otєrєzє.cz

Pravidla přežití rozvodu – horší je jen smrt

Tak jsem náhodou narazila na článek, jak přežít rozvod. Přesně to sedí na mě. Takže rady i pro vás, kdyby se to na vás chystalo. Ten konec mě potěšil. Chtěli jste jezdit rallye? Jezděte rallye! Chtěli jste se potápět? Teď máte příležitost! Uskutečněte své sny, které jste až dosud stále jen odkládali… A že jich mám!
A teď nemyslím jen sen o Tereze.
 
 
 
Pravidla přežití rozvodu
Už je jasné, že se nedohodnete. Cesta zpátky se zavřela. Teď jde o to, jak se vypořádat s dětmi, majetkem a sebou navzájem. Abyste rozvod přestáli se ctí, nebojte se dát volný průchod emocím, proberte celou situaci citlivě, ale bez lhaní s dětmi a nestyďte se opřít se o přátele, rodinu či pomoc odborníka. A nezapomeňte, že rozchod též otevírá dveře k nové životní etapě.
 
Zvládnout se dá i rozvod
Rozvod je druhou nejhorší událostí, která vás v životě může potkat. Psychologové Holmes a Rahe v 60. letech minulého století sestavili dodnes používanou stupnici stresujících událostí a rozvod v ní zařadili na druhé místo. Horší je jen smrt životního partnera, které psychologové dali v tabulce sto bodů. Rozvod se svými třiasedmdesáti předstihl pobyt ve vězení, úmrtí člena rodiny nebo vážné onemocnění.
 
Podle statistických údajů tuto vysoce stresující událost absolvuje v podstatě každé druhé české manželství. Nejčastěji se rozvádějí páry po čtyřech až pěti letech společného soužití.
 
Tvoříte další položku těchto statistik? Tady jsou zásady, které byste měli dodržovat, pokud chcete, aby váš rozvod proběhl důstojně a ve finále jste se na sebe mohli pořád ještě podívat do zrcadla.
 
Děti a rozvod
Jakkoli je pro vás současná situace obtížná, nejspíš si uvědomujete, že pro vaše děti je ještě mnohem horší. Ještě dřív, než se začne soudně řešit, u koho děti budou, kdo a jak často je bude vídat a podobně, budete jim muset své rozhodnutí oznámit.
 
„Děti nejsou tak naivní a už vůbec ne hloupé, jak rodiče občas předpokládají. Už nejspíš dávno vytušily a všimly si, že to u vás doma skřípe,“ říká psycholožka Zdena Dušková. „Na druhou stranu to ale neznamená, že by to pro ně proto byl menší stres. Je pravděpodobné, že se budou cítit smutné, frustrované nebo budou vůči vám projevovat agresivitu. A mají na to právo. Vaším prvním a nejdůležitějším úkolem je zajistit, aby věděly, že i přes rozvod se na vašem vztahu a lásce k nim nic nemění.“
 
Snažte se, aby stále cítily vaši podporu a měly jistotu, že za vámi mohou kdykoli přijít. Psychologové upozorňují, že největší chybou, které se můžete dopustit, je snaha přetáhnout dítě na svou stranu. „Nikdy nedopusťte, aby mezi vámi dítě muselo volit. Je logické, že vás má rádo oba dva stejně, a pokud jej nutíte k volbě, stavíte ho před neřešitelný problém. Je naopak nutné, aby cítilo, že i přesto, že bude bydlet jen u jednoho z vás, neztrácí tím automaticky toho druhého.“
 
 
Buďte citliví, když však budete dětem své rozhodnutí oznamovat, nelžete. Netvrďte, že bude všechno jako dřív, když sami dobře víte, že to není možné. Neutěšujte děti, že se budete vídat stejně často jako předtím, pokud to není pravda. Budou to pociťovat jako další zradu.
 
„Řekněte jim, že jste se rozhodli žít každý sám, ale nezatěžujte je detaily o rozvodu,“ radí psycholožka. „Dejte jim však možnost ptát se a projevit své pocity. I malé děti mají právo zeptat se například, proč se rozvádíte. Při svých odpovědích však nezapomínejte na absolutní zákaz očerňování partnerky.“
 
Vztek a lítost
Můžete se tvářit jako největší superman, ale rozchod s dlouhodobou partnerkou s vámi zcela jistě zacvičí. A je to naprosto normální. „Je zcela přirozené, že rozvádějící se pociťují smutek, úzkost, lítost, vztek, frustraci nebo zklamání,“ říká psycholožka. „Ostatně rozvodem končí nejen vaše partnerství, ale i společná historie, zážitky, plány, sny, naděje a v neposlední řadě i podpora, ať už emoční, sociální, nebo finanční. To všechno je příčinou obrovského stresu a tlaku.“
 
V první řadě si sami pro sebe zrekapitulujte, co bylo příčinou neúspěchu vašeho vztahu a proč dospěl do takového stadia. I když je to pro všechny zúčastněné obtížné rozhodnutí, radikální řez pročistí vzduch a prospěje vám mnohem víc než živoření v nemocném, skomírajícím vztahu. Neperte se se svými pocity a dopřejte si luxus přestat být nepřemožitelní. Alespoň sami před sebou si přiznejte, že je vám na nic.
 
„Dovolte svým pocitům a emocím, aby se projevily v plné síle. Jde o zcela normální stav a nemá význam předstírat, že se nic neděje. V tomto období se můžete cítit zcela vyčerpaní, můžete podávat menší výkony v práci, nemusíte se chtít s nikým vídat. Všechny tyto negativní aspekty jsou pochopitelné a mají svůj důvod,“ vysvětluje psycholožka.
 
 
Nebuďte však na jejich zvládání sami a nestyďte se požádat o podporu. Možná vám pomohou kamarádi, rodina, možná budete muset požádat o pomoc psychologa. Izolace jen zvýší váš stres, protože budete mít čas koncentrovat se na svůj problém a neustále si ho připomínat.
 
Život po rozvodu
Jistě, je nepříjemné, že právě končí dlouhodobý vztah, že musíte vyřešit ještě spoustu nepříjemných záležitostí, ale uvědomte si, že rozvodem váš život nekončí. Odborníci upozorňují, že právě bezprostředně po rozvodu mají někteří lidé tendenci rezignovat na svůj dosavadní život, zanedbávat své povinnosti a uzavírat se do dobrovolné izolace. Jde o důsledek zhroucení významné části dosavadního života.
 
„Kritický z tohoto pohledu není samotný rozvod, ale okamžik, kdy se partneři reálně odloučí a jeden z nich se odstěhuje,“ připomíná psycholožka. „Pokud děti zůstaly u druhého partnera a vy nemáte nového přítele, samota a prožitý stres na vás může dolehnout velmi silně.“
 
V prvních dnech se soustřeďte především na důsledné dodržování pravidelného programu. Každodenní povinnosti, které vykonáváte už automaticky, vám dovolí soustředit se na něco jiného než na aktuální situaci. Za každou cenu zabraňte izolaci a stýkejte se dál se svými přáteli.
 
„Samota může pomoci z krátkodobého hlediska, kdy člověk potřebuje určitý čas, aby si srovnal své myšlenky. Dlouhodobé osamění má však spíše rozkladný účinek.“
 
Je jasné, že rozvodem jste přišli o podstatnou část svého dosavadního života, na druhou stranu však máte příležitost a prostor vybudovat si nový. Najděte si nové zájmy, koníčky a uskutečněte své sny, které jste zatím odkládali.
 
Chtěli jste se vždy potápět, jezdit rallye nebo závodit se psím spřežením? Teď máte příležitost. Při nových zájmech se seznámíte i s novými lidmi a možná potkáte i novou partnerku.
 
Zdroj: http://xman.idnes.cz/pravidla-preziti-rozvodu-0yy-/xman-styl.aspx?c=A100110_201737_xman-styl_fro

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.