6 až 9 měsíci nebo i více, než budou mít úplně ženský hlas. (Zdravotní a sluchové problémy mohou ovlivnit výsledek.)
 
Naučíte se:
– Spolehlivý způsob pro určení vaší ideální ženské polohy – bez ohledu na to, jak hluboký je váš přirozený hlas.
– Jak se vyhnout sklouznutí do falzetu a proč je tak nezbytné znít jako skutečná žena.
– Překvapující účinky držení těla na váš hlas … a rychlé řešení, které nejen dělá zvuk více ženský, ale také to lépe vypadá.
– Tajemství techniky „zpívat / mluvit“, která pomáhá ukotvit ženskou polohu do vašeho těla.
– Snadné způsoby, jak rozvíjet jasnou, ostrou, ženskou artikulaci (a upustit od mužského „mumlání“ – zvyku, který jste si pravděpodobně předtím nikdy neuvědomovaly).
– Jakou rozhodující roli v rozvoji ženského hlasu hraje dýchání.
– Jak předejít „imitacím“ ženského hlasu a znít jako autentické ženy.
– Kritické spojení mezi výškou a hlasitostí … a jak se vyhnout pádu do hlubokého hlasu, když potřebujete mluvit.
– Jednoduchá technika „nastavení velikosti krku“, která vám dává dokonalou ženskou rezonanci.
– Jak přesunout svůj hlas hluboko z krku do přední části vašeho obličeje a okamžitě znít více žensky.
– Varovné signály, že jste příliš namáhaly hlas a co potom dělat. (To je velmi důležité: Nekontrolované zatížení hlasivek může vést ke vzniku uzlíků na hlasivkách.)
– Jak vytvořit ženskou rezonanci bez tlačení na svůj hlas (častá chyba).
– Konkrétní vokální návyky, které vás identifikují jako muže – i když máte perfektní polohu i rezonanci.
– Tajemství znít přirozeně žensky v reálných rozhovorech.
– Zábavné a efektivní „Yodel cvičení“, které vám pomůže vytvořit větší plynulost vašeho ženského hlasu.
– Jak změnit starou řeč a hlasové vzory, které vám brání přechodu … až do teď.
– Jak nastavit stimulaci a formulaci vaší řeči, aby to znělo více žensky.
– Správný způsob, jak používat „up-swing“ (protahování) a „houpání hlasu“ na konci svých vět.
– Jak rozvíjet svou ženskou osobnost, která urychluje hlasovou transformaci.
 
 
Na stránkách (pokud umíte anglicky) http://www.voicefeminization.com/ se vám nabízí možnost zakoupit si tento program v MP3 v 166 minutách za 87 dolarů (tj. přes 1800 Kč).
Jsou tam i ukázky lekcí a já bych tomu i věřila (že nejde jen o marketingový tah).
 
 
 
 
Jestli chcete vidět (a slyšet) skutečný výsledek tohoto programu, tak můžete třeba na tomto videu youtube:
 
 
Rachel tam nejprve mluví (anglicky) svým novým ženským hlasem, přečte článek a pak tentýž článek přečte svým původním mužským hlasem…
 
 
A neuvěřitelný pokrok v hlase Marion…
 
 
No nadchlo mě to! 🙂 Začala jsem řešit svůj hlas – od té chvíle, co se mě Lucka v pátek v Žitavě zeptala, kdy se mi po hormonech změní hlas na ženský… :/
 
Samozřejmě jsem na to zase narazila náhodou, ale tolik se mi to líbilo, že jsem si to sem prostě musela uložit.
 
Paní Kathe Perez má na svém youtube kanálu více takových videí – včetně videa, kde muž (FtM) hovoří o svém hlase … a působí tak přesvědčivě, že to nemá chybu. 🙂 Najdete tam i pár videolekcí…
 
A to jsem si původně myslela, že si dnes večer zapluju pod deku k telce 🙂 Joo to už dávno ne. Ale jdu si dát aspoň pomelo. A přemýšlet u toho o svém hlase, který tu moc často neslyším, když jsem sama…
 
Dnes mi kolegyňka (co mi včera psala sms, že chce vidět fotky z mé procházky v sukni) říkala, proč už neodkryju svojí pravou identitu i v práci… proč to musím pořád oddalovat (navíc když už to tam vědí) a dělat tyhle nepříjemné věci…
…přemýšlím nad tím, co mi řekla, taky celý den.
 
Má pravdu.
 
Jenže já nemůžu 🙁 Ty vousy mě tak strašně brzdí…
Když si vezmu make-up, tak ten dokonale na tváři vydrží jen pár hodin, ale ne celý den. A musela bych řešit své vlasy… a tak se poradím na příští návštěvě v polovině března s Hankou, jak na to…
 
Mamka chce, abych jí koncem března vzala autem k tetě na Chomutovsko. Hned jsem zajásala, že si aspoň užiju výlet takhle (byla jsem tam u ní v té sukni), protože teta je moc fajn a už od začátku se mi snaží pomoct (kdysi pracovala v Praze v centru pro tyto „menšiny“) a dokonce jsem od ní měla i kontakty na jiné doktory, kdyby mě tito nechtěli. (Ale oni mě naštěstí chtěli 🙂 Protože já chtěla je a moc jsem se snažila.)
Hned mamka řešila, co se stane, když nás zastaví policie… No co by 🙂 Prý si mám sundat paruku a hotovo. Ale já si nechci sundávat paruku – to popírá smysl celé přeměny. Já jsem já – s dlouhými vlasy. A teoreticky (když se náš Městský úřad pochlapí 🙂 bych mohla mít už nové doklady, na které se chci nafotit jako Tereza… Jen s tím musí trochu pohnout.)
A pak ještě přemýšlím o tom, proč se mě mamka v neděli zeptala (když jsem vešla v celé své „kráse“ :): „A ty takhle jezdíš už i do Prahy, jo?“
 
Co tím jako myslela? Jakože: „Terezo, takhle nikam prosímtě nelez, vypadáš strašně.“ nebo „No já bych to radši ještě nedělala, než budeš vypadat víc žensky.“
 
Celý den jsem měla zase tu svojí euforii a usmívala se na každého a když jsem přišla domů, chtělo se mi bulet. Bezva. Úplně jen tak bez důvodu :)))
Pustilo mě to až teď s tímhle článkem a zase jsem nadšená.
 
Každý večer si v koupelně před zrcadlem prohlížím prsa.
Hypnotizuju je! 🙂 Je to sice teprve 5. den HRT, ale stejně mám pocit, že už rostou a získávají takový hezký tvar! :)))
 
To smutno mi bylo možná z toho, že nemůžu ještě do práce tak, jak bych chtěla… protože si to denně představuju a sním si o tom.
Nejtěžší bude první den. Pak už to bude pohoda 🙂
 
A taky jsem se těšila, že dnes možná pojedu do Prahy pro Darinku (patří do toho mého seznamu „hrdinů tohoto příběhu“ :), která přijela z východního Slovenska vyřídit si něco u MUDr. Jarolíma 🙂 a přespí u mě (pokud se nestihne vrátit). Na druhou stranu popovídání by se určitě protáhlo až do rána a takhle se aspoň vyspím 🙂 Ale moc ráda bych jí stejně jednou viděla – holku hezkou blonďatou 🙂
 
Panebože vemte mi už zase tu klávesnici, ať se dostanu taky do sprchy!!!

4 Comments

  • Tereza

    Majti, to ano – tyhle dvě věci jdou na pojišťovnu, ale jablko na hlas vliv nemá a hlasivky se posouvat chirurgicky bojím. Nejdřív zkusím jiné metody 🙂 Když vidím, že to jde… Jablko se mi nelíbí, ale už jsem tu řešila, že to zatím nechám, jelikož je jen "mírně prominující", jak napsal endokrinolog Weiss :)))

  • Nikča

    10.3. si jdu lehnout do fakultní nemocnice v Hradci Králové na foniatrické lůžko. Deset dnů se mi bude věnovat foniatr, trénovat hlas a dělat všechny možné rozbory. Po deseti dnech podstoupím snesení chrupavky a operaci hlasivek. Pak jště několik dnů na lůžku a hurá domů. Vše na vrub VZP.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.