otєrєzє.cz

National Geographic Leden 2017: Gender revolution

(AKTUALIZOVÁNO 6.1.17 a 12.2.17)
 
Časopis National Geographic poprvé po 130 letech své existence umístil na titulní stranu transgender osobu – devítiletou Avery Jackson.
 

„Nejlepší věcí na tom, že jsem holka je, že nemusím předstírat, že jsem kluk.“

 
Lednové číslo tohoto časopisu bude moc hezky zpracované a plné fotografií. Část z nich uvádím zde už teď. K dispozici mám zatím pouze anglickou verzi, která bude v prodeji od 27. prosince 2016.
 
Českou mutaci, která stále ještě není avizovaná ani na českých stránkách National Geographic, si určitě nenechám ujít a do tohoto článku shrnu vše důležité, co se dočtu.
 
National Geographic připravuje i nový dvouhodinový dokument s názvem Gender revolution, který bude mít premiéru 6. února 2017, informace k němu budou přístupné na stránkách National Geographic už 3. ledna 2017 zde.
 
A protože mě zajímalo, na co zase ti vědci přišli, nenechám si ho ujít.
 
V upoutávce níže zazněla otázka:

Jak je možné, že i velmi malé děti si uvědomují, kým jsou?

Zodpovědnost za to nese „big-T“ – testosteron. Ve druhém a třetím trimestru těhotenství se mozek dítěte vyvíjí velmi rychle. Vyšší než běžné hodnoty testosteronu v těle dívky během tohoto období způsobí, že její mozek se později idenfitikuje jako chlapec. Myslí si, že je ON.
Nižší, než běžné hodnoty testosteronu v těle chlapce způsobí, že jeho mozek se později idenfitikuje jako dívka. Myslí si, že je ONA.
 
To je úplně nová informace.
 
 
Upoutávka na tento dokument https://www.youtube.com/watch?v=Qx_duukU8OU
 
 
Malá ochutnávka:
 
Když se dvojčata Caleb (vlevo) a Emmie (vpravo) Smithovi z Massachusetts v roce 1998 narodila, bylo těžké je od sebe rozeznat. Dnes Emmie říká: „Když nám bylo 12, necítila jsem se jako kluk, ale netušila jsem, že je možné být dívkou.“ V 17 letech Emmie vystoupila jako transgender a podstoupila operaci pohlaví. „Nebyla jsem méně ženou před ní a nejsem jí ani méně dnes.“
Lynn Johnson / National Geographic
 
 
Gavin Grimm, který se identifikuje jako transgender chlapec požaduje, aby mohl používat chlapecké toalety v Gloucester High School. Americký Nejvyšší soud jeho žádosti vyhověl.
Jonathon Gruenke / TNS Getty Images
 
 
Vážně mám moc ráda, když někdo ukáže své fotky. Emmie s Calebem jsou tak krásní. Navíc u jednovaječných dvojčat je tato situace hodně zajímavá (už jsem jí zaznamenala i dříve). Jak je možné, že na oba plody v těle matky působí stejné podmínky, přičemž z jednoho z nich se později stane transgender? A tady vidíme, jaký vliv hrají hormony při vývoji v pubertě. Caleba jednoznačně identifikuji jako chlapce, Emmie jako dívku.
 
Prostě: je to jen chemie.
 
 
AKTUALIZOVÁNO 6.1.17:
 
Tak nám 6.1.17 konečně vyšlo i české číslo tohoto vydání.
Trochu mě zklamala titulní strana.
Na začátku tohoto článku je vidět, jak vypadá lednové číslo v Americe.
Tady je naše česká verze:
 
 
„Tu holku tam nedáme. Dáme tam tři ikony na modrém pozadí, to bude jistější.“ (Si asi někdo řekl. Nebo nevím.)
 
Toto číslo ještě nemám v ruce (vyšlo teprve dnes), takže hned jak se mi do ruky dostane, nakouknu a popíšu, jaké to je, když někdo píše o něčem, o čem toho víme nejvíc na téhle planetě. 🙂
 
Toto číslo se dá stáhnout také v elektronické podobě za 75 Kč zde na Alza.cz.
 
 
 
AKTUALIZOVÁNO 12.2.17:
Dnes televizní kanál National Geographic Česko odvysílal premiéru pořadu Gender Revolution v češtině.
Dívala jsem se, nebylo to vyloženě nezajímavé, ale pro nás, kteří o tom víme mnohdy víc, než kdokoliv jiný na světě, nemůže takový dokument přinést až tolik nového. (Většinu toho, co v něm bylo řečeno, lze najít i na tomto blogu. To, co bylo pro mě nové, uvádím pod tímto článkem jako zajímavé poznatky z tohoto dokumentu.)
 
Celý dokument je velmi přínosný pro někoho, kdo o transsexualitě nebo intersexualitě a ostatních identitách (bigender, pansexuál apod.) neví vůbec nic a takových je rozhodně víc, než těch, co si vše prožijí na vlastní kůži. Otázkou je, kdo bude poslouchat vás… a kdo raději seriózní dokument z výroby National Geographic? 🙂
 
Reportérka National Geographic Katie Couric provádí celým pořadem z pohledu absolutně nevědoucí osoby, což je pro některé z nás trochu nuda. Jinak ale musím říct, že obrazově i informačně jde o podařený dokument (v americkém „amazing“ stylu) vhodný pro širokou veřejnost nebo toho, kdo teprve tápe.
 
Dokument Gender Revolution mi přinesl několik nových informací a poznatků:
  • Blokátory puberty ve formě implantátu mají nyní účinnost až 2 roky (to platí i pro MtF holky – v USA tedy 🙂
  • „Operativní změna pohlaví“ se už prý neříká, protože nejde o změnu, vhodné je použít „operativní potvrzení pohlaví“.
  • Chcete potkat transsexuála? Navštivte síť občerstvení El Pollo Loco v jižní Kalifornii, kterou vlastní transsexuální žena a zaměstnává transsexuální zaměstnance.
  • V celém dokumentu mluvily všechny holky MtF, které již prošly pubertou a mutací, hlubokým hlasem. A všichni FtM kluci taky 🙂 Tím se řídil i český dabing, takže MtF holky jsou dabovány muži a FtM kluci taky 🙂
  • AMAB – assigned male at birth, AFAB – assigned female at birth = označení našeho biologického pohlaví
  • Transtrender – nový termín = podskupina transsexuálů vytvářejících nové trendy, které transsexuálové nemají v oblibě
  • Fa’afafine – osoby žijící na Samoe identifikující se jako třetí pohlaví vzhledově podobné ženám, ale spokojené s mužským tělem, neidentifikující se jako transsexuálové (…a to bych řekla, že je chybějící článek v naší evropské kultuře, kde si občas transsexuálové a „transsexuálové“ spolu nerozumí…)
 
Poznatek k překladu: Jelikož angličtina v některých případech nerozlišuje rody, museli se (neznalí) Češi rozhodnout, jaký rod použít v překladu a ještě jsem nezažila, aby v tom překladatel neudělal zmatek. Není tam takových chyb moc, ale mně to tahá za uši, když se o FtM klukovi mluví v ženském rodě a on za minutu řekne: „jsem šťastný“. :-/

18 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.